Listwa antyprzepięciowa

mtxrayy

New member
Witam, kupiłem niedawno telewizor Thomsona 49 cali.
Szukam teraz odpowiedniej listwy antyprzepieciowej czy też zasilającej ( szczerze nie wiem jaka różnica).
Znalazłem taką w przystępnej cenie ale nie wiem czy będzie idealna :
TRACER PowerGuard.
Może jakieś sugestie ? :D:popcorn:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego do tv to taka wystarczy, a jak będzie burza i nie wyłączysz z gniazdka tv to i jak będziesz miał lepszą, a będziesz miał pecha jak to wczoraj w tv pokazywali jak piorun wleciał komuś do domu to i tak nie będziesz miał co zbierać z tv... mało tego ten tv może być najmniejszym problemem w takiej sytuacji.. patrząc na zniszczenia jakie mieli ludzie, którym piorun zrobił przemeblowanie....

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Na pioruny to trzeba miec Bednarke o odpowiednim uziomie i ochronniki B+C.

Sama listwa jak nie masz dobrego PE to ci podobno wielke G. da.

Po ostatnich dywagacjach na temat faz w gniazdku i czy ma to znaczenie - rozmowy z Milerkiem. Ruszylem temat w Enerdze, 2 bylych pracownikach i profesjonalnej firmie ze szczecina no i porobilem stosowne badania i dokupilem sprzetu w skrzynce elektrycznej.

I powiem wam ze MA TO ZNACZENIE jak wkladacie wtyczke do kontaktu, Dlatego w salonie pod rtv powinno sie montowac pojedyncze gniazda :) A jak chcemy podwojne to nie te zwykle.

Podobno mam sie czuc bezpieczny... :) ale w salce amplitunery, wzmaki i projektor i suszarke do ubran odlaczam. :)

Tv dziala caly czas, jak padnie bedzie powod aby kupic wiekszy i lepszy hehhhe.

Ostatnia edycja:

mtxrayy

New member
Chłopaki trochę za poważnie do tego podeszliście. Ja nie chce czuć się lepszy ani nie spodziewam się cudów po listwie za 50 zł.

Jestem w stanie wydać kilka groszy więcej jeśli ma to spełniać swoje zdanie. Chodzi o ogólną ochronę przed przeciążeniami jakimiś zwarciami czy coś w ten deseń.
No i chodzi mi o to że jeśli to i to chroni tak samo to po co przepłacać?
Bo jaka jest różnica oprócz ceny między Brennenstuhl Premium-Alu-Line 144094 a TRACER PowerGuard.

Na burzę chyba nie ma mocnych, jak pierdyknie to raczej koniec. Tylko wskażcie mi taką osobę która z uporem maniaka zawsze wyłącza wtyczkę podczas burzy ( np. wstaje w nocy). Ja jeszcze takich nie spotkałem.

Obecnie szukam czegoś po lokalnych sklepach RTV i AGD ( nie wiem czy można wymieniać ich nazwy).

Caparzo

New member
Bez reklam
Jak pójdzie silne napięcie to bednarka nie pomoże, wiem że potrafi wyrwać drut ze ściany psując styropian i elewacje. To że sobie wstawiłeś w szafke cokolwiek to nie znaczy że ci nie strzeli szlag.

Kolego ja ci gwarantuje, że jak słysze burze w nocy i się budzie bo jest blisko to wstaje i wyłączam. Jak wiem, że będzie jazda na niebie w/g pogody na telefonie czy innych cudów w tv lub barometru, to wyłączam jak ide do pracy czy przed spaniem. Strzeżonego i tak dalej....

Firma Brennstuhl zajmuje się głównie prądem i ochronnikami. Więc dla mnie to dobra niemiecka firma i ma doświadczenie niż te listwy co są wyżej. Tam sie płaci za ilość gniazdek głównie, a tu masz jedno i dosyć mocne zabezpieczenie. A ona właśnie jest na przepięcia, przeciążenia a nie na burze.
Firma coś jak bosch, wszyscy kupują inne które padają a bosch działa ( wkrętartki wiertarki itp)

poczytaj

https://www.brennenstuhl.com/epaper/PL_2016_01/#10

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Caparzo bo jak to mówią strzeżonego Pan Bóg strzeże.. ja robię podobnie.. a widziałem co stało się się z tv u kumpla po tym jak piorun w antenę sat. piz.... tv do kosza, a był prawie nowiutki 4-5 miesięcy miał - 12 tysi...

mtxrayy

New member
Tylko nie zależy mi na ilości gniazdek a na tym co jest w środku :).
Słyszałem że ważne aby taka listwa miała np. miała warystor. A taki posiada listwa Tracera.
Dobrze że doszliśmy do kompromisu co do burz. Nie ma mocnych. Chociaż kiedyś mówiono że niby ma nas ratować piorunochron montowany na blokach ?:)

mtxrayy

New member
Jak pójdzie silne napięcie to bednarka nie pomoże, wiem że potrafi wyrwać drut ze ściany psując styropian i elewacje. To że sobie wstawiłeś w szafke cokolwiek to nie znaczy że ci nie strzeli szlag.

Kolego ja ci gwarantuje, że jak słysze burze w nocy i się budzie bo jest blisko to wstaje i wyłączam. Jak wiem, że będzie jazda na niebie w/g pogody na telefonie czy innych cudów w tv lub barometru, to wyłączam jak ide do pracy czy przed spaniem. Strzeżonego i tak dalej....

Firma Brennstuhl zajmuje się głównie prądem i ochronnikami. Więc dla mnie to dobra niemiecka firma i ma doświadczenie niż te listwy co są wyżej. Tam sie płaci za ilość gniazdek głównie, a tu masz jedno i dosyć mocne zabezpieczenie. A ona właśnie jest na przepięcia, przeciążenia a nie na burze.
Firma coś jak bosch, wszyscy kupują inne które padają a bosch działa ( wkrętartki wiertarki itp)

poczytaj

https://www.brennenstuhl.com/epaper/PL_2016_01/#10

Brennenstuhl Premium-Alu-Line ma kilka gniazdek :D

I

irek6311

Guest
Jak jest burza to wypinam listwę z gniazdka, w antenę sat nigdy piorun mi nie walnął ale nie jest z blachy, ta od TV kiedyś zassała pioruna i stary TV (czarno/biały) spaliło, więc nie wierzę w zabezpieczenia, kable sat i te od anteny DVB-T mam na ścianie wpinane do gniazdek, wypinam to w moment z wieczora, jak wracam z pracy to podłączam, tak samo listwę od sprzętu Audio/Video, przepięcie czy Piorun mi nie straszny, jak wyjazd mam na dłużej to bezpieczniki wykręcam te dostępne, sprzęt odpoczywa od prądu, z akcentem na lodówkę.

Do góry