Malo basu/ Jaki subwoofwer/ Jakie ustawienia

PawelW84

New member
Panowie bardzo proszę o radę.

Od dwóch tygodni jestem posiadaczem zestawu

LG LW570S
tuner tv N ITI Neovision
Onkyo TX-NR 616
Quadral Quintas 5000

w salonie o powierzchni około 25m2

Zestaw połączony jest w następujący sposób
Tuner-HDMI-Onkyo-HDMI-LG oraz LG-Optyczny-Onkyo

Przeprowadziłem już autokalibrację, kolumny ustawiłem na 6 Ohm.
Pozostałe opcje to
Speakers type - normal
Subwoofer ( yes/no ) tu przestawienie nie powoduje żadnej zmiany
Front Full Band
Center 60HZ ( tak jak pisze na głośniku )
Surround 50HZ ( tak jak pisze na głośniku )
LPF of LFE 80Hz
Double bass off -
Equalizer front
63Hz +3db
250Hz +2db
Loudness plus On
TrueHD Loudness On
Audyssey movie
Dynamic EQ On
Reference Level 10db
Dynamic Volume medium
Intelivolume On

Niestety czy to przy słuchaniu muzyki w stereo czy przy dzwięku DTS, PCM poziom basu jest bardzo niski.
Zastanawiam się czy coś zle ustawiłem w Ampli czy po prostu taka jest charakterystyka tych kolumn. Obserwując membrany głośników niskotonowych zauważyłem że przy normalnym słuchaniu niewiele się wychylają. Dopiero przy wyższych głośnościach widać ich pracę.

W związku z tym wszystkim rozważam zakup subwoofera. Ze względów finansowych ( około 1000 zł ) wybór zawężyłem do
Jamo sub 360
Quadral Sub 60
Jamo SUB 300
Magnat Betasub 30A
JBL E 150

Poszukuje dość szybkiego basu, nie zależy mi na dudnieniu i przytykaniu uszu. Sub ma służyć w większości do kina domowego ale fajnie by było gdyby chociaż trochę ogarniał muzykę. Wiem że najlepiej sprawdził by się tu sub zamknięty ale to już inna półka cenowa.
Co radzicie dla takich warunków pracy ??

jaco.37

Member
Bez reklam
To Onkyo ma tyle basu że nie powinieneś na to narzekać.Ale po pierwsze w ustawieniach zmienić ustaw sub. no czy off
Audyssey do słuchania muzyki off
Reference Level 0
Dynamic Volume of
ntelivolume off
Korektor możesz wyłączyć bez tego powinno być dużo basu.
Pozostałe ustawienia zachowaj najważniejsze to żeby Dynamic Eq był włączony.
I teraz jak by Ci brakowało basu to na pilocie przycisk audio i tam możesz sobie dołożyć bas lub treble.
Swoją drogą to pomieszczenie nie małe do tych kolumn. Zmien ustawienia i daj znać.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Basu jest mało bo do 25m2 qq5000 są trochę za małe. Jeśli chodzi Ci o szybki bas to powinieneś pomyśleć o subie o konstrukcji zamkniętej : Jamo Sub 660, Roth Audio KH2 - oba niestety przekraczają budżet. Jeśli ma być koniecznie do 1000zł to bym brał Jbl ES 150 lub Jamo sub 360.

PawelW84

New member
To Onkyo ma tyle basu że nie powinieneś na to narzekać.Ale po pierwsze w ustawieniach zmienić ustaw sub. no czy off
Audyssey do słuchania muzyki off
Reference Level 0
Dynamic Volume of
ntelivolume off
Korektor możesz wyłączyć bez tego powinno być dużo basu.
Pozostałe ustawienia zachowaj najważniejsze to żeby Dynamic Eq był włączony.
I teraz jak by Ci brakowało basu to na pilocie przycisk audio i tam możesz sobie dołożyć bas lub treble.
Swoją drogą to pomieszczenie nie małe do tych kolumn. Zmien ustawienia i daj znać.

No faktycznie jest znacznie lepiej wręcz nieźle :smile: ale i tak do mojego poprzedniego zestawu Technics SC-EH680 pod tym względem to im brakuje sporo ( grają znacznie czyściej, wyraziściej, bardziej przestrzennie) Tam bas naprawdę fajnie podbijał

A jak ustawic Music optimizer i Re-EQ bo mam na On??

Myślę że w takim wypadku po 10 będzie Jamo sub 360 Powinien dać radę dopchnąć wystarczającą ilość basu

Ostatnia edycja:

mors111

Active member
Bez reklam

daj na ON
mam tak u siebie w 609

swoją drogą kolumny powinno się lekko wygrzać
ja przy takim ustawieniu ( bas i wysokie na "0" , załączony dunamic Eq ) basu mam aż nadmiar w pokoju 30m2 a kolumny mam z basem 1x17cm , ale mam dobre głośniki ;-) gdzie stereo kosztowało sporo więcej niż 5.0 w QQ5000

PawelW84

New member
u mnie bas jest na +8 i bez suba kolumienki raczej nie wydolą na dłuższą metę mimo tego że niski mają 2x17 ;)

Co do budżetu i wymagań to mój zestaw spokojnie zaspokoił oba te kryteria, suba i tak miałem kupić z tym że myślałem że quintas troszkę bardziej zadudni

jaco.37

Member
Bez reklam

Ja u siebie mam oba na off.Ty u siebie popróbuj i sam zobacz jak Tobie lepiej odpowiada.Mam załączony tylko Dynamic Eq , wszystkie pozostałe polepszacze powyłączane,bas zero,treble zero.Jest fajny naprawdę duży bas i dynamika.Audyssey nie załączam bo robi się tylko jazgot.Ja mam Onkyo 609 , i inne kolumny.Miałem możliwość sprawdzić u siebie jak się sprawuje 616 i po kalibracji muszę stwierdzić że nowy model gra trochę inaczej niż 609.Dźwięk jest jaśniejszy i żeby wygenerować ten sam bas co w 609 musiałem ustawić bas na +4 no ale to przecież żaden problem.W kinie jak na ten budżet jest super.A muzykę z czego odtwarzasz ? Polecam flacki po usb.Suba do muzyki nie używam wcale.

PawelW84

New member
Też szukałem 609 ale trudno ją już dostać w rozsądnej cenie z polskiej dystrybucji.
Co do dzwieku to fakt góra jest bardzo fajna i wyrazista, powiedziałbym że "przestrzenna" - nie wiem jak to określić inaczej.
Muzykę odtwarzam przeważnie z mp3 bitrate >192, radia internetowego N, lub TV N ( dzwięk w DTS lub PCM )ustawienie stereo
Niestety w flacu nie mam jeszcze nic gdyż mój wcześniejszy Technics go nie odtwarzał ale w najblizszym czasie w cos się zaopatrze

PS
Dziś zaobserwowałem że stojąc jakieś 2 metry bliżej kolumn bass jest naprawdę porządny ale już z kanapy nie jest tak wyrazisty i mięsisty. Posprawdzałem już nawet kable czy aby nie pomyliłem biegunów ale wszystko wydaje się ok. Przewody to 2x2,5mm miedź (mają już chyba z 10lat)

kinoiy.jpg

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Masz dokładnie moje pomieszczenie, ale lustrzane odbicie ;) Niestety niewiadmo czemu nie mogę dodawać załaczników :(

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Może już czas wymienić kable jakaś poprawa na pewno będzie(chociaż rewolucji bym się nie spodziewał) jeżeli kable są "gołe " to już miedź zapewne dano się utleniła i są straty sygnału ,jeżeli nie masz wtyków odetnij kawałek kable i jeszcze raz przygotuj końcówki

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Ooo, bardzo ciekawy temat :) Ja się w tym samym temacie doktoryzuję od kilku ładnych tygodni, ale... tak samo jak Twój pokój to lustrzane odbicie pokoju krzysztofradio, tak Twój problem jest negatywem mojego :) U mnie basu jest za dużo (pokój o 3-4 metry mniejszy, a kolumny dużo bardziej basowe - do tego chyba nieszczęśliwa akustyka i zbiera się gdzieś w kącie bas, powodując buczenie). Zatem ja się uczyłem - i wciąż odkrywam nowe rzeczy - jak się trochę basu pozbyć. A teraz kilka rad (bo Koledzy piszący powyżej w niektórych wypadkach - mimo dobrych chęci - jednak źle Ci poradzili... ewentualnie niezbyt dokładnie):

1. To Onkyo ma basu OGROMNE ILOŚCI
2. Twój problem to relacja głośniki/pokój, ale skoro już je kupiłeś to...
3. Podbij Manual Equalizer (zrobiłeś to - bardzo dobrze),
4. Audyssey najlepiej ustaw na off (Ustawiłeś na movie co jest lepsze, niż music, ale popróbuj na off - zobacz co da Ci bardziej basowe brzmienie. Generalnie music daje więcej wspomnianego wyżej jazgotu, a movie więcej basu, ale moim zdaniem najcieplej i najbardziej basowo jest w ustawieniu off... jak jednak wspomniałem movie też nie jest złe),
5. Podbij bas w opcjach "tone" (zrobiłeś to - bardzo dobrze),
6. wygrzewanie kolumn - tak jak Koledzy radzą. Im dłużej będziesz użytkował, tym granie będzie przyjemniejsze, a basu będzie trochę więcej,
7. opcja re-EQ powinna być na "on" - ona zmniejsza wyostrzenia dźwięku, jest on cieplejszy, niższy. Inna sprawa, że to opcja do filmów, a nie do muzyki, ale jeśli szukasz kolejnych źródeł basu to ta opcja na pewno na "on",
8. Dynamic EQ i Dynamic Volume: tu jest najwięcej opinii i legend w internecie. Sprawa jest prosta. Jeśli sluchasz glosno to opcje te powinny byc dla Ciebie obojetne, bo nic nie dadza, nic nie zmienia. Ewentualnie bardzo niewiele. Pierwsza tak manipuluje korektorem, zeby oszukac ucho i dac bardziej dynamiczną "tonalność" (tworze slowo - wybacz, ale chce to wylozyc mozliwie najbardziej lopatologicznie) przy cichym graniu, a druga scisza glosne partie i podlglasnia ciche w czasie rzeczywistym. I teraz uwaga dla Ciebie: efektem niejako ubocznym zastosowania obu ustawień jest znaczne podbicie basu (pisałem nawet o tym wczoraj w dziale Kolumny). Zatem Dynamic EQ na "on", a Dynamic Vol na "light" (możesz sam popróbować też z medium i heavy, ale moim zdaniem najlepiej light)
9. music optymiser: nie zauważyłem nigdy wpływu na dźwięk... na upartego (ale to raczej autosugestia) "on" daje większe ocieplenie. U mnie jest włączony.
10. Nie znam Twoich kolumn, więc nie wiem gdzie jest bass reflex (tył/przód?), ale musi on być otwarty (zataknie zmniejsza bas) i jednocześnie możliwie blisko ściany (odstawienie od ściany zmniejsza bas).

To efekt moich studiów z tematem bass z Onkyo 616 :) Pamiętaj tylko o kolejnej ważnej rzeczy. Stosując powyższe rady otrzymasz więcej basu, ale w pewnym momencie będzie go za dużo. Co to znaczy "za dużo"? Nie będzie kontrolowalny. Stanie się rozlazły i buczący chyba, że... przy tych kolumnach i tym pomieszczeniu Ci to nadal nie grozi. Musisz popróbować :) Powodzenia :)

PS. I zmien LPF for LFE na 120 Hz. W Twoim przypdku nic to nie zmieni, ale jak będziesz miał suba to jest to jedyne słuszne ustawienie :)

jaco.37

Member
Bez reklam
Raccoon masz załączone większość wszystkich polepszaczy i dziwisz się że Ci dudni ? Nie dziwi mnie że nie słyszysz różnicy np. jak załączysz MusicOptimizer no bo te wszystkie polepszacze już się ze sobą "gryzą"

PawelW84

New member
Może już czas wymienić kable jakaś poprawa na pewno będzie(chociaż rewolucji bym się nie spodziewał) jeżeli kable są "gołe " to już miedź zapewne dano się utleniła i są straty sygnału ,jeżeli nie masz wtyków odetnij kawałek kable i jeszcze raz przygotuj końcówki

Wydaje mi się że wymiana kabli nic tu nie zmieni. Żyły w środku są jasnopomarańczowe. Brak oznak jakiegoś utleniania. Końcówki świeżo zarobione

Ooo, bardzo ciekawy temat :) Ja się w tym samym temacie doktoryzuję od kilku ładnych tygodni, ale... tak samo jak Twój pokój to lustrzane odbicie pokoju krzysztofradio, tak Twój problem jest negatywem mojego :) U mnie basu jest za dużo (pokój o 3-4 metry mniejszy, a kolumny dużo bardziej basowe - do tego chyba nieszczęśliwa akustyka i zbiera się gdzieś w kącie bas, powodując buczenie). Zatem ja się uczyłem - i wciąż odkrywam nowe rzeczy - jak się trochę basu pozbyć. A teraz kilka rad (bo Koledzy piszący powyżej w niektórych wypadkach - mimo dobrych chęci - jednak źle Ci poradzili... ewentualnie niezbyt dokładnie):

1. To Onkyo ma basu OGROMNE ILOŚCI
2. Twój problem to relacja głośniki/pokój, ale skoro już je kupiłeś to...
3. Podbij Manual Equalizer (zrobiłeś to - bardzo dobrze),
4. Audyssey najlepiej ustaw na off (Ustawiłeś na movie co jest lepsze, niż music, ale popróbuj na off - zobacz co da Ci bardziej basowe brzmienie. Generalnie music daje więcej wspomnianego wyżej jazgotu, a movie więcej basu, ale moim zdaniem najcieplej i najbardziej basowo jest w ustawieniu off... jak jednak wspomniałem movie też nie jest złe),
5. Podbij bas w opcjach "tone" (zrobiłeś to - bardzo dobrze),
6. wygrzewanie kolumn - tak jak Koledzy radzą. Im dłużej będziesz użytkował, tym granie będzie przyjemniejsze, a basu będzie trochę więcej,
7. opcja re-EQ powinna być na "on" - ona zmniejsza wyostrzenia dźwięku, jest on cieplejszy, niższy. Inna sprawa, że to opcja do filmów, a nie do muzyki, ale jeśli szukasz kolejnych źródeł basu to ta opcja na pewno na "on",
8. Dynamic EQ i Dynamic Volume: tu jest najwięcej opinii i legend w internecie. Sprawa jest prosta. Jeśli sluchasz glosno to opcje te powinny byc dla Ciebie obojetne, bo nic nie dadza, nic nie zmienia. Ewentualnie bardzo niewiele. Pierwsza tak manipuluje korektorem, zeby oszukac ucho i dac bardziej dynamiczną "tonalność" (tworze slowo - wybacz, ale chce to wylozyc mozliwie najbardziej lopatologicznie) przy cichym graniu, a druga scisza glosne partie i podlglasnia ciche w czasie rzeczywistym. I teraz uwaga dla Ciebie: efektem niejako ubocznym zastosowania obu ustawień jest znaczne podbicie basu (pisałem nawet o tym wczoraj w dziale Kolumny). Zatem Dynamic EQ na "on", a Dynamic Vol na "light" (możesz sam popróbować też z medium i heavy, ale moim zdaniem najlepiej light)
9. music optymiser: nie zauważyłem nigdy wpływu na dźwięk... na upartego (ale to raczej autosugestia) "on" daje większe ocieplenie. U mnie jest włączony.
10. Nie znam Twoich kolumn, więc nie wiem gdzie jest bass reflex (tył/przód?), ale musi on być otwarty (zataknie zmniejsza bas) i jednocześnie możliwie blisko ściany (odstawienie od ściany zmniejsza bas).

To efekt moich studiów z tematem bass z Onkyo 616 :) Pamiętaj tylko o kolejnej ważnej rzeczy. Stosując powyższe rady otrzymasz więcej basu, ale w pewnym momencie będzie go za dużo. Co to znaczy "za dużo"? Nie będzie kontrolowalny. Stanie się rozlazły i buczący chyba, że... przy tych kolumnach i tym pomieszczeniu Ci to nadal nie grozi. Musisz popróbować :) Powodzenia :)

PS. I zmien LPF for LFE na 120 Hz. W Twoim przypdku nic to nie zmieni, ale jak będziesz miał suba to jest to jedyne słuszne ustawienie :)

WOoo cały elaborat :)

3 zrobione
4 przy off faktycznie przybywa basu ale czasem robi się on trochę rozlazły
5 zrobione
6 czytalem juz o tym
7 Re-EQ on
8 DynamicEQ - przy off dzwiek staje sie duzo cichszy i plaski
Dynamic Volume - off
9 tez jakos nie widze roznicy
10 Reflex jest z przodu wiec dosuwanie dościan raczej nic nie da

Basu Już przybyło Musiałem nawet go zmniejszyć w pozycji bass bo zaczął się rozlewać.
Wydaje mi się jednak że to czego szukam (nazwijmy to kick) jest nie osiągalne dla tych kolumn bez woofera. Być może mam spaczony pogląd na tą sprawę bo w aucie siedzi 30cm MBQuart w zamkniętej skrzynce a poprzedni technics miał w kolumach 17" woofery które naprawdę dawały fajny szybki uderzający basik ( brakowało im za to wszystkiego co daje Quantis ;) )

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie formatów dzwięku i trybów ampli

Większość kanałów na N nadaje dzwięk w następujących formatach
1 PCM 48 kHz
2 Dolby D Sur 2.0 48 kHz
3 Dolby D 5.1 ch 48 kHz

Obecnie używam dla nich w ampli trybu Movie
1 Dolby PLII Movie
2 Dolby Digital Dolby PLII Movie
3 Dolby Digital

oraz dla trybu Music
1 Stereo
2 Stereo
3 Dolby Digital Dolby PLII Movie

Czy to prawidlowe ustawienia ??

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Raccoon masz załączone większość wszystkich polepszaczy i dziwisz się że Ci dudni ? Nie dziwi mnie że nie słyszysz różnicy np. jak załączysz MusicOptimizer no bo te wszystkie polepszacze już się ze sobą "gryzą"

A czy ja napisałem, że mam to wszystko ustawione? Ja tylko podałem odpowiedź na pytanie autora postu "w jaki sposób zwiększyć ilość basu?". U siebie problem dudnienia już rozwiązałem :) Masz natomiast rację co do faktu, że wiele polepszaczy wzajemnie się gryzie.
A moje ustawienia to tak z grubsza:

Muzyka:
basy i treble na 0/-2dB, dynamic eq na on, music optymizer dla płyt cd/dvd/bd jest off, a dla radia internetowego i plików muzycznych na on, audyssey off, dynamic vol na off (chyba, że jest późna noc i bardzo cichy odsłuch wtedy na light lub od razu heavy). Ewentualnie jak mam okazję i mogę rozkręcić głośność do okolic 65 i więcej (maks póki co miałem 70) to w pure audio wszystko gra miodzio. Ale to właśnie tryb dla głośnych odsłuchów. Polepszacze są przez (prawie)wszystkich w Internecie określane jako super hiper opcje dla super dźwięku. A tak nie jest - to znaczy problem jest szerszy i nie da się go tak lakonicznie ująć. Polepszacze to PO PROSTU OSZUKIWACZE UCHA DLA CICHYCH ODSŁUCHÓW. Przy głośnym słuchaniu są niepotrzebne. Inna sprawa, że w 90% słuchamy cicho (dzieci, rodzina, sąsiedzi, treści typu wiadomości, publicystyka, itd).

Dla filmów nigdy problemu nie było i ustawienia się sprawdzają najlepiej:
basy na +4/+6 (nie mam suba), treble na 0/+2, dynamic eq on, dynamic volume off (lub light/heavy w nocy), reEQ na on, auyssey movie on, late night off (w nocy na light/heavy).

Equalizerem się pobawiłem, ale potem wyłączyłem.

Pozdrawiam :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Wydaje mi się że wymiana kabli nic tu nie zmieni. Żyły w środku są jasnopomarańczowe. Brak oznak jakiegoś utleniania. Końcówki świeżo zarobione

8 DynamicEQ - przy off dzwiek staje sie duzo cichszy i plaski

Basu Już przybyło Musiałem nawet go zmniejszyć w pozycji bass bo zaczął się rozlewać.
Wydaje mi się jednak że to czego szukam (nazwijmy to kick) jest nie osiągalne dla tych kolumn bez woofera. Być może mam spaczony pogląd na tą sprawę bo w aucie siedzi 30cm MBQuart w zamkniętej skrzynce a poprzedni technics miał w kolumach 17" woofery które naprawdę dawały fajny szybki uderzający basik ( brakowało im za to wszystkiego co daje Quantis ;) )

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie formatów dzwięku i trybów ampli

Większość kanałów na N nadaje dzwięk w następujących formatach
1 PCM 48 kHz
2 Dolby D Sur 2.0 48 kHz
3 Dolby D 5.1 ch 48 kHz

Obecnie używam dla nich w ampli trybu Movie
1 Dolby PLII Movie
2 Dolby Digital Dolby PLII Movie
3 Dolby Digital

oraz dla trybu Music
1 Stereo
2 Stereo
3 Dolby Digital Dolby PLII Movie

Czy to prawidlowe ustawienia ??

Dynamic EQ to opcja, która podbija głośność tych częstotliwości, które wraz z obniżaniem głośności są dla ucha trudno uchwytne, czyli przede wszystkim niskie tony. Taki oszukiwacz, ale uważam, że niezbędny dla normalnego użytkowania amplitunera. Normalnego tj. przy rodzinie i bez przesadnego podkręcania głośności. Natomiast jak zaprosisz gości i podkręcisz volume na 60/70 to i tak Dynamic EQ nie zmieni nic, bo wszystkie częstotliwości będą słyszalne i bez tej opcji :) Zatem przy cichym odsłuchu to nie jest tak, że dźwięk jest płaski. On się taki wydaje, bo niskie tony są słabo słyszalne przez Twoje ucho. Co w sumie i tak na jedno wychodzi :)

Punktowy bas to coś co i moje ucho lubi :) Tyle, że w filmach się on nie sprawdza. Ideał to wzmak stereo z subem zamkniętym i amplituner z subem z bass reflexem :) Kasa Panie. Poza tym są też różne kolumny. Ostatnio Kolega Ramzes pisał o jakiś kolumnach co miały tak bardzo punktowy bas jak szpilka. Jego akurat męczył na dłuższą metę. Dodam, że to były jakieś kolumny z wysokiej półki cenowej (ale też chyba Quadrale - nie pamiętam).

Co do ustawień trybów. Kwestia gustu. To jest tak:

1. Stereo zagra zawsze tylko na frontach, więc ja osobiście wolę All Ch Stereo. Na surroundy wtedy jest "kopiowane" to co gra na frontach (z tym, że odcięcie mam na 70Hz, a fronty na Full Band, więc różnica drobna jest), a w centralu słyszysz mix L+P. Tak więc All Ch Stereo lepiej wypełnia pokój. Ewentualnie, jak chcę sprawdzić jakość nagrania jakiejść szczególnie dobrze nagranej płyty CC wtedy na próbę odpalam Stereo, bo jednak fronty z reguły są lepszej klasy, niż surroundy. Zatem mój wybór to All Ch Stereo ponad Stereo.

2. Dolby Digital (tak samo DTS) wielokanałowe (tzn. 5.1 lub 5.1) zawsze jeśli jest dostępne, powinno być tak ustawione. Po to kupujemy KD :)

3. I teraz najważniejsze, bo zależne wyłącznie od naszego gustu. Co lepsze: Stereo/All Ch Stereo czy DD Pro Logic II (ewentualnie DTS Neo:6), gdy masz źróło 2 kanałowe (stereo). Działa to tak:
- jak ustawisz stereo/all ch stereo to usłyszysz dźwięk bez obróbki efektowej czyli tak jak jest puszczany przez dostawcę sygnału. LEwa strona z lewej, prawa z prawej. Lektora zazwyczaj słychac z każdego głośnika.
- jak ustawisz Pro Logic to procesor będzie się dwoił i troił, żeby "domyślić się" który dźwięk umieścić w którym głośniku, aby powstało wrażenie dźwięku 5-kanałowego. Np. deszcz rozbic na wszystkie glosniki, a lektora tylko na centralny. Odglos grzmotu podczas burzy np. tylko na tylne. Itd, itp. W filmach, czasem wychodzi to bardzo dobrze, czasem gorzej. W muzyce to zależy od rodzaju muzyki. Im wiecej roznioacych sie od siebie dzwiekow tym lepiej, bo latwiej je procesorowi rozrzucic po pokoju :) to tak lopatologicznie :)
Ja używam obu trybów w zaleznosci od nastroju ;P i od subiektywnego odczucia po pierwszych kilku minutach filmu. Jak PLII dziala jak trzeba (a to naprawde dobry kawalek kodu - chociaz sa tacy, ktorzy uwazaja takie rozwiazanie za profanacje i wielkie oszustwo), to zostaje. Jak cos nie gra, to jest All Ch Stereo. Np. w nocy teoretycznie lepiej moze sie sprawdzic All Channel bo masz lektora blizej ucha, a nie tylko w centralu. Itd, itp. Musisz sam popróbować.

PawelW84

New member
A teraz z innej paczki
Poprzednie kolumny miałem podłączone w Biamp czyli 2 oddzielne kable od wzmacniacza do 2 oddzielnych portów w kolumnie.

Czy Biamp mozna zastosować w Quintas 5000 ?? Wzmacniacz udostępnia taką funkcję ale kolumny mają tylko jeden port. Czyli jeden zacisk + i jeden -

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
to tak jakbys nie zdjął blaszek w podwójnych gniazdach. Efekt moze byc widowiskowy, słyszalny i mozliwe, ze mieć wyczuwalny zapach :D

PawelW84

New member
Kupiłem
Dla mnie jest zdecydowanie za mocny. Spokojnie mogłem kupic model niżej. Gdy ustawiłem go pod telewizorem uzyskałem efekt dudnienia . Myślę że to przez skos poddasza który kończy się przed oknem balkonowym pionową ścianką i kominek ( troszkę zamyka to przestrzeń przy TV ) . Sprawdziłem jeszcze dwa ustawienia i według mnie najlepszym okazało się ustawieni go zaraz przy rogówce (pod skosem dachu ) tak jakby pod nogami ( gdy leże nogami w kierunku TV) Bas wtedy nie dudni i ładnie rozlewa się po całym salonie a do tego rogówka ładnie masuje od wibracji :) Jednak ze względu tak bliskiego położenia od słuchacza jest on skręcony na 1/4 przy normalnym oglądaniu i może 2/4 przy filmach. Na maxa w kuchni chodzą wszystkie szklanki

Do góry