Marantz MC610 - podłączenie do wzmaka/DAC

zyrafal

New member
Cześć, krótko i zwięźle - w jaki sposób mogę poprawić brzmienie MCR-610? Chodzi o to, że w dźwięku brakuje mi szczegółowości, wszystko gra tak jakoś gęsto...
Pod względem funkcjonalnym nie widzę żadnej alternatywy (obsługa AirPlay, Spotify, radio internetowe, odtwarzacz sieciowy, odtwarzacz CD...), natomiast jakość dźwięku jest taka sobie - kolumny podstawkowe Focal Chorus 706V.

Zasadnicze pytanie - czy istnieje możliwość zrobienia z Marantza tylko źródła i puszczenia sygnału przez dodatkowy DAC i wzmacniacz??
Teoretycznie Marantz ma analogowy Audio Out, ale czy może on być wykorzystany do podłączenia do zewnętrznego wzmacniacza / DACa ??

pzdr
Rafał

dimo

New member
Nie ma wyjścia cyfrowego to DAC-a nie podłączysz. Wzmacniacz albo końcówkę mocy pewnie by się udało podłączyć przez wejścia analogowe. W taki przypadku MC610 by robił jako źródło/przedwzmacniacz.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Możliwość istnieje ,ale czy warto ?

Trzeba przetwornik a/c (analogowo-cyfrowy) .Z Marantza wyprowadzasz sygnał w postaci analogowej następnie trafia do przetwornika gdzie zostaje zamieniony na sygnał cyfrowy

lm648

Banned
... cały "trik" ukryty jest w przewodach głośnikowych ... spróbuj je zmienić na takie np. z domieszką srebra wówczas jak dźwięk ci jest za gęsty to go trochę rozjaśnią nadając jednocześnie mu szczegółowości ... zaczynaj od najtańszych w danej klasie ... a może pomoże :)
Jakie przewody głośnikowe używasz? ... jak fabryczne zmieniaj natychmiast :)

zyrafal

New member
Chyba nie jestem z tych co "słyszą kable":) Mam kabelki Supra Ply 3,4 - jakoś nie zauważyłem na nich różnicy pomiędzy jakimiś tanimi z marketu, które miałem wcześniej.
No właśnie...czy warto się bawić...wcześniej miałem CA Stream Magic 6 + wzmacniacz Marantza PM6004 i grało to wiadomo zdecydowanie lepiej (na poziomie zadowalającym), ale funkcjonalność była trochę ograniczona i cenowo wiadomo...
Natomiast teraz cenowo jest trochę lepiej, funkcjonalnie jest przepaść, natomiast dźwiękowo lipa trochę..

lm648

Banned
... czyli ..... zamieniłeś "rasowego rumaka" na "chabetę" .... w związku z tym nic innego ci nie pozostało jak ... :fool: ... i "przemyśleć sprawę ponownie" :-D

realmadryt23

New member
Chyba nie jestem z tych co "słyszą kable":) Mam kabelki Supra Ply 3,4 - jakoś nie zauważyłem na nich różnicy pomiędzy jakimiś tanimi z marketu, które miałem wcześniej.
No właśnie...czy warto się bawić...wcześniej miałem CA Stream Magic 6 + wzmacniacz Marantza PM6004 i grało to wiadomo zdecydowanie lepiej (na poziomie zadowalającym), ale funkcjonalność była trochę ograniczona i cenowo wiadomo...
Natomiast teraz cenowo jest trochę lepiej, funkcjonalnie jest przepaść, natomiast dźwiękowo lipa trochę..

kolega ma racje zmien kable glosnikowe.jako posiadacz marantza polecam kable marki QED

Do góry