LG 55LM620S problem z HDMI ARC

sapsa

New member
Nie wiem czy problem leży po stronie tego że port ten to ARC czy nie (chociaż wydaje mi się, że to tak działało)

Mianowicie podłaczam konsole/pc/inne urządzenia do amplitunera Onkyo TX-NR414 w HDMI INPUT, zaś z Onkyo poprzez HDMI output wychodzi kabel hdmi do wejścia HDMI TV.

Jeżeli podłacze amplituner w gniazda 2-4 wszystko działa, jeżeli zaś podłacze w 1 port oznaczony ARC nie ma sygnału (jednak podłaczony komputer bezpośrednio wykrywa tv jako monitor).

W amplitunerze ustawiam ARC na on (i nie działa z portem 1), na off (też nie działa)

Czy to powinno działać przez port ARC ? Czy nie ?

EDIT: może da się jakoś przez menu serwisowe sprawdzić czy jest z HDMI wszystko ok, gdzieś mi screen shot mignał właśnie takowego menu, ale nie wiem czy zapisywane są wszystkie wejścia. bo telewizor w miarę nowy (w tym roku kupiony), a wole wykluczyć błachostki które samemu można naprawić (próbowałem już odłaczyc od prądu zeby wyresetować edid (czy jak cokolwiek tam jest))

Ostatnia edycja:

sapsa

New member
A czy włączyłeś ARC w ustawieniach Audio w telewizorze?

Tak, próbowałem na włączony, próbowałem też na wyłączonym.

Dodam, że komputer po podłączeniu "widzi" TV, a TV widzi, że coś jest wpięte w ten port. Nie ma tylko transferu w żadną stronę - dlatego mam małe nadzieje, że może to nie spalony port czy coś z płytą.

Do góry