Lg pz950

Geezer

New member
Rzeczywiście martwienie się zużyciem prądu /chyba, że z powodów ekologicznych/ jest trochę śmieszne - 150W różnicy przy 6 godz. dziennie robi miesięcznie 12- 15 zł...
Ale trochę z innej beczki - oglądałem dziś w Berlinie LG Nano Lex8 - po prostu bajka, wg mojej skromnej oceny wymiata wszystko inne / choć nie widziałem normalnego programu. tylko trailer/ , ale mimo wszystko KILLER !
Tylko ta cena...

1. nie martwi mnie ekologia ani zużycie - nie cierpię zaś producentów, którzy sobie robią jaja z Klienta i to w przypadku plazm 12-13 generacji ! tzn. niczego się nie nauczyli dotąd czy jak ?!
TV za tyle kasy nie ma brzęczeć ani zastępować piecyka, ma mieć też sensowne menu, sensownego pilota (mój LG też jest plastikowy ale wygląda mniej odpustowo od Samsunga)

2. LEX8 nie jest przeznaczony do sprzedaży w UE i nigdy nie będzie w Saturnie - LG wypuszcza w lipcu serię LW9500 ale oferują tylko 55" (72" cali tylko w bogatej Korei !)
Cena pewnie będzie kosmiczna przez 1 rok...

bigxlx

New member
To że mnie stać na wydanie 10k na TV NIE OZNACZA, że wydałbym tyle na plazmę (kończącą się technologię).
Napisałem, że tyle wydałbym na LED pow. 70" - ale...

Niby jest jakiś Sharp bez 3D ale tylko w USA...
W Korei właśnie lansują Samsunga UE75D9500 tyle, że ma on kosztować ok. 20k USD ... (cena nie obejmuje Koreanki)
Samsung D9500 (UE75D9500) 3D-LED-Fernseher mit 75 Zoll | Heimkino Vision

W kraju kwitnacej wisni maja juz TV w kobolkach (OLED paint), idziesz do sklepu kupujesz 10 litrow, malujesz sciane, podlaczas elektrody i odpalasz - zobaczysz za kilka lat i w Polsce TV z przekatna kilkadziesiat cali nikogo nie zadziwi.

PS. Twoje dzieci jeszcze wspomna moje slowa.

maciekmm

Member
Mam pytanie do uzytkownikow PZ950. Czy Wasze piloty (normalny i magic) rowniez "usypiaja" ? Po kilku minutach nieuzywania trzeba nacisnac jakikolwiek przycisk dwa razy?

Osoby ktore zakupily LG XXPZ950 przez redcoon. Czy otrzymaliscie model z lietra S na koncu? Moj to ZA i nie ma tunera satelitarnego.

Co do minusow TV - przyciski na panelu przednim moglyby byc podswietlane w stylu np nowych Sharpow...

Ostatnia edycja:

vince85

New member
Mylisz się Geezer co do LEX8 - na własne oczy oglądałem go w niemieckim Saturnie - oczywiście przeznaczony do sprzedaży za 4999 EU / 47 cali/- mogę Ci wysłać na PW fotkę z półki sklepowej.

bigxlx

New member
Mam pytanie do uzytkownikow PZ950. Czy Wasze piloty (normalny i magic) rowniez "usypiaja" ? Po kilku minutach nieuzywania trzeba nacisnac jakikolwiek przycisk dwa razy?

Osoby ktore zakupily LG XXPZ950 przez redcoon. Czy otrzymaliscie model z lietra S na koncu? Moj to ZA i nie ma tunera satelitarnego.

Co do minusow TV - przyciski na panelu przednim moglyby byc podswietlane w stylu np nowych Sharpow...

> w temacie usypiania - czy za pierwszym nacisnieciem klawisza (w stanie uspienia) pilot sie podswietla, czy dioda w TV miga, czy to tyczy sie wszystkich funkcji

> satelite wspomaga model z "S" przed oznaczeniem "-ZA"

> co do podswietlenia panela przedniego, to az tak czesto uzywasz klawiatury w TV?

maciekmm

Member
Aby podświetlić pilot trzeba nacisnąć przycisk z oznaczeniem żarówki. Ta opcja działa od razu. Pozostale opcje uruchamiaja sie dopiero po drugim nacisnieciu danego przycisku.

Co do modelu - mój niestety nie ma zadnej litery przed oznaczeniem ZA. Nie posiada rowniez wejscia na antene satelitarna. SZkoda ze redcoon nie wie co sprzedaje. Na ich stronie caly czas widnieje model 50PZ950S...

jtd

New member
Bez reklam
Facet.. Oni Cie oszukali!! Zgłoś to gdzie się da, policja, LG Polska, Urzad konsumenta! Przeciez dzis tv bez tunerow satelitarnych sa niepelnowartosciowe..

bigxlx

New member
Aby podświetlić pilot trzeba nacisnąć przycisk z oznaczeniem żarówki. Ta opcja działa od razu. Pozostale opcje uruchamiaja sie dopiero po drugim nacisnieciu danego przycisku.

Co do modelu - mój niestety nie ma zadnej litery przed oznaczeniem ZA. Nie posiada rowniez wejscia na antene satelitarna. SZkoda ze redcoon nie wie co sprzedaje. Na ich stronie caly czas widnieje model 50PZ950S...

1) a co z dioda na TV, miga za pierwszym razem - gdy TV jeszcze nie realizuje polecenia?

2) poswietl pilotem do aparatu i zobacz czy miga dioda nadawcza w pilocie za pierwszym nacisnieciem - gdy TV jeszcze nie realizuje polecenia

3) pilot z czujnikiem ruchu odpala TV standardowo i wymaga skierowania go w kierunku TV - ale to chyba wiesz

pedros300

New member
"Prawie szczęśliwy" posiadacz PZ950. Plazmę zakupiłem w EURO AGD , zamówiłem w sklepie internetowym z dostawą do domu, a umowę ratalną podpisałem w sklepie(20x0%). W domku po podłączeniu odbiornika stwierdziłem jeden świecący na biało piksel, pojawiający się tylko na wybranych kolorach Zadzwoniłem na infolinię EURO i tam powiedziano mi, że nie przysługuje mi prawo 10 dni na zwrot zakupionego towaru, bo podpisałem raty w sklepie stacjonarnym i w ten sposób zakup telewizora nastąpił tam, a nie w sklepie internetowym(skąd zamawiałem).
Poza tym słyszę lekkie bzyczenie przy jasnych scenach i niskim poziomie głośności,które cichnie po dociśnięciu w pewnym miejscu obudowy telewizora w tylnej części.
Wyświetlany obraz-bajka,tylko mam dyskomfort psychiczny z powodu tego piksela, będę musiał nauczyć się z tym żyć:).

fina

New member
Miałem napisać o moich pilotach, które również wymagają dwukrotnego wciśnięcia, co raczej mi nie przeszkadza, natomiast mam przypadek (niestety) jak pedros300, wypalony subpiksel - widoczny tylko na granatowym, niebieskim itp. tle. Tv (pk950) zakupiłem przez internet (NaviGame) i nie minęło 10 dni, tak więc pozostaje mi kontakt ze sklepem. Na stronie sklepu podają możliwość oddania w ciągu 10 dni pod warunkiem, że tv nie był używany, jak więc było sprawdzić czy wszystko gra?

Ostatnia edycja:

harry_keogh

New member
Czemu podajesz linka do testy po duńsku, skoro jest angielska wersja dostępna ?

Głupie ;) ograniczenie nie pozwala mi wkleić poprawnego linka.

www_flatpanelshd_com/review.php?subaction=showfull&id=1305795700

fish_dvb

New member
Przeczytałem ten test na flatpanelshd i jest on o tyle ciekawy, że w wielu aspektach plazma LG jest konfrontowana z plazmą VT30 Panasonica.
Ogólnie nie jest źle, w LG słabo wypadł poziom czerni i podatność TV na powstawanie powidoków.
Natomiast plazma LG nie ma problemu z 50Hz, jest szybsza (jeszcze szybszy fosfor niż w VT30 !!!???) i nie migocze.

Pytanie do posiadaczy PZ950, czy poziom czerni jest faktycznie tak słaby (szara czerń)?
Czy powidoki to faktycznie problem, czy można to pominąć? Nie gram w gry, tylko TV i filmy.

Myślę o wymianie VT30 na coś innego ze względu na problemy z sygnałem 50Hz...

maciekmm

Member
Jak dla mnie przecietnego uzytkowanika czern jest ok. Nie zauwazylem rowniez problemu z powidokami. Jesli juz jakies sie pojawia to giną w mgnieniu oka... Test na flatpanels pokazuje ze dla przecietnego uzytkownika LG PZ950 nie ma sobie rownych (cena, najszybszy w plazmach fosfor, kontrast, jasnosc, bogaty w multimedia). W sumie jedyna wadna wedlug testera to czern...

bigxlx

New member
Nie popadajcie w skrajnosci, czern jest naprawde przyzwoita i nie sprawia kompleksu wlascicielowi. A co do powidokow to tak jak pisano - znikaja dosc szybko.

Geezer

New member
Przeczytałem ten test na flatpanelshd i jest on o tyle ciekawy, że w wielu aspektach plazma LG jest konfrontowana z plazmą VT30 Panasonica.
Ogólnie nie jest źle, w LG słabo wypadł poziom czerni i podatność TV na powstawanie powidoków.
Natomiast plazma LG nie ma problemu z 50Hz, jest szybsza (jeszcze szybszy fosfor niż w VT30 !!!???) i nie migocze.

Pytanie do posiadaczy PZ950, czy poziom czerni jest faktycznie tak słaby (szara czerń)?
Czy powidoki to faktycznie problem, czy można to pominąć? Nie gram w gry, tylko TV i filmy.

Myślę o wymianie VT30 na coś innego ze względu na problemy z sygnałem 50Hz...

Mój 60PZ950 jest mega szybki - zero smużenia, zero input lag (filmy, PS3), zero efektu opery

Poziom czerni ?? Zależy od kalibracji. Można wycisnąć super efekt z tego TV.
Nie należy zapominać, że w pogoni za czernią można zacząć tracić szczegóły obrazu (shadow detail). Jak dla mnie ważniejszy jest kontrast a on jest bajka (soczyste kolory, ostrość nadają głębię obrazowi HD - 1080p wygląda momentami jak 3D bez okularów)

Parę postów wcześniej wklejałem link do zbioru zdjęć tego TV w akcji (z avsforums) i widać jaki jest poziom czerni / kontrast.

Powidoków należy się nieco bać i trzeba dbać by nie zostawić włączonego TV z np. menu od tunera sat. Nie mniej znikają do czysta po 10-15 min. odtwarzania slajdów jednokolorowych.

Warto powypalać tą plazmę przez pierwsze 100-150h pracy...

P.S.
PZ950 stoją w niektórych Saturnach...

Do góry