Marantz 6007 czy Onkyo 818

tomek_tom

New member
Cześć :-D.
Stoję przed dylematem wyboru amplitunera, moje dwa główne typy to Onkyo 818 i Marantz 6007. Za Onkyo przemawia:
+bardzo dobra lub super jakość dźwięku
+Audyssey’s MultEQ XT32
+uniwersalny pilot (uczący się, obsługuje makra)
+ilość złączy
na minus
-chłodzenie na wiatraczkach (cholernie się tego boje) ampli u mnie chodzi praktycznie cały czas i obawiam się że wiatraczki będą się co chwilę włączać, a jestem dość wyczulony na tego typu odgłosy i bardzo by mnie to denerwowało. Proszę o użytkowników 809 i 818 o podzielenie się doświadczeniami z tym chłodzeniem.

Za Marantz,em 6007 przemawia:
+wg większości testów referencyjna jakość dźwięku w tym przedziale cenowym.
+pasywne chłodzenie
+wygląd, który jest inny od większości ampli
na minus
-najbrzydszy i najmniej funkcjonalny pilot jakiego widziałem (i on mnie strasznie mnie zraża do tego ampli) można nim obsługiwać inne urządzenia??
-brak Audyssey’s MultEQ XT32
-mniejsza ilość złącz

Ampli będzie w 85% będzie używany do filmów i oglądania TV, reszta to muzyka w większości w DTS lub Flac. Ampli podłączony będzie do Jamo 608 5.1 z Jamo sub 250, a podpięte do niego będą: dekoder N, PS3, odtwarzacz Blu ray, czasami aparat foto lub kamera

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Przecież Marantz też ma Audyssey MultEQ XT. Jeden jak i drugi do kina będą aż nadto. Nie szkoda ci kupować tak fajnych klocków do Jamo s608?

tomek_tom

New member
nie nie szkoda mi tych klocków do Jamo 608 (całkiem dobrze się spisują), bo w przyszłości będą wymienione na coś lepszego. Tak Marantz ma Audyssey MultEQ XT ale onkyo ma Audyssey MultEQ XT32

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wiesz, jak dla mnie to taki kolejny bajer. Owszem Audyssey się bardzo przydaje, niekiedy nawet po kalibracji sprzęt zaczyna dużo lepiej grać bo są funkcje które w manualu są niedostępne. Ale czy to będzie Audyssey 2EQ, MutEQ XT czy MultEQ XT 32 to i tak najczęściej drobne poprawki musisz wprowadzić ręcznie. Różnice z tego co widzę dotyczą ilości miejsc pomiarowych i ilości zastosowanych filtrów. Ja bym się tym zbytnio nie sugerował przy wyborze sprzętu. Zobacz zresztą jak to szybko idzie do przodu. Ja kupowałem swoje Onkyo z 1,5 roku temu. Ma on Audyssey 2EQ, później weszło MultEQ, następnie MultEQ XT a teraz MultEQ XT 32. Więc za pół roku pewnie znowu coś dołożą. Ja i tak wszystkie pomiary przeprowadzam w jednym miejscu odsłuchowym dla uzyskania najlepszego efektu. Jak znasz Angielski to masz tutaj tabelę porównawczą MultEQ from Audyssey - Balanced Sound - Automatically Customizes Home Theater System | Audyssey.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

tomek_tom

New member
Pomińmy Audyssey MultEQ XT. Ku któremu amplitunerowi byś się skłaniał Marantz czy onkyo a może pionner 56 też czytałem o nim dużo dobrego ale nie wyczytałem czy ma chłodzenie aktywne czy pasywne.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dalej Marantz, jak dla mnie nic sie nie zmienilo w kwesti wyboru od czasu odsluchu 809 - sr6006.
Znam juz brzmienie calej nowej seri Marantza i kilku wyzszych modeli obecnej oferty Onkyo i jak dla mnie wybor dalej jest oczywisty, mam tu na mysli brzmienie, cala reszta to indywidualna sprawa. Glowna domena Onkyo to kino, przy odsluchach stereo ten model nie ma szans z Marantzem, ale tez nie popadajmy w skrajnosc - Marantz takze doskonale sie tutaj sprawdza w KD, jak dla mnie ma przyjemniejsze brzmienie takze w kinie, dzwiek jest "cieplejszy" i ma rownie konkretny wykop. Mysle ze jezeli chodzi o samo KD to sprawa mocno indywidualna. Natomiast stereo - juz znasz opinie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Skoro nie wiesz jak gra to jaki sens jest pisac ze nie zamienilbys na Marantza. Pomijam juz fakt ze posiadasz ampli z gornej polki wiec z zalozenia nie ten przedzial cenowy. Ja znam model Onkyo 5010(9) i mimo ze to kawal porzadnej maszyny to celowalbym w inny sprzet, znajomy ma Marantza AV7005 i MM7055 i tez by nie zamienil, tyle ze to dalej nie ma wiele wspolnego z pytaniem.
Co do odsluchu to zgoda, tu nie ma co polemizowac ale od tego mamy forum zeby wyrazac opinie a te moga nakierowac na odpowiedni tor, niekoniecznie musza byc wyznacznikiem do ostatecznej docyzji zakupu.

Ostatnia edycja:

tomek_tom

New member
Co więcej uważam, że z tym modelem marantza powinno się raczej porównywać modele czterocyfrowe onkyo.
No cóż, może się mylę. W tym temacie nie ma wszystkowiedzących i jednej, jedynej i słusznej racji.

Oba modele: Onkyo 818 i Marantz 6007 są z tej samej półki cenowej więc raczej nie porównywał bym Martenza z cztero cyfrowymi modelami Onkyo droższymi o 1500 zł.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Marantz 6006 to polka 809, natomiast model obecny Marantza sr6007 to 818.
Te dwa modele mozna ze soba zestawiac z uwagi chociazby na cene.
Ja zestawialem sr6006 do wyzszych modeli Onkyo bo interesowalo mnie takze w znaczacy sposob stereo a wiem od lat jak wypada tutaj Onkyo w tym temacie i nie bylo wiekszego sensu porownywac doglebnie z tej samej polki tych 2 klockow (aczkolwiek to tez uczynilem z naciskiem na zakres stereo). Juz 905 ktora kiedys mialem grala w stereo srednio mowiac delikatnie.
Model sr6006 gra o wiele lepiej w stereo jak 809, jak ktos tego nie slyszy to niech kupuje sobie ten ktory bedzie bardziej pasowac do dywanu. To samo analogicznie tyczy sie obecnych modeli.
Co do KD juz napisalem.
Oba modele sa warte uwagi, ja i wiele osob preferuje brzmienie Marantza, ale oczywiscie sa uzytkownicy ktorzy maja odmienne zdanie wiec bez sensu ta polemika.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sluchaj, mialem juz sie nie odzywac bo bez sensu ta polemika i zaczyna sie lanie wody.
Ja nie pisze ze nie zamienilbym topowego Onkyo za srednia polke Marantza bo to nikomu w niczym nie pomoze. Pisze o konkretach i na temat zblizonych do siebie ampli, sluchalem tych klockow i opisuje swoje wrazenia. To sa moje odczucia i moje zdanie na ten temat.
Podaje konkretne modele na bazie ktorych wyciagam SWOJE wnioski biorac pod uwage SWOJE oczekiwania co do dzwieku.
Jak komus sie nie podoba lub ma calkowicie inne zdanie, to ma do tego CALKOWITE prawo, nie potrzebuje do tego badac sluchu w komorze ciszy - cokolwiek to znaczy.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Panowie, nie ma co drzeć kotów. Ilu ludzi by na forum nie było, to każdy ma inny gust. Wiadomo, że każdy z nas wypowiada sie we własnym imieniu i o własych odczuciach. Laicy pytający się o opinię myslą że to jest prosta sprawa, albo polecą Marantz albo Onkyo, a to nie jest tak prosto. Są różne gusta i guściki, jednemu spodoba się Marantz, innemu HK a jeszcze innemu Yamaha. Każdy z tych sprzętów jest wart polecenia, ale nie każdemu w danej konfiguracji przypadnie do gustu. Dlatego odłuch jest tak ważną sprawą. Często się trafiają tematy na tym forum typu " Onkyo czy Denon", " Marantz czy HK", ale nikt nie udzieli jednoznacznej odpowiedzi, bo każdy lubi coś innego w brzmieniu. Nie ma sprzętów w danym przedziale cenowym złych albo super, wszystkie grają w kinie podobnie, a o pewnych aspektach brzmienia decydują niuanse, różnica tkwi jedynie w stereo.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Szkoda gadac :)
Wlasnie chodzi o to nieszczesne stereo! Kazda marka gra inaczej co nie znaczy ze GORZEJ? W stereo? Chyba zartujesz Gembolek.
Jak ktos kto porownywal te ampli (no wlasnie kto? bo tak to mamy bicie piany) - to mam taka cicha nadzieje ze jest w wiekszosci i jest w stanie wychwycic ta "drobna" roznice w zakresie stereo na korzysc Marantza - przypomne z tej samej polki co Onkyo.
Pytanie bylo proste: 818 czy 6007
Odpowiedz takze: Oknyo jest wrecz stworzone do KD, natomiast Marantz (moim zdaniem i nie tylko) lepiej sobie radzi z stereo - ta roznica jest na tyle slyszalna ze warto o tym wspomniec, od tego jest forum.
Jezeli komus przypadnie stereo bardziej w Onkyo to oczywiscie ma do tego prawo, taka samo jak ja stwierdzic ze na tej plaszczyznie nigdy nie dojdziemy do porozumienia. Te roznice sa zbyt oczywiste aby pisac o gustach i guscikach, co innego KD - tutaj Onkyo moze wypasc lepiej i sprawa jest mocno uzalezniona od indywidualnych przyzwyczajen i upodoban co do dzwieku, w takiej sytuacji slowa nie powiem.
Co do osobistych odsluchow, to zawsze i wszedzie o tym piszemy, tak najlatwiej ale mnie osobiscie interesuja opinie uzytkownikow ktorzy poswiecili swoj czas i testowali po kilka dni dane modele.
Finalnie zawsze decydujemy sami.
Do autora, kup ONKYO - ukierunkowany jestes na KD i ten ampli Cie nie zawiedzie.

Btw. Proponuje osoby ktore mialy doczynienia z tym sprzetem aby pisaly na temat, juz wiemy ze odsluch to podstawa i nie ma co w takiej sytuacji pisac komus ze cos brzmi lepiej czy gorzej mimo ze wyraznie zaznaczamy ze "naszym zdaniem" - faktycznie moze to nikogo nie interesowac, ale jest sporo innych detali ktore byc moze przydadza sie innym przyszlym posiadacza tych konkretnych klockow, chociazby w obsludze, menu, pilotow, wyposazenia, wyswietlanych info itp.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokaldnie najlepiej isc samemu i posluchac to duzo nie kosztuje, a czlowiek ma swoje pozniej zdanie nie skazone taka czy inna wypowiedza i ktora moze kogosc nakierunkowac na dana marke i dany model... co pozniej moze okazac sie w cale nie do konca dobrym pomyslem.
lolek

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dlaczego mialby sie ktos komus narazac, swobodna wymiana zdan, to jest najpiekniejsze na forach, kazdy ma swoje zdanie i tyle, tym bardziej ze przy tak zblizonych ampli zawsze beda padaly rozne wybory.

Do góry