Magnat 302a vs JBL 150 vs JBL Arena 100p

Graczoholik

New member
Witam, posiadam pokój ok.25 m2 zestaw Quadral Quintas przód 400, tył 500. Szukam Suba do tego zestawu, przeszukując fora natrafiłem na 3 ciekawe suby do 1000zl. Który z nich byłby najlepszy głównie do oglądania filmów. Pozdrawiam

Slaw3km

New member
Interesuje Cię coś szczególnego?
Odebrałem go dzisiaj. Podpiąłem, zrobiłem szybką konfigurację (YPAO w ampli). Włączyłem kilka trailerów, piosenek, na których testuję sprzęt. Obejrzałem jeden film (Jupiter Ascending na blue ray 1080p 3D).

Ocena na gorąco - sprzęt naprawdę daje radę. Jest super. Bass jest bardzo głęboki. To o czym mówił ktoś w recenzji na YT wydaje się być prawdą. Nie trzeba głośno oglądać filmu, słuchać muzyki, żeby poczuć różnicę. Bardzo dobrze wypełnia niskie pasmo.
Nie mam problemu z funkcją AUTO. na razie głośnik nie przełączył się w stand-by się ani razu. Nawet w instrukcji jest napisane, że ma wyłączyć się dopiero po 15 min, więc opinie z neta muszą być związane z jakimiś wadliwymi egzemplarzami, albo ze źle współpracującym amplitunerem.

U mnie gra z Yamahą HTR-3068, Taga Harmony Tav-406v2.
Pokój ok 22m kw + otwarty aneks kuchenny + otwarty przedpokój (razem z 35m kw). Standardowe mieszkanie w bloku. Mocy głośnikowi nie brakuje, pomimo tego, że nie jest wygrzany, ani dobrze skonfigurowany.

Weź za to poprawkę na to, że jestem totalnym amatorem w kwestii sprzętu, więc nie mam za dużo odniesienia. Wydaje mi się za to, że mam dobry słuch.
Dodam tylko, że subwoofer kupiłem za mniej niż 500zł z wysyłką (outlet OleOle) także na razie jestem bardzo zadowolony.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Slaw3km

New member
Z każdym dniem jestem jeszcze bardziej zadowolony z głośnika. Bass jest bardzo głęboki, mięsisty, ale nie dudniący. Czuć spory zapas mocy. Moim zdaniem spokojnie by nagłośnił dużo większe pomieszczenie. W kinie sprawdza się świetnie. Jest kopnięcie tam gdzie powinno.

Częstą uwagą do tanich subwooferów z dużą membraną (30cm w tym wypadku) z Bass Reflex jest to, że są zbyt wolne. Moje ucho tego nie dostrzega. Próbowałem wyłapać to np w utworze Metallici Fade to Black. W końcówce utworu jest moment z bardzo szybką stopą perkusji. Wyraźnie słyszę oddzielne uderzenia, a nie jednolity dźwięk, nie wyłapałem też opóźnień.
Podejrzewam, że droższe głośniki, w dodatku zamknięte radzą sobie znacznie lepiej (pewnie jeszcze wyraźniej zarysowana jest granica pomiędzy konkretnymi uderzeniami stopy) natomiast ja jestem w pełni usatysfakcjonowany.

Graczoholik

New member
Dziękuję Sławek za konkretna odpowiedz jak już wspomniałem będzie to sub bardziej do KD też właśnie rozmyślam nad Magnatem na alledrogi za 679zl najtańszy z wysyłka. Chyba postawie na niego gdyż wydałem grosze na 5.0 i myślę że Magnat będzie dobrym uzupełnieniem. Więcej kasy chce na smpa wydać i celuje w Pioneer VSX 830. Może zna ktoś sklep gdzie kupie Magnata taniej niz 679?

Slaw3km

New member
Tutaj niestety Ci nie pomogę. Ja zastanawiałem się jeszcze nad STX-250 i mniejszymi jak Magnat 202A, Jamo Sub 210. Zdecydowałem się na magnata głównie z powodu okazji cenowej.

Może napisz do blackninja w sprawie ampli. On ma bardzo dobre ceny tyle, że nie ma Pioneera, ale na pewno coś dobrego poleci

Do góry