Loewe Xelos - wyprzedaż

RoMi

New member
Witam, w rtv-euro-agd jest wyprzedaż lcd firmy Loewe. Zapewne związane jest to z przedstawieniem wkrótce jakis nowych propozycji na 2006r. Znaczną obniżkę daje się zauważyć na modelu Xelos. Proszę posiadaczy tego modelu jakie mają wrażenia z użytkowania i czy wasz wybór był dobry ? Znawcy tematu - a jak Xelos wypada w porównaniu np. do sharpa gd7. Czy wart jest obecnie swojej ceny (xelos a32digital -7999zł) ?. pozdr
http://sklep.euro.com.pl/telewizory-plazmowe-i-lcd.bhtml

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
nie kupuj telewizora dla ceny ale dla potrzeb,
sporo osób żałuje takiego zakupu.
jeśli warunki masz akurat na 32" LCD - o JVC 32 S 60 - zagra lepiej i jest tańsze
Sharp 32 GD7 jest znacznie droższy
pozdrawiam

GIMI

New member
Witam

Posiadam Xelosa A32 DVB-T/C z wbudowanym satelita. Loewe oferuje duzo wiecej niz JVC. Obraz jest porownywalny - patrz niezalezny test w KomputerSwiat. Dodatkow, jakie oferuje Loewe, nie daje zaden z dostepnych obecnie na rynku producentow. Tunery cyfrowek, wbudowany satelita, EPG, dysk twardy! Cena za Xelosa A32 7999 jest bardzo dobra! KIKI - powinienes lepiej zapoznac sie ze sprzetem a nie ferowac dziwne opinie!

Pozdrawiam

GIMI

magdak

New member
Gimi
Bylem dzisiaj w Euro ogladalem Loewe a32 i bylem zdumiony ze moze byc tak zle.Przy sygnale z sat obraz smuzyl byl ziarnisty wymyty z kolorow i mozna by powiedziec ze to kwestia slabego sygnalu.Na zycznie pracownik Euro zapuscl z dvd plyte demonstracyjna i ku mojemu zdziwieniu wiele lepiej nie bylo.Mysle ze chyba ten egz jest jakis trefny bo zamierzam jutro udac sie do innego Euro tym razem w Gdyni aby zerknac na inny egz.
Powiedz czy masz podobne doswiadczenie jaki sygnal przepuszczasz przez swoje tv.Czy warto sobie zawracac glowe

Pozdrawiam fanow video-audio

TOmeKK

New member
Byłem tylko w 1 skl Euro, i interesuje mnie tylko 37 cali, sprzęt na wyprzedaży, to nie jest najnowszy, stoi tam od roku. Za 37 Xelos SL 10 tys.
Nowe modele zdaje się mają w symbolu HD, a ten nie ma.

Feed mimo, że sie poprawił ostatnio w arkadii, jest taki sam w całym sklepie, niezależnie od TV, do d^py.

Pozdr.

GIMI

New member
Witam

Juz odpowiadam na Wasze pytania.

1. W sklepach typu EURO i MediaMarkt podlaczane jest wiele telewizorów do jednego źródła, co oczywiscie wpływa na jakośc obrazu - mimo stosowanych rozdzielaczy i wzmacniaczy. Czesto jest tez tak, ze sklep w zaleznosci od tego, co chce sprzedac, podaje odpowiednio dobry / zly sygnal. Osobiscie nie kupowalbym zadnego TV LCD lub PLazmy w markecie lub EURO, a raczej u niezaleznego dealera. Tak zreszta zrobilem. Choc znam kilka sklepow, w których twierdzi sie ze cos odtwarza HDTV i jest do niego dostosowane, mimo, że rzeczywistosc jest diametralnie rozna.

2. Obraz na LCD oraz plazmie wysokiej rozdzielczosci wymaga podania bardzo dobrego sygnalu. NIestety podlaczenie standardowej kablowki moim zdaniem nie wystarcza. W Polsce nie mamy jeszcze kablowki cyfrowej, a to co jest oferowane, to sygnal nadajacy sie do telewizorów CRT lub ewentualnie plazm VGA. Matryce wysokiej rozdzielczosci wymagaja bardzo dobrego sygnału lub telewizji HDTV do jakiej zostaly zreszta stworzone. Wystarczy popatrzec, co zrobila firma SHARP wprowadzajac modele serii P50 PALOptimal. Jak wskazuje sama nazwa sa one dostosowane do sygnalu SD (Standard Definition). Sami stwierdzili, ze LCDki zle odtwarzaja kablówke - szkoda ze niektorzy twierdza, ze ta seria nadaje sie do HDTV!!!! Tak sie nadaje, jak kazdy standardowy telewizor CRT!!!

3. Podłaczenie satelity do LCD Xelos moze nastapic w dwojaki sposób. Za pomocą wbudowanego tunera. Taki mam przyjemnosc uzywac, oraz za pomoca standardowego tunera zewnetrznego. Rozwiazanie wbudowane ma jednak, moim zdaniem, spora przewage: po pierwsze nie ma dodatkowego urzadzenia i pilota pod telewizorem, a co za tym idzie dodatkowych kabli, po drugie wchodzacy sygnal cyfrowy (w najnowszych LCD XELOS A32 i 37) nie jest w zadnym momencie zamieniany na sygnal analogowy. Od momentu wejscia do momentu wyjscia jest sygnalem cyfrowym. Ogladajac program z satelity, DOBRZE NADAWANY, uzyskamy najlepszy z mozliwych obrazow telewizyjnych (SD). Specjalnie podkreslam, ze musi to byc dobrze nadawany program, poniewaz sporo, szczegolnie egzotycznych kanałów, nadawanych jest ze zbyt duza kompresja sygnalu cyfrowego. Ogladałem ZDF DOKU, 3SAT i np. polskie TV Podróze czy TV TRWAM (tylko aby porównac sygnał!!!). Nawet na standardowym CRT zobaczyc mozna niedomagania nadawanego sygnalu TV Podroze i TRWAM. Wszystko jednak zalezy od nadawcy. Wracajac do podłączeń - nie widziałem jeszcze nigdy dobrze podłączonego telewizora w sklepie EURO - o ile nie był bezpośrednio podłączony do HDTV. Nie sugerowałbym sie obrazem ze sklepu, a raczej zażyczył aby sprzedawca podłączył przynajmniej DVD "po komponencie". Mowicie, ze w EURO jest wyprzedaz modeli Xelos i ze 37 stoi od roku... - Przez rok nieco sie zmieniło, wiec proponuje zobaczyc model Xelosa A37 (obecnie z tunerami DVB-T/C - chyba od IFA w Berlinie - wrzesien) w jakims sklepie, ktory taki model posiada. Dopiero wowczas stwierdzic bedzie mozna jak swieci. W EUro takich modeli chyba nie ma ale proponuje zapytac sprzedawce.

4. Nad zakupem Loewe Xelosa zastanawialem sie od dosc dawna. Wiem, ze pierwsze Xelosy oznaczone byly symbolami SL. Modele te posiadają zewnętrzną elektronikę. To właśnie one oznaczone były w nazwie HD (poszukajcie starszych katalogów Loewe z 2004/2005). Obecne oznaczane są literą A oraz najnowsze dopiskiem DVB-T/C. O ile wiem, Loewe stosuje w swoich telewizorach matryce Sharpa (ostatnie 7 generacji - GD7). Maja one rozdzielczośc 1366 x 768 wiec dostosowane są do telewizji HDTV i posiadaja znak HD Ready.

Wybor telewizora jest oczywiscie zalezny od wielu elementów (również zasobności portfela KIKI). Osobiscie, gdyby było mnie stac kupiłbym sobie Spherosa R32 z wbudowanym dyskiem i satelita. Ma on w sobie system IMAGE+, który jak kiedys w CRT, uwydatnia pierwszy plan - efekt trojwymiarowosci. Widzialem taki telewizor w sklepie w Gdyni na Abrahama. To bylo po prostu cudo. Zarowno obraz jak i sam telewizor.

Pozdrawiam wszystkich

GIMI

Do góry