-szu= napisał:
przegrałem parę kaset VHS po euro i też się zastanawiam nad sensem stosowania wyższych rozdzielczości. W całej konfiguracji i tak najważniejszy jest magnetowid i stan kaset.
Też jakiś czas temu przegrywałem kasety VHS na płyty. wydaje mi się, że przegrywać na HDD należy w najwyższe jakości (przeważnie taki materiał podlega dalszej obróbce - podział na mniejsze fragmenty, zmiana kolejności lub inne operacje. Potem, przy nagrywaniu na płyty dobierałem jakość w zależności od długości nagrania lub jakości materiału żródłowego.
Trochę zmiana tematu - czytanie a raczej nie czytanie płyt DVD.
Co prawda mam nagrywarkę LG rh7500 z dyskiem 250 Gb (oryginalnie było 80, ale sam sobie podmieniłem dysk - korzystając z informacji i porad zawartych na Naszym Forum) ale myślę, że mój przypadek dotyczy wszystkich napędów optycznych.
Po ok. 1,5 roku użytkowania zaczęly sie problemy z odczytem płyt DVD. Najpierw były losowe problemy z odczytem, potem przestał czytać oryginalne DVD. Najdłużej nie było problemów z płytami, które były wypalone za pomocą tejże nagrywarki. Jednak gdy przestała czytać cokolwiek - oddałem do serwisu. Szybko i sprawnie wymienili napęd na nowy (potwierdzam bardzo dobre działanie firmowego serwisu LG).
Po jakimś czsie (juz po gwarancji) sytuacja z problemami odczytu powtórzyła się. Nie mając nic do stracenia dobrałem się do wnętrza nagrywarki. Rozebrałem napęd DVD (nie jest to aż tak bardzo skomplikowane). Okazało się, że laser jest zakurzony (pod szkłem powiększającym widać było drobniutkie pyłki). Za pomocą pałeczki do uszu i ukierunkowanego plastikową słomką "dmuchu" usunąłem zanieczyszczenia.
Napęd DVD zmartwychwstał. Znów zaczął czytać wszystko.
Myślę, że przed wymianą warto spróbować wykonać opisane przeze mnie czynności - szczególnie jeśli sprzęt jest już po gwarancji.