LG OLED EVO G4 vs Samsung QE65S95D - który TV 65 calowy wybrać?

Gipsy_Danger

New member
Witam,
w ciągu kilku najbliższych dni planuję zakup nowego TV do salonu. Będzie to mój pierwszy zakup TV od 12 lat. Sprzęt będzie służył głównie do oglądania filmów, sportu oraz grania na konsoli PS5. Biorę obecnie pod uwagę 2 modele:

1. LG OLED evo AI G4
2. Samsung QE65S95D

oglądałem kilka materiałów na YT porównujących oba modele i nie mogę się zdecydować na jeden z nich. Słyszałem, że w przypadku Samsunga gorzej wygląda kwestia serwisu w Polsce ale nie wiem na ile jest to prawdą.

Czy ktoś z obecnych, kto zna się bardzo dobrze na TV mógłby doradzić?
Z góry dziękuję za pomoc :)

Gipsy_Danger

New member
Witam,
w ciągu kilku najbliższych dni planuję zakup nowego TV do salonu. Będzie to mój pierwszy zakup TV od 12 lat. Sprzęt będzie służył głównie do oglądania filmów, sportu oraz grania na konsoli PS5. Biorę obecnie pod uwagę 2 modele:

1. LG OLED evo AI G4
2. Samsung QE65S95D

oglądałem kilka materiałów na YT porównujących oba modele i nie mogę się zdecydować na jeden z nich. Słyszałem, że w przypadku Samsunga gorzej wygląda kwestia serwisu w Polsce ale nie wiem na ile jest to prawdą.

Czy ktoś z obecnych, kto zna się bardzo dobrze na TV mógłby doradzić?
Z góry dziękuję za pomoc :)

Dorzucam jeszcze informacje o pomieszczeniu

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? - ok. 25m2 salon
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? - około 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? - 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? - stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? - Okna w salonie są na północ, więc słońce nie świeci niemal w ogóle do salonu.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? brak, wcześniej przez 12 lat Samsung 42 cale (modelu nawet nie pamiętam)
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Dobra jakość obrazu, system smart z wieloma aplikacjami
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja kablowa
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Konsola PS5, modem do internetu (opcjonalnie)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? 3-6h
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - Platformy streamingowe, sport
13. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - Tak
14. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? - Różnie, TV będzie obsługiwany cały dzień.
15. Preferencje co do wielkości? - 65 cali
16. Co Cię denerwuje w telewizorach? N/A
17. Preferencje co do marki? - Brak
18. Czy telewizor ma mieć 3D? - nie
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? do 12 tys.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli zostajesz z wielkością 65" , to masz w specjalnej ofercie dla członków forum :
  • Philips 765Oled 909
  • Oled TV LG 65 G45

No i w klasie cenowej mieści Ci się również Oled extra w wielkości 77".
Mieści Ci się taki ?
Kiedy planujesz zakup ?

Gipsy_Danger

New member
Jeśli zostajesz z wielkością 65" , to masz w specjalnej ofercie dla członków forum :
  • Philips 765Oled 909
  • Oled TV LG 65 G45

No i w klasie cenowej mieści Ci się również Oled extra w wielkości 77".
Mieści Ci się taki ?
Kiedy planujesz zakup ?

Zakup planuję praktycznie już. TV 77" zdecydowanie odpada. 65 to jest max, co chcę mieć.
Mogę prosić o więcej informacji na temat tej specjalnej oferty (chociaż ten LG OLED w promocji to nie jest OLED Evo?
Interesuje mnie również informacja, który TV będzie lepszy pod moje potrzeby :)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych opisanych potrzeb i warunków - zdecydowanie 65Oled 9009.
Masz w specjalnej ofercie dla członków forum z pakietem gratisów dodatkowo.
Super jakość, skalowanie, przejścia tonalne, ambilight, otwarty system

luck76

Well-known member
z samsungiem trzeba uważać na matrycę - stosują zamiennie QD-OLED i W-OLED od LG podobno...
Gdzieś dzwoni….
Po pierwsze, w serii S95D zarówno w 55, 65 jak i w 77” mają QD-OLED, więc nie trafiłeś tym „podobno”. Tam nie ma ryzyka wylosowania WOLEDa w tych rozmiarach.
Po drugie w niższym o poziom modelu s90D/94D, we wskazanej przez kolegę rozmiarówce 65” też używa wyłącznie takiej matrycy.
Po trzecie, to „podobno” nie powinno znaleźć się na końcu Twojej tezy i odnosić się do rozmiarówki 55 i 77”. Tam faktycznie jest loteria, ale można (tu postawię świadomie użyte przez Ciebie słowo) „podobno” zidentyfikować to po końcówce oznaczenia.

Do góry