Małe kino w salonie, planowanie i wybór

patryks01

New member
Cześć,

Uprzedzając, tak czytałem sporo tematów, myślę że w tej kwestii trzeba podchodzić do wszystkiego indywidualnie.

Post ten pisałem tak długo, że nie pamiętam kiedy go zacząłem, bo codziennie robiłem jakieś zmiany w sprzęcie, ustawieniu itp, chciałem jak najdokładniej przedstawić moją wizję żebyście też mogli dobrze mi doradzić i pomóc.
Niedługo wykańczam mieszkanie i z uwagi na to że oglądam dużo filmów i seriali postanowiłem, że przygotuje salon (jest on z aneksem) pod "kino domowe" a więc wykonam instalacje multimedialną, projektor, audio itp.
Chciałbym prosić o pomoc z tym wszystkim :)

Plan (mam za mało postów więc trochę linki uciete):i68. tinypic. com/ 20gbfk6.jpg

Salon+aneks wygląda następująco. Na rysunku oznaczono wymiary salonu oraz aneksu, a także wstawiono okna i drzwi balkonowe(na niebiesko), Kanapa będzie przy ścianie. Jak widać są tutaj 2 drzwi oraz przy oknach a okna są prawie na całą ścianę, zaledwie może pół metra nad podłogą, a więc trochę światła zewnętrznego będzie, ale zamierzam dać odpowiednie zasłony żeby odgrodzić się i mieć większy komfort oglądania lecz nie jest to w tym momencie aż takie istoten bo na koniec dnia będzie ciemno i nie powinno być problemów ;)
Obraz będzie puszczany na ścianę prawą. Wysokość ścian 2,75m. Jednak na obu będzie kawałek "sufitu podwieszanego", więc do dyspozycji mam 2,55-2,6m wysokości ściany.

Odnośnie projektora to mój wybór padł na Benq w1070 z uwagi na opinie i stosunek cena/jakość. Jeżeli macie jakieś inne propozycje odnośnie projektora w podobnej cenie to chętnie przyjrzę się nim.
Rzutnik i wyświetlanie: i63. tinypic. com/ fp6qg7.jpg

Zastanawia mnie teraz kwestia wielkości obrazu oraz montażu projektora na ścianie. Powyższa symulacja wymiarów wszystkiego myślę że jest dobrze dopasowana , ratio 1.35 dla odległości i szerokości obrazu. Jednak w takim przypadku zoom ratio jest na maksa i można tylko obraz powiększyć. Link do kalkulatora:benq.com /microsite/projector/throwratiocalculator/
Czy może pokusić się na montaż do sufitu, czego jednak wolałbym uniknąć. Jeżeli do ściany to jakiego uchwytu użyć(jakieś polecane) bo będzie musiał być odwrócony.
Odległość widza od ekrany będzie to jakieś ~4m. Jakiej wielkości ekran będzie najbardziej komfortowy przy takich wymiarach pomieszczenia i odległości od ściany, tak jak powyżej ? Nie chce obrazu na całą scianę żeby po bokach ustawić jeszcze kolumny.(Kwestia ekranu dalej)
Co możecie w tej kwestii podpowiedzieć.

Teraz cześć połączeniowa.
Audio: Prawdopodobnie zakupię amplituner denon x520bt ,zamierzam zrobić 5.1,2 tylne na wysokości ~1.8m(??) skierowane na kanapę. Zastanawia mnie czy może pod projektorem dać środkowy centralny i uzyskać 6.1 jednak wtedy inny amplituner będzie potrzebny, jak myślicie?
Zastanawia mnie jakie i ile gniazd doprowadzić do projektora od punktu z amplitunerem czyli na przeciwległej ścianie 2xHDMI i 1x Ethernet?

Poniżej kolejne kwestie które mnie nurtują i które chętnie przedyskutuje i posłucham pomysłów.

1.Ekran: ramowy czy zwijany z sufitu ? Jeżeli ramowy to kupić jakiś czy pokusić się o jakiś DIY?
2. Jaka wysokości dolnej krawędzi obrazu od podłogi ? na wysokości głowy siedząc, czy trochę poniżej.
3. jakie gniazda jeszcze doprowadzić do projektora?
4. Czy frontowe kolumny w wersji takiej stojącej dużej można wieszać ? Czy nie wpływa to w jakiś sposób na dźwięk? Może jakiś zestaw audio na przyszłość zaproponujecie ? :)
5. O czym jeszcze pamiętać? ; )

Mam nadzieję, że wspólnie uda się temat ogarnąć :)

Jeżeli temat się odpowiednio rozwinie to postaram się fotki wrzucać z przebiegu prac, które już w marcu zamierzam zacząć.

Pozdrawiam
Patryk

Trenton

New member
Jak do jasnego nie przystosowanego salonu to MagicScreen. Na audiostereo forum znajdziesz już całką dużą dyskusję o nim. Oczywiście że możesz kupić inny dużo tańszy (bo MS już trochę więcej kosztują niż zwykłe ekrany), ale ja chcesz mieć komfort oglądania to MS. Jest to ekran ramowy, więc musiałbyś go móc wnieść. Na 4m nawet 120 cali (266cm szerokości) da radę, ale 100 lub 110 też będzie się dobrze sprawować. Jak chciałbyś większy to już nie MS.

Niestety dla wszystkiego mniejszego niż 120 cali musiałbyś zawiesić projektor w mniejszej niż 4m odległości (Projection Calculator Classic - Throw Distance and Screen Size). Ale nawet z 4m te 120 jest na min zoomie co podobno nie jest zalecane.

Zrobiłem opcję z 5.1 na 5.1.2 i polecam zdecydowanie, tym bardziej że mam taką samą sytuację jak ty i kanapa jest przy ścianie (więc 7.1.2 nie wchodzi w grę). Instalację głośników według wskazówek stąd Dolby Atmos 5.1.2 Speaker Setup czyli montowane na suficie, lekko przed kanapą w lini z głośnikami frontowymi skierowane na kanapę. Generalnie ATMOS jest fantastyczny.

patryks01

New member
Ciężko mi w tym momencie stwierdzić, jakie zaciemnienie w pokoju będzie panowało. Magic Screen zbiera sporo pochwał tak jak widzę, a jak cenowo wersja 120" się prezentuje, masz może takie informacje ?

Jeżeli w takim przedziale cenowym (nówkę mogę mieć o wiele taniej , za jakieś 2300, więc myślę ze to super cena) nie ma lepszego projektora to ten będę miał i skorzystam z montażu sufitowego z odpowiednim zoomem wtedy.

Jaki sprzęt polecałbyś pod 5.1.2, amplituner itp, Twoja konfiguracja trochę przerasta obecny i przyszły budżet ? Jakie głośniki sufitowe i ścienne masz?
Nie wiem czy tylne montowałeś na ścianie? Jak tak to bezpośrednio przewody pod głośniki czy poprzez gniazdo zaciskowe naścienne lub bananowe?

Trenton

New member
Jeśli chodzi o MS to polecam kontakt z producentem Magic Screen . Jednak wyjdzie na pewno więcej niż projektor.

Co do ampli to niestety może koledzy doradzą. Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony, ale jak napisałeś jest po za budżetem. Musisz pochodzić i posłuchać, bo na forum to Ci podpowiedzą co nieco, ale od twojego gustu zależy co Ci się będzie podobać.

Na ścianach i suficie jest Zensor 1. Z tym że to są boczne, zgodnie z założeniami 5.1.2 czyli 3 z przodu, 2 z boku na ścianie i 2 na suficie. Tylnych surroundow nie zakładałem bo z tego co czytałem tylne się dobrze sprawdzają dopiero jak kanapa jest przynajmniej metr od ściany. Inaczej po prostu tyły są zbyt dominujące.

Co do kabli to bananowe do ampli (dla wygody) i do głośnika bezpośrednio kabel wkręcony pod nakrętkę.

patryks01

New member
Cześć,

A więc moja przygoda z tworzeniem kina domowego z każdym nowym elementem powoli się dobiega końca :)

Rozpiszę może co i jak zrobiłem.

1. Gniazda i kable
w miejsce gdzie będzie całe centrum dałem:
-6 gniazd zasilających i 2 gniazda ethernetowe ze switcha
-kabel hdmi 10m prolinka doprowadzony do sufitu podwieszanego nad kanapą (na zdjęciu widać jak wygląda wtyk bez osłonki, osłonka po prostu się sama rozpięła - jest na zaciskach)
na tyłach:
-kable głośnikowe zwykłe ofc 2x1.5mm doprowadzone do sufitu podwieszanego dla Atmosa
-kable głośnikowe zwykłe ofc 2x1.5mm doprowadzone do puszek podtynkowych na ścianę dla głośników surround, na maksymalnej szerokości ściany,
wszystkie przewody prowadzone bez peszla obok siebie, przewód zasilający na górę prowadzony równolegle w odległości 30cm-40cm od głośnikowych i hdmi

2. Ekran
Projektor Benq W1070
Ekran 120", dwukrotnie malowany Tikurilla Interior Feelings h499. Obwódka sigma NCS 9600-S mat(czarny). Jeżeli chodzi o rysowanie ekranu, proponuje uzyć kalkulatora odległośći, działa idealnie, jednocześnie mając na uwadze różnego rodzaju uchwyty i ich regulacje, Uwaga, to że jest napisane 30cm, to bez uchwytów, podstawek itp. Oczywiście zależy od konkretnego modelu. Jeżeli wasz projektor ma 3 śruby mocujące, taki uchwyt kupujcie :) Potem można odznaczyć obraz wg. kalkulatora idealnie na ścianie i malować ewentualnie najpierw wymierzyć projektor, przymocować i rzucić obraz.

Odczucia odnośnie samego projektora i ekranu.
W innym pokoju, prawie idealnie zaciemnionym na ścianie koloru NCS 2500-S(szary) kolory były lepsze niż na mojej matrycy 7 letniego samsunga co było dla mnie wielkim zaskoczeniem i informacją że dokonałem właściwego wyboru. Obraz projektora rzucany na tukurille jest po prostu mega jeżeli zastosujecie optymalne ustawienia, które można znaleźć w internecie. Obecnie pomieszczeniu brakuje jeszcze zasłon które zasłonią okno, ale i bez tego, granie czy oglądanie filmów jest po prostu WOW. 120" to jest to :)
Malowanie odbyło się z użyciem wałka o krótkim włosiu. Nie widzę niepożądanych efektów (tęcza itp, o której można czytać). Czarny i biały są super, zaznaczam że to są odczucia moje i innych osób które miały już okazję testować :)

3. Audio
Obecnie pożyczone stereo:
-amplituner Technics SA-EX700
-kolumny Polaris 180

4. Media Center

-Pc z i3, 4gb DDR3,zintegrowana grafika, wyjscie dvi ->hdmi
-zainstalowane KODI

Zostało dobrać 5.1 (5.1.2) : )

Attachments

• IMG_20170120_205608.jpg
    IMG_20170120_205608.jpg
    215,4 KB · Wyś: 519
  • IMG_20170120_205622.jpg
    IMG_20170120_205622.jpg
    205,3 KB · Wyś: 367
  • IMG_20170123_190743_HHT.jpg
    IMG_20170123_190743_HHT.jpg
    264,9 KB · Wyś: 156

DrWredman

Active member
No no, trochę to trwało ale już bliżej niż dalej.
Gratuluję wytrwałości.

1. Gdzie planujesz głośniki do Atmosa?
2. Tylne surround chyba trochė za wysoko zaplanowałeś. Jeśli Atmosowe będą też z tyłu to wszystko sie zleje w jedną ścianę dźwięku umiejscowionego w górnej części nad głową.
3. Jaki sprzęt zamierzasz zakupić do tego kina?

krystian22

New member
Z jakiej odległości oglądasz, tak dokładnie w cm? Poniżej czy powyżej 4m? I co sądziłbyś o większym ekranie z takiej odległości? Te 120'' to już jest max?

patryks01

New member
No no, trochę to trwało ale już bliżej niż dalej.
Gratuluję wytrwałości.

1. Gdzie planujesz głośniki do Atmosa?
2. Tylne surround chyba trochė za wysoko zaplanowałeś. Jeśli Atmosowe będą też z tyłu to wszystko sie zleje w jedną ścianę dźwięku umiejscowionego w górnej części nad głową.
3. Jaki sprzęt zamierzasz zakupić do tego kina?

1. Atmos w suficie podwieszanym prawdopodobnie minimalnie na przodzie kanapy
2. Tam są tylko gniazda, umieszczenie głośników i tak będzie dopiero po ich zakupie i testach odsłuchu. Atmosowe będę w odległości ~1m od ściany
3. Odnośnie sprzętu to jeszcze się zastanawiam pomiędzy czymś nowym lub używanym, Nie mam obecnie konkretnych modeli.

Z jakiej odległości oglądasz, tak dokładnie w cm? Poniżej czy powyżej 4m? I co sądziłbyś o większym ekranie z takiej odległości? Te 120'' to już jest max?

Od ściany do ściany jest mniej więcej 4,64m, oglądanie 4,0-4,2m/
Rzucałem obraz 130" i zdecydowanie był za duży, trochę ciężko było go ogarnąć i przytłaczał przy oglądaniu. 120" jest wielkością optymalną jak dla mnie na takiej odległości.

DrWredman

Active member
kabel upadł na ziemię z kilkudziesięciu cm i spadła osłonka, (która jest na zwykłe "bolce", które wchodzą w otwory i się zaciska), zapobiegawczo połączyłem kropelką, natomiast tak wtyk wygląda w środku bez bez tej osłonki zewnętrznej

Przyznam, że dziwnie to wygląda, jakby pies go pogryzł.

Do góry