Marantz CD6005 zwyciazca w swojej kategorii wg. What Hi-Fi

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nowy player Marantza CD6005 najlepszym playerem do £500 w magazynie What Hi-Fi
Mysle ze nie trzeba tlumaczyc:

Plusy
-Great dynamics and detail
-Open and spacious delivery
-Superbly musical
-WAV-compatible USB

Minusy
-Nothing at this price

MarantzCD6005front_0.jpg

XL_cd6005_n_bk_fr.jpg

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Spokojnie, sam zamierzam PM6005 przetestowac wiec i tutaj beda wrazenia ;)
Co do CD tez zamierzam w domowych warunkach ocenic, wiec bede tu pisal, mam nadzieje ze koledzy tez.

Pan_Borowik

New member
To jak już tu jestem - jakie są różnice między CD6004 a CD6005?

Na stronie Marantza znalazłem info, że zmienił się mechanizm - z DV11VF na CJDKT690.

Reszta wygląda na właściwie identyczną - są jeszcze jakieś różnice i czy w ogóle można się spodziewać różnicy w brzmieniu tych dwóch modeli?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Roznica w brzmieniu na pewno jakas jest, nie sadze aby byla drastyczna, ale warto dodac ze w przypadku magazynu "What Hi-Fi" to rzadki przypadek aby w zakladce "wady" nic nie napisac.
Taki opis znajdziemy na jednym z Polskich serwisow, ktory w kilku zdaniach podjal temat recenzji w tym magazynie.
W tej cenie (do 500funtow) jest bezkonkurencyjny. Sam mam kilka CD tej marki i chetnie sie dowiem jak wypadnie w bezposrednim starciu z CD6004, ktory swoja droga tez mial bardzo wysokie noty i zostal rowniez okreslony jako bezkonkurencyjny w swojej klasie.
"News" moze i ma kilka msc. ale do dzisiaj nikt nie wysylil sie do wnikliwej oceny na naszym forum.
Byla kilka msc. temu notka na stronie glownej w newsach, gdzie sobie pogdbybalismy i na tym sie zakonczylo.
Teraz ceny CD6005 sa bardzo atrakcyjne, mysle ze w tym gasczu pytan o playery CD, warto omowic dokladniej jeden z nich.

Black, mozesz edytowac tytul watku i zmienic na CD6005? Nie moge tego uczynic, mimo zmian w edycji. Dzieki.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
To czekam na porównanie CD6004 vs 6005. Nie wiem czy 6004 jest jeszcze dostępny? Gdzies czytałem, ze ten nowszy napęd w 6005 jest...gorszy, co w sumie dziś juz nie dziwi.
Liczyłem na serię 8005, ale sobie daruję, że względu na cenę jak Pear Lite. Szkoda, ze CD6005 nie obsługuje SACD. Teraz będę musial wydac dwa razy więcej na podwojenie interkonektów do wzmaka. Mimo wszystko wyjdzie taniej niż nowy SA8005. Czekam do lutego i działam, chyba ze wcześniej porównasz 6004 vs 6005, chętnie przeczytam opinię ;)

Mam jeszcze dostęp do SA7003 oraz SA8004 za ok. 2700 zl. Bardzo kuszące.
Edit. Niestety SA7003 poszedł tydzień temu :(

Ostatnia edycja:

Pan_Borowik

New member
Info z katalogu (http://m.marantz.co.uk/Assets/CataloguePDFs/Range_UK_web.pdf):

Based on the “Best CD player under £500” by “What Hi-Fi Sound and Vision?” the new CD6005 is a fine-tuned version with even more specially selected
components. We also added a solid metal bottom-plate and centralised the CD mechanism. That is how, for example, we virtually eliminated vibration.
In addition, the oversized power supply feeds the digital and analogue circuitry of the player, where the high-quality CS4398 DAC converts digital signals
to analogue, this is then ‘pushed’ to the gold-plated synch outputs by Marantz’s own small signal amplifier, the HDAM-SA2. In addition, we have
included a new remote that also controls the PM6005 amp. There is also a new ‘low-power stand-by’ and ‘auto stand-by’ mode to save electricity.
Altogether, the CD6005 is a match made in heaven for the music lover who wants nothing but the best performance at an attractive price. One more
thing: it is also perfect for lovers of portable music, thanks to its iPod-digital connectivity

Wynika z tego, że do CD6005:
- dodali metalową płytę podstawy w celu dociążenia
- "wycentrowali" napęd
- zmienili pilota
- zmienili standby-mode

Co ciekawe, CD6004 nie ma w katalogu w ogóle, ale jest CD5004 - więc nie jestem pewien, czy powyższe różnice dotyczą CD6004 czy CD5004 właśnie.

Według specyfikacji na stronie Marantza, waga przedstawia się następująco:
CD5004: 5,1kg
CD6004: 7kg
CD6005: 6,6kg
Więc sugerowałoby to zmiany (wspomniana płyta) w stosunku do CD5004.

CD6005 ma jako jedyny "uniwersalnego" pilota (ten sam, co w PM6005).

Jak myślicie, czy w przypadku posiadania już takowego pilota (od PM6005 właśnie), obsłuży on też CD5004/CD6004 bez problemu, czy tylko CD6005?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Możemy tylko myśleć ;) albo poczekać na testy armaniga albo zapytać Blackninja.
Powinno działac, aczkolwiek np. jeden z naszych forumowiczów ma ampli SR6007 z nowszym (skromniejszym) pilotem vs SR6006 i ma kłopoty z obsługa odtwarzacza UD5007, więc nie wiem jak to będzie z ta uniwersalnością.

vectra1

Member
Bez reklam
CD6004 jest o 220zł tańszy niż CD6005
Czy będą znaczące różnice w dźwięku ? czy lepiej brać CD6004 a różnicę przeznaczyć na dobry przewód do spięcia ze wzmacniaczem ?

vectra1

Member
Bez reklam
Masz PM8805, więc czy nie lepiej atakować SA? :)

Wiadomo, że dużo lepiej ale nowy CD6004 mogę mieć za 1250 zł a najtańszy SA8005 na alledrogo to 3850 zł. Różnica na poziomie 2600 zł to mała przepaść.
Przesiadka z DBT1713 jako źródło na dedykowany do muzyki CD6004 to chyba sensowne posunięcie ?

Bipo

Active member
Bez reklam
Moim zdaniem tak warto i to usłyszysz w mniejszym lub większym stopniu. .. :) Vectra smutno mi że powolutku przechodzisz do klubu marantza. ...:-(

Ostatnia edycja:

vectra1

Member
Bez reklam
Moim zdaniem tak warto i to usłyszysz w mniejszym lub większym stopniu. .. :) Vectra smutno mi że powolutku przechodzisz do klubu marantza. ...:-(

Bipo spokojnie kino będzie dalej z Denona, może jak będzie okazja to wymienię amplituner na AVR-X4000/4100 ale marki zmieniać nie będę.
Dotychczas też byłem sceptyczny względem różnic Denon/Marantz ale ja we wzmaku je usłyszałem, jeżeli trafi się używka i jestem w stanie zmienić na lepsze bez kosztów to czemu nie :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wiadomo, że dużo lepiej ale nowy CD6004 mogę mieć za 1250 zł a najtańszy SA8005 na alledrogo to 3850 zł. Różnica na poziomie 2600 zł to mała przepaść.
Przesiadka z DBT1713 jako źródło na dedykowany do muzyki CD6004 to chyba sensowne posunięcie ?
To fakt. Ja długo używałem tez odtwarzacza blu do CD - UD5007. Miałem na testach najniższy model CD5003 i różnica była bardzo słyszalna - pamiętam, że czystość dźwięku i precyzja była większa niż z UD, więc może kup CD6004, o SA pomyślisz później :)

lobos

New member
Bez reklam
Mówicie Panowie, że łączyć PM8005 z CD6005 to "grzech"?
Przyznam się, że myślałem właśnie o takim połączeniu ;-)
SA8005 od kompletu za drogi jak dla mnie :-(

Do góry