Co do nagrywania MPEG4 w 1280x720 to trzeba sobie zdawać sprawę z następujących rzeczy: Materiału nagranego w MPEG 4 (w przypadku RH278H) nie można skopiować na płytę DVD ani edytować. Ponadto, co da nam możliwość nagrwania z taką rozdzielczością? Bo gdy nagrywamy SD z TV to i tak bedzie 720x576. To samo z VHS. Sygnału HDTV i tak się nie da nagrać, ani z "n" (przypuszczam, że z innych też nie) ani z odtwarzaczy HDDVD/Blue-ray bo one (i dekoder "n") sygnału w HDTV na wyjściu i tak nie mają. Jak włozysz oryginał DVD w HD to i tak jej nie skopiujesz na HDD w HD bo taka nagrywarka nie obsługuje HD. Według mnie możliwość nagrywania MPEG w 1280x720 jest w praktyce bezużyteczna. P.S. Gdyby jakieś modele nagrywałyby MPEG4 na DVD (jak piszesz) to i tak spora część innych odtwarzaczy sobie nie poradzi z ich odcztem.
Co do edycji. Nie ma żadnych problemów. Do tej pory robiłem to z materiałem nagranym z TV (SD) i przegranym z VHS. Edytowany materiał można nagrywać w trybie fast. Nagranie na DVD filmu przegranego z VHS i po usunięciu reklam (czas: 1h:26m) zajęło 4m:35s. To wprawdzie nie x135 jak na opakowaniu informuje o producent, ale i tak bardzo szybko.
Rzeczywiście przy edycji nie łapie prawidłowo początku sceny którą ma wyciąć. Opóźnienie w stosunku do zaznaczonego miejsca wynosi około 0,5 s. Koniec ucina już precyzyjnie.
Ma możliwość automatycznego dopasowania materiału do wolnego miejsca na płycie. Ale tylko w ramach dostępnych trybów: XP, SP, LP, itp. Ale menu ręcznego doboru trybów nagrania jest tak intuicyjne i proste, że aż chce się to robić ręcznie.
Za to teraz co mi się nie podoba. Żeby korzystać z timeshiftu trzeba albo oglądać TV przez tuner nagrywarki albo przed jego uruchomienem nie zapomnieć ustawić dany kanał w tunerze nagrywarki. Ona nie nagrywa tego co oglądamy na TV przez tuner od TV, tylko przez swój własny tuner. Piszę gdyby ktoś sobie to inaczej wyobrażał.
Może jeszcze i to, że HDD się sam nie wyłącza po jakimś czasie. I gdyby tak nie wyłączać nagrywarki nigdy, to nie wiem jak długo wytrzymałby HDD. 5 lat? Dlatego wyłączam ją (staram się o tym pamiętać) zawsze na noc.