LG OLED65C11LB - dioda czuwania

Xwowrak

New member
Witam,

od pewnego czasu mam problem z telewizorem LG OLED65C11LB (OLED65C11LB.AEU).

Po wyłączeniu telewizora po parunastu sekundach gaśnie dioda czuwania - to powoduje, że nie mogę włączyć ponownie TV - pomaga dopiero odłączenie TV od zasilania na kilka minut - wtedy znów dioda się zapala (ale tylko na paręnaście sekund) i mogę włączyć TV (problem w tym, że muszę robić tak za każdym razem).

Przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie pomogło, oprogramowanie aktualne.

Orientuje się ktoś, jaka może być tego przyczyna lub zna ktoś rozwiązanie tego problemu?

Na szybko zadzwoniłem do pierwszego lepszego serwisu i przez telefon powiedzieli mi, że to może być coś z zasilaniem - sama część to koszt 1200 zł... nie widzi mi się na razie tyle płacić - szczególnie, że to nie pierwszy problem z tym TV.

Alt0S

Active member
A czy w czasie wyłączenia TV i po wyłączeniu, dioda miga kilka razy zanim się wyłączy ? Można sprawdzić po miganiu diody w czym jest problem. Prawdopodobnie jest problem z modułem zasilania a dokładniej z kondensatorami elektrolitycznymi na płycie zasilania

Ostatnia edycja:

Xwowrak

New member
A czy w czasie wyłączenia TV i po wyłączeniu, dioda miga kilka razy zanim się wyłączy ? Można sprawdzić po miganiu diody w czym jest problem. Prawdopodobnie jest problem z modułem zasilania a dokładniej z kondensatorami elektrolitycznymi na płycie zasilania
Właśnie po wyłączeniu TV czerwona dioda świeci się paręnaście sekund później gaśnie (bez migania) i wtedy już TV się nie włączy, dopiero odłączanie go na parę minut z sieci znów zapala diodę na paręnaście sekund.

Alt0S

Active member
Właśnie po wyłączeniu TV czerwona dioda świeci się paręnaście sekund później gaśnie (bez migania) i wtedy już TV się nie włączy, dopiero odłączanie go na parę minut z sieci znów zapala diodę na paręnaście sekund.
Jak wyłączasz z prądu,to kondensatory nie gromadzą prądu (rozładowane wtedy są) i dlatego tv ponownie się włącza. Podobny problem był opisywany kilka miesięcy temu na innym portalu i serwis LG wymienił moduł zasilania.

zerojedynkaX

Klub HDTV.com.pl
VIP
To są właśnie "nowoczesne" metody naprawy TV. Koszt modułu 1200 zł a koszt kondensatorów 50 zł które można w tym module wylutować i wlutować nowe.
Ale po co się męczyć. Klient zapłaci 1200 zł ale będzie zgodne z normami i atestami. No i za dużo roboty z wymianą nie ma. Tyle że portfel klienta pusty...

Do góry