M-audio 9950 czy Onyx200

klodziol

New member
Panowie,
tak jak w temacie zastanawiam się nad kupnem głośników 5.0 do amplitunera Yamaha 373.
Waszym zdaniem co będzie lepsze:
M-audio HCS-9950 MKIII czy Prism Onyx 200 ?

Wiem, że to jest najniższa półka, ale za 800zl raczej innych nie znajdę więc pole manewru jest małe.

Dzięki z góry za porady.
PS. Próbowałem szukać jakiegoś porównania, ale jak widać słabo mi poszło.

jachuwks

Klub HDTV.com.pl
vip
Zastanów się też nad Jamo S 426 HCS 3 które są dostępne w różnych sklepach w przedziale od 700-800zł. Sam jestem teraz przy wyborze i właśnie zastanawiam się nad nimi.

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Szczerze, to zamiast tych co wymieniłeś wolałbym coś z Tagi lub Kody a najlepiej zobacz te kolumny co kolega wyżej. Słuchałem u kumpla jakieś M-audio to była tragedia. Jego stare tonsile lepiej i czyściej zagrały. M-audio było słychać tak jak by je ktoś nakrył jakąś płachtą, takie przytłumione. Prism Onyx to najtańsze z najgorszych:), przeważnie dodawane do budżetowych zestawów dla mało znających się osób aby zachęcić do kupna. A tak już w miarę fajne i bez porównania z tymi o które się pytasz by były Jamo s506. Cena w sumie na Allegro z 400zł więcej, ale popytaj się kolegi z forum Blackninja za ile by puścił bo ma dużo taniej nią na aukcjach.

klodziol

New member
Znawcą to nie jestem, ale słuchałem obu zestawów dziś i grały "przyzwoicie"
Co do Jamo to fajnie by było mieć, marzenie to już 606 z bocznym niskotonowym, ale jak widać 506 są 50% droższe :/
A co do Jamo 426 nie mam jak odsłuchać, musiałbym kupić w ciemno :/

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tutaj wyrażamy tyko swoją opinię. Najważniejsze żeby tobie przypasowały. Jeżeli twierdzisz że zestawy te ci się podobają to kupuj i ciesz się z KD. Wiesz, wielu z nas już jest trochę "wypaczonych" jeśli chodzi o sprzęt audio i ludzie coraz to szukają lepszego brzmienia a co za tym idzie droższego sprzętu:) Szkoda że wcześniej się nie zgadaliśmy bo sprzedawałem za 1100zł kilkumiesięczny zestaw Jamo s606.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

klodziol

New member
A ja właśnie po to napisałem aby poznać te opinie :) Napisze do blackninja może coś ma w promocji, rozumiem ze ma jakiś sklepik?

adrianszef

New member
Znawcą to nie jestem, ale słuchałem obu zestawów dziś i grały "przyzwoicie"
Co do Jamo to fajnie by było mieć, marzenie to już 606 z bocznym niskotonowym, ale jak widać 506 są 50% droższe :/
A co do Jamo 426 nie mam jak odsłuchać, musiałbym kupić w ciemno :/

Ja tez jestem przed zakupem, sluchalem tych zestawow ktore napisales i sluchalem jamo 426 i na nich dzwiek byl jak dla mnie najlepszy - nawet nie ma co porownywac do onyxow, ja mam wiekszy pokoj i nie wiem jakie glosniki mam wybrac - jamo sa fajne ale podobno za male jak dla mnie.

Ale jak masz w ciemno kupowac to s426 naprawde fajnie graja

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Jak juz jest kilku chętnych na S426 to może zrobimy spółdzielnie i wyjdzie taniej większy zakup.

mors111

Active member
Bez reklam
powinno być OK , nie zapomnij o subie , no chyba że zakupisz mocny amplituner , który przy odpowiednich ustawieniach da sporo basu z kolumn ( wg opisu mają pasmo od 28hz i jeżeli tak będzie do w kinie się nadadzą )

klodziol

New member
Sub może w przyszłości i to odległej :)
Jutro jadę odsłuchać Quadrale jestem ciekaw czy będzie jakaś duża różnica miedzy tymi a np m-audio ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Pokoj jest maly 15m^2 (i o dziwo to jest duzy pokoj :D - urok blokowiska )

He,he, nie przejmuj się ja też największy pokój w blokach mam 15 mkw. Więc te kolumny będą dobre na takim metrażu. Wydaje mi się że są lepszą opcją niż Jamo s606. Te Jamo miałem i sprzedałem. Poza dźwiękiem który mnie w stereo drażnił, były po prostu za duże do tych 15 mkw i nie miałem możliwości dać im wolnej przestrzeni aby lepiej zagrały. Często potrafiły zadudnić. Różnica powinna być spora na plus QQ. A te 28 Hz to pewnie chwyt producenta. Droższe kolumny nie schodzą tak nisko, ba..nawet dobre suby też nie wszystkie, więc wątpię żeby kolumny za 1300zł 5.0 tak zeszły:)

Ostatnia edycja:

klodziol

New member
No i mam QQ 5000, ampli do odbioru w piątek wiec z niecierpliwością czekam :)
W sklepie namawiali mnie na M-Audio HTS-900 grały nawet przyzwoicie no ale jednak wybrałem QQ.

Teraz mam pytanie odnośnie montażu surroundu, są dość duże i większość stojaków na allegro jest za słaba, co polecacie?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
^^^
Piszesz "montaz" i stojaki, chcesz na uchwytach przymocowac do sciany czy postawic na standach? Znajomy ma fajne na scianie przymocowane uchwyty z tym ze nie do QQ, nie pamietam juz co to jest dokladnie za model uchwytow, ale zaraz skojarzylem z tym co kiedys pisal (polecal) o ile sie nie myle blackninja.

klodziol

New member
Bo nie wiem na co się zdecydować :) 120 zl za jeden stand to trochę dużo, tanie nie utrzymią tych gabarytów :) wiec szukam tańszej alternatywy i może jakiś pomysłów? Wkręcanie wkrętów w nowe głośniki jakoś mnie odpycha :) ale jak będzie trzeba to coż....

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Gość na ąllegro robi standy pod wymiar. Ja u niego dwa razy zamawiałem podstawę górną bo wymiar surroundów mi się zmienił. Kolor okleiny i liczbę podtrzymujących rurek sobie wybierasz. Ja za dwie sztuki 2 lata temu dawałem ok 70zł. Nick ma "KOTEK70". Miałem 3 komplety tylnych kolumn i na pojedynczej rurce normalnie się sztywno trzymają. Wiadomo że jak będziesz nią trząsł to się może bujnąć ale mnie jak na razie nic nigdy nie spadło. Zresztą jak chcesz jeszcze bardziej stabilne to zamówić można na podwójnej lub potrójnej podporze, ale cena będzie pewnie też wyższa. Coś w tym stylu http://allegro.pl/standy-podstawy-stojaki-pod-kolumny-glosniki-i2288073144.html

Ostatnio edytowane przez moderatora:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
^^^
Kiedys dawno temu sam dokladnie takie same standy sobie robilem, rurki i mocowania do nich mozna kupic w kazdym budowlanym markecie, swoja droga nie wiem jak mu sie to oplaca sprzedawac bo z tego co pamietam nie sa ta super tanie elementy, wiec pewnie zarabia gosc na tym grosze. Mozna jeszcze sie pokusic o grubsza rure, ale ta jest drozsza, do tego jak juz sie komus niechce bawic w stolarza dokupic takze gotowe kwadratowe/prostokatne laminowane plyty malych rozmiarow (grubosc taka jak drzwiczek kuchennych), kilka srubek 30min i mamy gotowe standy. Za 2 gotowe wyjda pewnie ok.100zl a jaka satysfakcja - prawdziwy handmade :)

Do góry