Koledzy posiadacze tego osławionego modelu -
Czy nie przeszkadza wam powolne działanie systemu?
Chodzi przede wszystkim o przełączanie kanałów i działanie przewodnika.
W porównaniu do Samsunga to jest wprost jakieś nieporozumienie!
Podam przykład. W Samsungu gdy wchodziłem w przewodnik to wszystko było natychmiastowe, bez jakiegokolwiek opóźnienia. Pstryk - i jest. Jeśli np na chwilę odwróciłem wzrok od TV a żona w tym czasie włączyła przewodnik żeby zobaczyć co jest na innym kanale to ja nawet o tym nie wiedziałem. Natomiast jak to działa w telewizorze OLED za 12000 PLN? Pstryk - i wszystko gaśnie, pojawia się ekran startowy z ikoną przewodnika na środku - około 2-3 sekundy, potem ekran przewodnika, po około sekundzie się uzupełnia i dopiero potem też po około 1-2 sekundzie pojawia się w lewym górnym rogu miniatura aktualnie odtwarzanego kanału i fonia.
Wyłączamy przewodnik - też dramat. W Samsungu - wciskałem "back" i natychmiast miałem powrót do aktualnego kanału na całym ekranie. A w LG? - wciskam "back" - i ciekawostka - wyświetla się menu Smart. Żeby wyjść z przewodnika trzeba wcisnąć "back" i trzymać go przez około 2-3 sekundy. Potem... ciemny ekran, cisza, i znowu po około 2 sekundach dopiero wracamy do tego co się oglądało.
A teraz inna droga - weszliśmy w przewodnik i znajdujemy tam coś co nas interesuje i chcemy przełączyć kanał z tego poziomu. W Samsungu - najeżdżam na to co wybrałem, wciskam "ok" i już jest. Natychmiast.
W LG - wciskam "ok" i... po około sekundzie kanał pojawia się w miniaturze. Trzeba znowu wciskać i przytrzymać "back" i przejść przez czarny ekran i przerwę w fonii opisane wyżej.
Bezpośrednie włączanie z pominięciem przewodnika - też działa to wyraźnie wolniej niż w Samsungu. Na oko jakieś 4 sekundy zwłoki.
Jeśli chodzi o moją opinię - dramatyczny skok jakościowy w dół po przesiadce z Samsunga bądź co bądź nienajnowszej już generacji.
Obraz w OLED-dzie jest świetny ale ergonomia obsługi w porównaniu do Samsunga jest tragiczna. Wygląda to tak jakby inżynierownie LG nie mieli pojęcia jakim dobrodziejstwem jest cache'owanie.
Jestem bardzo ciekawy opinii innych użytkowników tego modelu. Czy nie przeszkadza wam to o czym piszę? I czy macie porównanie z Samsungiem?
Przyznaję że ja w tym momencie bardzo poważnie rozważam zwrot telewizora do sklepu i powrót do już sprawdzonych rozwiązań.