A może ktoś wie jak wprowadzić opóźnienia przy wyłączaniu kolejnych urządzeń?
Mój problem opisałem w osobnym wątku który coś nie chwycił.
http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/50159-logitech-harmony-one-pomoc-w-konfiguracji.html
Zacytuję o co mi chodzi:
Chodzi mi o wyłączenie globalnym przyciskiem OFF na pilocie.
Tzn urządzenia powinny się wyłączać w odpowiedniej kolejności i z odpowiednimi opóźnieniami.
Jak to zrobić?
A o to mój problem:
Mam urządzenia:
nr 1: Uniwersalny wyłącznik zasilania sterowny kodem RC5.
nr 2: Odbiornik TV Samsung PS50B650
nr 3: Odbiornik radiowy Panasonic
Urządzenie nr 1 jest zdefiniowane jako sterownik oświetlenia i reaguje prawidłowo na polecenia wysyłane z HARMONY ONE.
chciałbym uzyskać efekt:
1. Włączam działanie : Oglądanie TV - Powinno się włączyć urządzenie 1 i po odczekaniu 5s Urządzenie 2 tzn TV. ( opóźnienie jest konieczne ze względu na TV )
2. Wyłączam przyciskiem OFF na pilocie i powinien się najpierw wyłączyć TV a po odczekaniu 5s urządzenie 1.
Zdefiniowałem działanie : Oglądanie TV
Kolejność włączania urządzeń jest prawidłowa ( najpierw urz.1 a po nim urz.2 )
W parametrach sterownika oświetlenie ( urz1 ) jest ustawione :
Opóźnienie włączenia 100ms
Opóźnienie czasu reakcji:100ms
Opóźnienie ignorowania sygnału:100ms
W parametrach TV ( urz2 ) jest ustawione :
Opóźnienie włączenia 2000ms
Opóźnienie czasu reakcji:500ms
Opóźnienie zmiany wejścia:100ms
W parametrach Radio ( urz3 ) jest ustawione :
Opóźnienie włączenia 500ms
Opóźnienie zmiany wejścia:500ms
Opóźnienie ignorowania sygnału:500ms
Mimo tego po wybraniu tego działania urz.2 (TV) włącza się szybciej niż urz.1 i nie da się tego zmienić parametrem 'Opóźnienie ignorowania sygnału'.
Zdefiniowałem drugie działanie : Słuchanie radia , gdzie najpierw ma się włączyć urz.1 a po nim urz.3(radio) .
To działanie przebiega prawidłowo i urz.1 włącza się natychmiast po naciśnięciu przycisku bez żadnych opóźnień przed urz.3.
Na próbę zdefiniowałem jeszcze kilka innych działań z udziałem TV , sterownika oświetlenia i dodatkowo innych urządzeń.
Zauważyłem , że zawsze w tych w których występuje TV z niewyjaśnionych dotąd przyczyn załącza się on przed sterownikiem oświetlenia.
czy ktoś ma na to lekarstwo?
Mój problem opisałem w osobnym wątku który coś nie chwycił.
http://www.hdtv.com.pl/forum/inne/50159-logitech-harmony-one-pomoc-w-konfiguracji.html
Zacytuję o co mi chodzi:
Chodzi mi o wyłączenie globalnym przyciskiem OFF na pilocie.
Tzn urządzenia powinny się wyłączać w odpowiedniej kolejności i z odpowiednimi opóźnieniami.
Jak to zrobić?
A o to mój problem:
Mam urządzenia:
nr 1: Uniwersalny wyłącznik zasilania sterowny kodem RC5.
nr 2: Odbiornik TV Samsung PS50B650
nr 3: Odbiornik radiowy Panasonic
Urządzenie nr 1 jest zdefiniowane jako sterownik oświetlenia i reaguje prawidłowo na polecenia wysyłane z HARMONY ONE.
chciałbym uzyskać efekt:
1. Włączam działanie : Oglądanie TV - Powinno się włączyć urządzenie 1 i po odczekaniu 5s Urządzenie 2 tzn TV. ( opóźnienie jest konieczne ze względu na TV )
2. Wyłączam przyciskiem OFF na pilocie i powinien się najpierw wyłączyć TV a po odczekaniu 5s urządzenie 1.
Zdefiniowałem działanie : Oglądanie TV
Kolejność włączania urządzeń jest prawidłowa ( najpierw urz.1 a po nim urz.2 )
W parametrach sterownika oświetlenie ( urz1 ) jest ustawione :
Opóźnienie włączenia 100ms
Opóźnienie czasu reakcji:100ms
W parametrach TV ( urz2 ) jest ustawione :
Opóźnienie włączenia 2000ms
Opóźnienie zmiany wejścia:100ms
W parametrach Radio ( urz3 ) jest ustawione :
Opóźnienie włączenia 500ms
Opóźnienie zmiany wejścia:500ms
Opóźnienie ignorowania sygnału:500ms
Mimo tego po wybraniu tego działania urz.2 (TV) włącza się szybciej niż urz.1 i nie da się tego zmienić parametrem 'Opóźnienie ignorowania sygnału'.
Zdefiniowałem drugie działanie : Słuchanie radia , gdzie najpierw ma się włączyć urz.1 a po nim urz.3(radio) .
To działanie przebiega prawidłowo i urz.1 włącza się natychmiast po naciśnięciu przycisku bez żadnych opóźnień przed urz.3.
Na próbę zdefiniowałem jeszcze kilka innych działań z udziałem TV , sterownika oświetlenia i dodatkowo innych urządzeń.
Zauważyłem , że zawsze w tych w których występuje TV z niewyjaśnionych dotąd przyczyn załącza się on przed sterownikiem oświetlenia.
czy ktoś ma na to lekarstwo?
Ostatnia edycja: