Marantz-Audiolab-MF i szybka decyzja

gradiso

New member
Witam wszystkich,
Panowie potrzebna mi szybka porada i wskazówka. Oczywiście rozumiem, że generalnie takie przemyślenia i tematy ciągną się miesiącami, odsłuch, próby itd. Ja natomiast jestem w dość specyficznej sytuacji i nie mam na nią wpływu. Więc do rzeczy.
Mam niezłą okazję na zakup jednego z trzech poniższych wzmacniaczy stereo:
1. MARANTZ PM8005
2. AUDIOLAB 8300A
3. MUSICAL FIDELITY M3si
Aktualnie posiadam CA651R (do którego podepnę jeden z wybranych wzmacniaczy), cd CA651C, kolumny FOCAL CHORUS 826VW, subwoofer REL-T7, odtwarzacz Blu-ray (w tym temacie nie istotny). Salon 30m2, muzyka ogólnie rozumiany pop lata 80, lekki rock. Niestety aktualnie nie mam czasu na odsłuchy i wizyty w sklepie, a co najgorsze tak się złożyło, że decyzję muszę podjąć w ciągu kilku najbliższych dni. Jak się nie wstrzelę i mi nie spasuje to sprzedam, ale nie o to w tym chodzi. W pierwszej kolejności chciałbym go zatrzymać na dłużej i pocieszyć się zakupem.
Może uda Wam się coś mi podpowiedzieć, może trochę naprowadzić. Najbardziej zależy mi na relacji jeden z wybranych wzmacniaczy, a moje Focale. Może miał ktoś okazję posłuchać.
Liczę na Wasze konstruktywne podpowiedzi.

pozdr
Darek

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Do Twoich kolumny moim zdaniem najlepszy może być M3si. MF brzmi dość neutralnie. Można się doszukać trochę ciepła w brzmieniu (choć jest już go trochę mniej niż w starszych wzmacniaczach MF). Nie jest to efekciarski wzmacniacz. Gra dość równo. Jest pewien minus. Żeby MF pracował jako końcówka mocy trzeba przełączyć "pstryczek" z tyłu więc musisz mieć do niego dostęp. Jeśli brałbyś pod uwagę używki to świetny byłby M6i. Lepiej by kontrolował Twoje dość duże kolumny.

Tego nowego Audiolaba nie słyszałem, ale jeśli brzmi podobnie do poprzedników to lepiej się zgrywa z barwniej grającymi kolumnami.

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Też obstawiałbym tego MF-a. Trójka w zupełności wystarczy, bo Focale są bardzo łatwe do napędzenia. Choć jeżeli podoba Ci się dźwięk CA+Focal, to obawiam się, że Twoje trzy propozycje, będą całkiem inną szkołą grania i żaden może się nie sprawdzić. :(

werf

Active member
Bez reklam
Też obstawiałbym tego MF-a. Trójka w zupełności wystarczy, bo Focale są bardzo łatwe do napędzenia. Choć jeżeli podoba Ci się dźwięk CA+Focal, to obawiam się, że Twoje trzy propozycje, będą całkiem inną szkołą grania i żaden może się nie sprawdzić. :(

826 VW łatwe mówisz :) Miałem kiedyś taki duet powiem tak MF3 jako koniec mocy to średni pomysł
Co do zgrania ok ale jak chcesz żeby zagrało celuj MF6

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Focal-e wbrew pozorom nie są takie łatwe. Wysoka skuteczność może zmylić. Impedancja niektórych Focali schodzi dość nisko co przy basowych kawałkach może być niebezpiecznie dla słabych wzmacniaczy. Zresztą Werf miał więc wie co mówi. M3si mocą nie grzeszy choć to fajny wzmacniacz. Niestety cena trochę podskoczyła w porównaniu do poprzednika. W jego cenie z nowych ciekawszy może być Atoll IN200SE. Mocniejszy, wydajniejszy i dobrze brzmi. Blackninja ma też dobre ceny na Atoll-a więc napisz też do niego. To sprawdzony sprzedawca.

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Jeżeli miałeś takie połączenie, to zwracam honor. Na moim słabym wzmaku, Arie 926 zagrały super. Tak więc myślałem, że z taką skutecznością, Focale dały by radę nawet z lampą.

gradiso

New member
Witam,
to, że będzie grał inaczej niż CA to doskonale sobie zdaję sprawę. W końcu to wzmak stereo, a nie ampli KD. Lubię swoje zestawienie do tej pory, co nie znaczy, że nie może być ciekawiej, a czy lepiej...to się okaże. Te trzy wzmacniacze to tak jak napisałem wybór do którego chcę narazie się zawęzić ze względu na bardzo atrakcyjną dla mnie propozycję zakupu jednego z nich, a z drugiej strony MF oraz Audiolab bardzo mi pasują ze względu na niewielkie rozmiary (trochę mało miejsca obecnie) oraz estetykę narzuconą przez żonę (no wiecie jak zawsze pewien kompromis musi być).
Jak narazie coś cicho o Marantzu.
Aaaa oglądałem właśnie tego Atolla. Brak phono i wejścia z kina domowego więc odpada.
pozdr
Darek

p.s nie dopisałem, że do kompletu jest jeszcze Pro Ject 2Xpierence z wkładką Ortofon 2M Blue.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Marantza bym nie proponował do tych Focali ;)
Wiem, że wybór masz dość zawężony.
Jak słuchałem Arii i Chorusów, to z PM8005 średnio było, co nie znaczy, że źle ;)
Nie wiem jak bardzo okazyjną cenę masz na ww. modele, ale chyba wolałbym dopłacić do czegoś mocnego niż w okazyjnej cenie kupić na siłę...

gradiso

New member
Marantza bym nie proponował do tych Focali ;)
Wiem, że wybór masz dość zawężony.
Jak słuchałem Arii i Chorusów, to z PM8005 średnio było, co nie znaczy, że źle ;)
Nie wiem jak bardzo okazyjną cenę masz na ww. modele, ale chyba wolałbym dopłacić do czegoś mocnego niż w okazyjnej cenie kupić na siłę...

Henry, a masz może coś konkretnego na myśli?

Henry

Active member
Bez reklam
W zestawieniu z Arcamem, Roksanem i Atollem - PM był znacznie mniej dynamiczny, bardziej liniowy, bez "pazura", pozostałe tchnęły w kolumny więcej mocy, była lepsza średnica i lepsza kontrola basu, Marantz jakby dostawał zadyszki przy Focalach.
Generalnie nie zgrywał się tak dobrze z tymi kolumnami.
Ale to moje odczucia, najlepiej jakbyś sam posłuchał i porównał, kasa nie mała, więc warto poświęcić trochę czasu i później się nie zastanawiać co by było gdyby... :)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Do kolumn Focal najlepiej Aesthetix to najlepsze połączenie jakie w życiu słyszałem :krol:

Tak na serio spróbuj ze wzmacniaczem Creek ,najlepszy byłby Destiny ale ten wzmacniacz już chyba nie jest produkowany to tak dobry dźwięk że zamykasz temat do dyskusji .Ten wzmacniacz jest też na wyposażeniu jednej z redakcji wydającej czasopisma hi-fi napędzał kolumny po 10-15 tyś

Odnośnie tego Marantza PM 8005 słuchałem go w zestawieniu z kolumnami Elac FS 407 i nie powiem żebym był zachwycony dźwiękiem ,trudno też powiedzieć czy to wina kolumn, czy wzmacniacza

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Aaaa oglądałem właśnie tego Atolla. Brak phono i wejścia z kina domowego więc odpada.
pozdr
Darek

p.s nie dopisałem, że do kompletu jest jeszcze Pro Ject 2Xpierence z wkładką Ortofon 2M Blue.

IN200SE może robić za końcówkę. U nich nazywa się to bypass. Miałem niższy model IN100SE i też można było podpiąć jako końcówkę mocy do kina.

Phono można zainstalować jeśli się upierasz żeby mieć wszystko w jednym "pudełku"

Moduł phono P100

gradiso

New member
IN200SE może robić za końcówkę. U nich nazywa się to bypass. Miałem niższy model IN100SE i też można było podpiąć jako końcówkę mocy do kina.

Phono można zainstalować jeśli się upierasz żeby mieć wszystko w jednym "pudełku"

Moduł phono P100

tak właśnie podejrzewałem tego "bypassa", ale z tym modułem mnie już zaskoczyłeś. Warte rozważenia. Na horyzoncie pojawił się jeszcze Musical Fidelity M5si, nie powiem, że jak dla mnie ciekawe rozwiązanie, skoro M3si może być za "słaby"...Skupię się więc na tych dwóch wzmakach.

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
Teraz tak patrzę M3Si kosztuje 7 koła.Topy na zajściu starego modelu sprzedawali po 3 i niżej
Nowemu dystrybutorowi się chyba przelicznik kursu pomylił

5Si nigdy nie słyszałem ale w tej cenie to już jest w czym wybierać
Zerknij sobie na caspiana

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Fakt Rafko zaszalało :) Standardowa cena M3i była 5k , a na wyprzedażach chodziły po 3k. M6i to było około 9k, a na wyprzedażach coś koło 5-6k.

Do góry