Losowy brak podświetlenia matrycy w Philipsie 42PFL5322

Couflame

New member
Witam,

ten problem zaczął się jakieś pól roku po zakupie telewizora i ciągle się nasila. Zaczęło się od tego, że pewnego razu odpaliłem telewizor i nie było obrazu. Wyłączyłem, włączylem i było ok. Potem sytuacja się zaczęła sporadycznie powtarzać i często wymagała większej ilości włączania i wyłączania.

Na dzień dzisiejszy bywa tak, że odpalam telewizor i mogę go włączać i wyłączać przez godzinę, bez uzyskania obrazu. Po czym np po godzinie przerwy załapuje. Czasami jest tak, że rusza za 1 razem, a czasem jest tak, że przez cały wieczór nie chce, a z rana jest ok.

Jak się domyślam jest to podświetlenie matrycy, bo widzę zarysy obrazu na ekranie - lecz nic poza tym. Po serwis ciężko mi w takim wypadku zadzwonić, bo przyjadą a on się akurat odpali... i co im powiem?

Zastanawiam się od czego to zależy. Czemu raz się włącza za 1 razem, a innym muszę odczekać godzinę. Może istnieje jakaś zależność inna niż przypadek. No i ciekaw jestem jak załatwia to serwis - jeśli kupowałem w euro i mam gwarancję, przyjadę po niego sami? Zobaczą na miejscu, czy zabiorą na 2 miesiące?

z góry dzieki

rengi

New member
Witam, mam podobny problem z niespełna 2letnim LG 32LE2R. Od wczoraj jest w serwisie (na szczęście mam jeszcze 2 tyg. gwarancji), pierwsza diagnoza to padające świetlówki bądź Płyta Power. Serwis LG sam odbiera sprzęt od klienta z domu i po naprawie odwozi, jak jest w przypadku Philipsa nie wiem.

Do góry