wrażenia
Od wczoraj jestem posiadaczem Harmony One, więc podzielę sie kilkoma spostrzeżeniami.
Co prawda wykoananie i stylistyka stoi na bardzo wysokim poziomie, ale już co do skoku przycisków mam pewne zastrzeżenia. W porównaniu do oryginalnego pilota od mojego TV, skok jest sporo większy i niestety słyszalny co trochę drażni moje wyczulone uszy. Może jestem przewrażliwiony
Możliwości konfiguracji naprawdę ogromne. Każde urządzenie zostało poprawnie wykryte. Miałem obawy co do MediaBoxa z UPC, ale okazało się, że obsługuje go bez problemu. Co prawda aby wszystko zgrać i ustawić tak jak należy, będę potrzebował jeszcze sporo czasu, ale jak na razie jest OK.
Pilot ma jednak kilka denerwujących wad. Być może da się to poprawić albo nowym softem, albo po prostu nie doszedłem jak to zrobić ale...
1. Przycisk OFF działa tylko i wyłącznie w trybie "działania", czyli w trybie ułatwiającym np. ogladanie DVD, gdzie pilot automatycznie włącza i ustawia wszystkie urządzenia. Jeśli przełączę pilota na obsługę pojedynczych urządzeń, ten przycisk nie działa... Wkurzające. Nie znalazłem możliwości jego zaprogramowania, być może gdzieś jest, ale mi się nie udało. Jeśli ktoś rozwiazał ten problem, proszę o radę.
2. Kanały ulubione - na wyświetlaczu można ustawić loga wybranych stacji tak aby po jego wciśnięciu przełączać się na odpowiedni kanał. Przydatne zwłasza w przypadku tunerów satelitarnych lub cyfrowych, gdzie kanały są rozrzucone i często nie ma możliwości ich posegregowania. Problem w tym, że funkcja ulubionych kanałów też działa tylko w trybie "działania" i nie znalazłem możliwości przypisania ulubionych kanałów do pojedynczego urządzenia. Po drugie dostępne są tylko 4 strony przycisków czyli 24 kanały. Dla mnie to mało. Gdyby było więcej, mógłbym zaprogramować wszystkie kanały, ułozyć je tematycznie i olać rozrzucenie kanałów w MediaBoxie.
Jeśli ktoś zna rozwiązanie moich problemów, proszę o info.
Wyświetlacz jak dla mnie jest troszkę za mały. Moje grube paluchy przyciskają czasem dwa przyciski jednocześnie. Czułość wyświetlacza można ustawić w menu.
Poza tym wszystko OK. Bateria mogłaby być żywotniejsza, ale wystarczy, że przyzwyczaję się odkładać pilota na stację bazową wychodząc do pracy i będzie OK.
Podsumowując. Pilot jest super. Kwestia rozwiązania kilku małych problemów, przyzwyczajenia się do kształtu i rozłożenia przycisków. Polecam każdemu, kto ma w domu wiecej niż 3 piloty. W tej chwili ceny spadły do poziomu około 500-530zł, więc nie jest to już 800...