Marantz czy Yamaha ?

Mariuszek_rr

New member
Witam wszystkich.
Od pewnego czasu jestem na etapie wyboru ( poszukiwania ) nowego zestawu grającego (+ filmy). Nadmienić muszę, iż mój sprzęt to leciwy Panasonic SAHE90+ dvd RV32, do tego JAMO: front E470, subwooofer E4SUB-1, tył i centralny ( wszystko dziadki - jakieś 11 lub 12 lat ).
Moje preferencje to muzyka 90-95%, reszta film ( ale dzieciaki zaczynają opanowywać powoli dział video ) czyli powyższa proporcja ulegnie zmianie na korzyść filmu.
Po przestudiowaniu forum wiem, że potrzebuję: dla siebie wzmacniacz + ampli dla dzieciaków i oczywiście cos co odtworzy płyty czyli DVD lub blu-ray ze wskazaniem na BR. Kolumny ( lub zestaw ) to jakoś w dalszej perspektywie.
Moje pytanie ( prośba o sugestie ) tak jak w temacie – Marantz czy Yamaha ?? Dlaczego nie inna marka ?? przerabiałem już naszego Radmora /K enwooda – ten wamak gra do tej pory /Pioneera / teraz Panasonica. Na forum doczytałem, że Marantz i Yamaha mają / są kompatybilne – można je ze sobą połączyć – mam tu na myśli wzmacniacz i ampli tuner – chociaż muszę przyznać że trochę to dla mnie czarna magia
Planowany budżet to 5-6 tys na ampli + wzmacniacz
+ w bliskiej perspektywie 1-1,5 na blu-ray ( póki co zostanie stary Panasonic )
Pomieszczenie 4,6 x 7,1 czyli 32,5m2 + dodatkowe audio w innym pomieszczeniu. Odległość od TV około 4,5m.
Preferencje muzyczne - gatunku raczej nie określę konkretnie, ale – Marillion z Fishem / Dire Straits / Dream Theater / New Model Army / Spear of Destiny / Sister of Mercy – takie klimaty
Jeżeli chodzi o zaangażowanie z mojej strony to obczaiłem:
Marantz: SR6007 + PM5004 lub PM6004
Yamaha: RXA820 Aventage + AS500 lub AS700
W obu opcjach mieszczę sie w zakładanym budżecie 5-6 tys pln ( na e-bayu troszkę korzystniej cenowo - ale bariera językowa niestety )
Teraz sedno sprawy – pliss pomóżcie w wyborze / doborze gratów, jeżeli coś jeszcze będzie potrzebne z mojej strony chętnie dopowiem.
Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie, za słowa krytki też dzięki bardzo – motywują.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Cięzko jest coś doradzić, bo dokonaleś dobrych wyborów. Zarówno Marantz jak i Yamaha to dobre i bezawaryjne sprzęty. Marantz jest może ciut bardziej muzykalny, a Yamaha gra ostrzej, ale w Twoim przypadku nie ma to znaczenia bo i tak kupujesz wzmacniacz stereo. W kinie jakość będzie podobna, a w muzyce musisz sam ocenić który wzmak dla Ciebie gra lepiej i który lepiej się zgrywa z kolumnami. Wzmak Marantza słuchalem - porzadny klocek, ale Yamahy niestety nie miałem przyjemności. Wiesz, to tak jak byś się spytał BMW czy Mercedes?:) A są zwolennicy obu marek.

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mogę opisać tylko Yamahę, ponieważ Marantza nie miałem. Ja zestawiłem Yamahę z końcówką mocy. Do kina domowego jest rewelacyjna - bardzo, bardzo szczegółowa z kapitalnymi efektami. Ostatnio jak oglądałem Prometeusza z NC+ na DD 5.1 to dopiero zdałem sobie sprawę jakie są dźwięki w tym filmie. A przy efektach np. lodowania statku kosmicznego potrafi zatrząść podłogą (aż dreszcze przechodzą :). Jak słucham muzyki to końcówka stereo załatwia wszystko - jest mocno i czysto. Słucham przede wszystkim Pearl Jam, Led Zeppelin i współczesnych klimatów typu White Lies

damaioshin

New member
armanig, masz może dekoder N? bo mi wczoraj w nocy switch hdmi odmowil współpracy z projektorem [ po tygodniu używania - najpierw przestal dzialac z dekoderem n]

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeśli chcesz podłączyć wzmacniacz do amplitunera o musiałbyś kupić np. SR6007 + PM7004. Wtedy kolumny masz podłączone do wzmacniacza i wzmacniacz podłączasz do amplitunera i nie musisz przepinać kabli. Przy filmach wzmacniacz działa jak końcówka mocy i zasila fronty, natomiast w stereo jak podłączysz CD do wzmacniacza omijasz całkowicie amplituner. Aha jeżeli Twoje preferencje to głównie muzyka (pisałeś 90-95%) to może zainwestować w porządny wzmacniacz i odpuścić sobie amplituner KD?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Roznica jest, mam je w domu ;) ale tez chodzi o podlaczenie do ampli. Z PM7xxx bedzie latwiej, mozna tez to inaczej podlaczyc, ale to jest kombinowanie, kiedys opisywalem jak to sie robi i od tego juz bym wolal 3 rozwiazanie, czyli przepinanie kabli.

damaioshin, ja mam UPC.

Mariuszek_rr

New member
Jeśli chcesz podłączyć wzmacniacz do amplitunera o musiałbyś kupić np. SR6007 + PM7004. Wtedy kolumny masz podłączone do wzmacniacza i wzmacniacz podłączasz do amplitunera i nie musisz przepinać kabli. Przy filmach wzmacniacz działa jak końcówka mocy i zasila fronty, natomiast w stereo jak podłączysz CD do wzmacniacza omijasz całkowicie amplituner. Aha jeżeli Twoje preferencje to głównie muzyka (pisałeś 90-95%) to może zainwestować w porządny wzmacniacz i odpuścić sobie amplituner KD?
Dzięki za odzew.
Ważna uwaga, nawet bardzo ważna. W moim przypadku nie ma opcji przepinania kabli. Wszystko że tak powiem musi byc podłączone - wciśnięte w szafkę i musi hulać - przynajmniej takie mam założenie. Wynika z tego iż jeżeli takie założenie ma być osiągnięte to muszę wybierać z trochę wyższej półki. Paweł - namieszałeś mi trochę - ale dzięki. Może faktycznie póki co zainwestować w "fajnego" wzmaka (może jakaś sugestia ?) a KD zostawić na trochę później. Tylko co z radiem - żona mnie zabije jak nie będzie radia :-/
Jeszcze pytanko laika. Jeżeli podłączę wzmaka z frontami do ampli - to zakładając że zaopatrzę się też w BR - to muszę go podłączyć gdzie ??? I czy zadziała mi to wszystko na polu stereo i KD żeby nie było konieczności przepinania jakichkolwiek kabli.
Kolejna kwestia - jeżeli już będzie fajny wzmak - to jakie mu fronty organizować ?? Moje Jamo na początek poradzę ale w perspektywie czasu wiem że nie wytrzymam.
Kurcze kiedyś był ametyst i tosca....

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pocztaj to:
http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/86213-amlituner-av-jako-pre-out.html
i wiele innych watkow dot. tego tematu.
Jezeli chcesz stworzyc duet ampli+wzmak, to najlepiej zaopatrzyc sie w odpowiednio wyposazony wzmacniacz (ampli naturalnie tez, ale to juz ma seria SR5xxx i wyzej), jezeli chodzi o wzmacniacze Marantza, to zaczyna sie od modelu PM7004. Jezeli chcesz nizszy model, to jest sposob w ktorym nie musisz ich przepinac, ale to jak wspomnialem, beda to kombinacje.
Do wzmacniacza mozesz dokupic tuner, kosztuje grosze, a najlepszym rozwiazaniem jest kupno tunera sieciowego, troche drozej, ale przy obecnych cenach warto.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeszcze jedna opcja. Kup tańszy amplituner SR5007+SR7004 (nie jest powiedziane, że wzmacniacz musi być tej samej firmy np. Music Hall 35.2 w sumie z tym wzmacniaczem wyjdzie Ci 5-5,5k) . Co do blu. Jeśli kupisz np. do kompletu Marantza UD5007. Z amplitunerem łączysz po HDMI, a z wzmacniaczem po analogu (2rca-2rca).

damaioshin

New member
Zamiast PM5xxx/PM6xxx, doloz do PM7xxx.

U mnie sytuacja wygląda tak, ze jednak PM6003 nie podlacze tak latwo do AV, wiec wzmacniacz leci na allegro. I teraz pytanie: wymieniam na pm7xxx ze względu na power amp, lub szukam czegos podobnego ze stajni yamahy. AS500 czy AS700? Wtedy lącze to z AV 773 Yamahy, wyjdzie taniej.

Mariuszek_rr

New member
Naczytałem sie przez ostatnie 2 dni okrutnie. O Marantz dużo dobrego, ale o Yamaha rxa820 aventage w sumie nic nie znalzłem - czyżby nikt nie użytkował ??
Powyższa Yamaha wlezie mi na styk w szafke - 1cm zostaje luzu - czy oby nie za mało ?
Chętnie coś przeczytałbym o tym modelu Yamahy - może się wyświetlą użytkownicy - no chyba że nie ma zadowolonych użytkowników ??
Teraz trochę z innej beczki, załóżmy że Marant 6xxxx lub Yamaha rxa820 + jakiś wzmak do tego ( oczywiście połączenie AV-WZMAK przez pre-out )- to jakie kolumny ?? Preferencje muza 90% / film 10%. Rozumiem iż z filmem poradzą sobie raczej wszystkie kolumny, ale co z muzą - dodam że muza dynamiczna.
Przewaliłem wątek na temat MA-bx6, ale wyszło że do ostrzejszej muzyki to "lepsze" Paradigm Monitor 9v7 / DALI zensor 7 / JBL studio 270 i wyżej ( ale rozpatruje mniej więcej jednakowy poziom cenowy ) / JBL studio 580 gdzieś ktoś wspomniał ale to już wyższa półka cenowa. Powiem szczerze - woda z mózgu mi się zrobiła - przypomnę tylko - pomieszczenie 4,6 x 7,1 - sprzęt na krótszej ścianie

Ostatnia edycja:

xeo151

New member
Bez reklam
Brałbym Yamahe z prostego względu mam sentyment do tej marki, oraz używam jeszcze typowo japońskich konstrukcji tej marki jak ax-540 i ax-930. Są niezawodne mimo wieku 20 lat.

Ostatnia edycja:

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
I Yamaha, przynajmniej moja, ma w opcjach klasyczne ustawienie basu i sopranu (jak we wzmacniaczu) a to mocno zmienia brzmienie całości :)

Mariuszek_rr

New member

Witam. Paweł dałeś mi do myślenia i wymysłiłem. Zajęło mi to gruby miesiąc czytania i myślenia i jest tak: KD póki co odpuszczam, jednak stereo to jest to co mnie kręci i ...... Do kina zawsze mogę sobie wyskoczyć.
Założę chyba nowy wątek w dziale stereo + może jakiś szkic pomieszczenia bo z lektury forum doszedłem do wniosku, że jednak mam trochę nietypowy układ pomieszczenia.
Dzięki wszystkim za zaangażowanie i ( mam nadzieję ) do usłyszenia w dziale stereo.
pozdr
Mariusz

Mariuszek_rr

New member
Dzięki wszystkim za opinie i sugestie.
Prawie po roku śledzenia stanęło na stereo a KD idzie na bok.
Na chwilę obecną gości u mnie Audiolab, teraz jeszcze kolumny do niego trzeba dobrać bo moje stare Jamo jakoś mi "nie pasuja", ale to w nowym temacie zapodam.
Pozdr

Do góry