1. ściągamy program tsMuxeR, wersja nieistotna, najlepiej najnowsza
2. włączamy, dajemy add, lokalizujemy nasz plik mkv, otwieramy
3. zaznaczamy ścieżkę video i zaznaczamy widziakiem opcję "Change level" i wybieramy 4.1, resztę widziaków odznaczamy
4. niżej w sekcji output zaznaczamy "Demux", wybieramy katalog wyjściowy
5. klikamy start demuxing i oczekujemy na zakończenie
6. ściągamy mkvtoolnix o którym była tu mowa, wersja nieistotna, najlepiej najnowsza
7. włączamy mkvmerge GUI, dajemy add, lokalizujemy katalog do którego wcześniej zdemuxowaliśmy mkv'a, zaznaczamy 2 pliki które się w nim znajdują ( może być więcej jeżeli nasz mkv ma więcej niż jedną ścieżkę audio i/lub napisy, więc ogólnie zaznaczamy wszystko co znajduje się w tym katalogu i dajemy OK )
8. powinien wyskoczyć komunikat o tym ze mkvmerge nie potrafi odczytać FPS'ów, klikamy OK
8. wybieramy ścieżkę video i klikamy zakładkę "Format specific options"
9. w polu FPS wpisujemy wartość taką jak miał nasz źródłowy mkv ( można to sprawdzić np. przy pomocy mkvinfo, przeważnie będzie to 23.976, ) , UWAGA : wartości z przecinkami czyli np. 23.976 wpisujemy nie z przecinkiem tylko z KROPKĄ tak jak ja to napisałem, inaczej program zgłosi błąd
10. opcjonalnie wybieramy katalog, wpisujemy nazwę pliku, naciskamy "start muxing" i po skończonym procesie cieszymy się filmem.
Cały proces trwa u mnie około 10 minut ( phenom x2, 4GB 1600 HX ), w przeciwieństwie do 3,5 godzinnego przekodowywania mediacoderem.