Jeśli tak ma z każdą płytą, to jest problem. Jeśli tak jest z niektórymi, to może powodem jest to, że są trochę zabrudzone. Być może trzeba je przetrzeć. Najlepiej to zrobić ściereczką z mikrofibry w taki sposób, że przecieramy w poprzek ścieżek.
Niestety dzieje się tak przy każdej płycie, nie chodzi tu o zabrudzenie nośników tylko o problem z nawigowaniem napedu. Po zdjeciu górnej pokrywy przyjrzałem sie sytuacji i zauważyłem, że silniczek napędu tak świruje nie mogąc ustawić lasera w odpowiednim miejscu do odczytania płyty. To nie wszystko, bywa czasem i tak, że kiedy po obejrzeniu filmu, który jest na końcu płyty, laser jest wtedy maksymalnie wysunięty do góry (zbliża się do krawędzi nośnika) to po zastopowaniu i wysunięciu płyty a potem włożeniu innej laser nie cofa sie do położenia startowego tylko stoi w miejscu i wyskakuje error. Musze wtedy przesunąć go ręcznie do dołu ,żeby wczytywał inne płyty. Strasznie to irytujące, bo jak już coś zaczne odtwarzać, to potem nie ma żadnych problemów, wczytuje wszystko i dvd i divx, najgorsze jest tylko pierwsze odpalenie po kilku dniach nie używania. Próbowałem go zresetować wyłączając z sieci, ale nic nie pomogło, czekam na nowy soft, może on rozwiązałby problem, ale trudno teraz o nowy dobry soft, bo wypuszczają same wadliwe oprogramowania wieszające odtwarzacz.