Ponieważ temat rozwija się w kierunku porównania LG 26LX1R/X2R z Samsungiem LE26R51B (przynajmniej tak mi się wydaje) to postanowiłem dołożyć troszkę ze swojej strony. Sam tez się zastanawiam nad zakupem i wstepna selekcja doprowadziła właśnie do tych modeli. Bez oglądania skłaniałem się ku LG... Ale wczoraj byłem w MM i postanowiłem przyjrzeć się. Akurat stały obok siebie i był puszczony na nie ten sam sygnał (równie słaby, więc chyba można było dokonać jakiegoś porównania)... Czerń była czarna i na jednym i na drugim, jednak to o czym już ktoś na tym forum wspominał - pod kątem ok. 10 - 15° na LG czarny staję się granatowy, w przypadku Samsunga zauważyłem to przy ok. 40°. Niestety (a może stety) dość szybko film sie skończył i zaczęły się napisy końcowe... I tu zauważyłem dość znaczną różnicę. Napisy nie "leciały" z dołu do góry (czy może odwrotnie?), ale przeskakiwały plansze (czarne tło, białe litery). I tak w momencie przeskakiwania na Samsungu nie zauważyłem nic złego natomiast LG robił to jakby dwuetapowo - najpierw napis z nowej planszy był szary o po chwili dopiero stawał się biały... Trudno określić jaki był ten czas przejścia między szarymi a białymi literami, ale było to zauważalne.
I tu nasuwa się moje pierwsze pytanie, ale zanumeruje je:
0. Czy to świadczy o czasie reakcji matrycy?
Bawiłem sie ustawieniami, ale nie znalezłem nic w menu, czym mógłbym to zniwelować.... Jeżeli to czas reakcji to Samsung ma o niebo lepszą matrycę... Podobnie DNie (dobrze zapamiętałem?) działa lepiej niż XD Engine...
W tym momencie skłaniałem się raczej ku Samsungowi, ale zacząłem przyglądać się złączom i tu... ale nie uprzedzajmy faktów...
Teraz napiszę do czego chciałbym używać telewizorka, bo chyba to ważne...
1. Cyfra+ z Pioneera 1430 - sygnał co prawda lepszy niż Cyfrowy Polsat, ale fajerwerków się nie spodziewam - czyli przez złącze AV i jeden i drugi powinien sobie radzić;
2. DVD - to przez Component, więc tez LG i Samsung sobie poradzi;
3. PC - i tu sie zaczynaja schody... Karta grafiki ma wyjścia D-Sub i DVI. LG ma wejście DVI, ale Samsung tylko D-Sub. W instrukcji Samsunga stoi, że HDMI nie obsługuje trybu PC... Jak wypada porównanie LG prze DVI i Samsunga przez VGA? Dodatkowo chciałbym pozbyc sie CRT Samsunga, bo za duzo miejsca zajmuje i aby był to jedyny monitor komputera. Użycie:
3.1. Oczywiście jakieś DivX'y...
3.2. Niestety czasami muszę wziąć pracę do domu, czyli programy CAD, ktos to testował?
3.3. I tu chyba największy problem. W komputereze siedzi karta DVB Skystar2. Taka karta przy odpowiednim sofcie radzi sobie z HDTV i wydaje mi się, że na niej będą moje pierwsze zabawy z HDTV. I tu pytanie, bo o ile LG po DVI powinien pieknie to przenięść, to jak poradzi sobie Samsung ze swoim D-Sub?
Sorry, że przydługo...
rzw