LG 50LF652v - ustawienia, rozmycie przy piłce nożnej

Grota89

New member
Hej,
jestem nowym posiadaczem LG wymienionego w temacie. Po pierwsze czy ktoś może podesłać ustawienia do a) sportu (głównie piłka kopana), b) filmów?

A druga sprawa to mam rozmycie piłki (takie poziome linie się robią). Zazwyczaj jak wykopuje bramkarz i kamera jest oddalona tak, że piłka leci na tle kibiców na trybunach. Ale nie tylko. Przy szybszym ruchu piłki po trawie też tak się robi.

Llama

New member
Sprobuj zmienic ustawienia TruMotion ma użytkownika - gorny suwak na 0, dolny na 4 lub 5, lub 6.
Wylacz wszystkie polepszacze obrazu typu poprawianie krawedzi, super rozdzielczosc, kontrast dynamiczny itp.
Ja uzywam jednych ustawien do wszystkiego i jestem zadowolony, bo obraz jest bardzo naturalny. Mowa o tych ustawieniach https://youtu.be/7XNolBYfWvE Ja tylko zmodyfikowalem wlasnie ustawienia TruMotion oraz podwyzszylem ostrosc pionowa i pozioma do 20. Te ustawienia sa naprawde dobre. Mozesz ewentualnie zmienic barwe kolorow. Najwazniejsze to wylaczyc WSZYSTKIE polepszacze.
Pilka nozna na takich ustawieniach wyglada bardzo dobrze. Wszystko jest plynne. A mam telewizje w Netii, ktorej wiele brakuje do np. NC+.

Grota89

New member
Są to POZIOME linie. Wyłączyłem wszystkie ulepszacze i ustawiłem zgodnie z zaleceniami Llama, ale nadal tak samo. Piłka się rozmazuje i zamiast okrągłego kształtu piłki widoczne są białe poziome linie przypominające piłkę. Dodatkowo tworzą się dwa odbicia/cienie piłki - po lewej i po prawej stronie. Również są to linie, ale trochę mniejsze niż ta właściwa piłka po środku.

Ma ktoś jakąś radę?

wiat

Member
Są to POZIOME linie. Wyłączyłem wszystkie ulepszacze i ustawiłem zgodnie z zaleceniami Llama, ale nadal tak samo. Piłka się rozmazuje i zamiast okrągłego kształtu piłki widoczne są białe poziome linie przypominające piłkę. Dodatkowo tworzą się dwa odbicia/cienie piłki - po lewej i po prawej stronie. Również są to linie, ale trochę mniejsze niż ta właściwa piłka po środku.

Ma ktoś jakąś radę?

Sprawdź czy masz najnowsze oprogramowanie
Software File (Version 04.05.01)
Q.Menu->Ustawienia zaawansowane->Ogólne->O Telewizorze

jeśli je masz to (może źle przeszła aktualizacja) pobierz na kompa
z linku
http://www.lg.com/pl/wsparcie/oprog...ubCateId=CT32000445&modelNum=50LF652V&keyword

Nagraj na pendrive zgodnie z instrukcją i zaktualizuj ponownie firmware w TV.
Po aktualizacji zrób w Q.Menu->Ustawienia zaawansowane->Ogólne->Zresetuj do ustawień początkowych tylko zgraj sobie wcześniej listę kanałów na pendrive w Kanały->Kopiuj Kanały
bo TV wraca do ustawień fabrycznych i trzeba ustawiać wszystko od początku.

Jeśli efekt ten nie ustąpi na TV pomimo tych nastaw z YT
https://www.youtube.com/watch?v=7XNolBYfWvE&feature=youtu.be
to czeka cię reklamacja - serwis.

Ostatnia edycja:

piotv

New member
Do sportu najlepiej nadaje się ustawienie TruMotion na Gładki, do filmów 3D również. Do filmów 2D lepiej jest ustawić ręcznie de-judder na 0 a de-blur na 10. Chyba, że przyzwyczaisz się do oglądania filmów na Gładkim (szczególnie mimika twarzy zyska na naturalności), ale będzie to trudne, bo filmy od dziesięcioleci kręcone są w 24kl/s i Twój mózg będzie Ci podpowiadał, że coś jest nie tak.

Do TV warto włączyć SuperRozdzielczość na wysoki, chociaż efekt jest znikomy - głównie: wyraźniejsze trybuny na stadionach ;) Resztę opcji moim zdaniem lepiej wyłączyć, bo obraz staje się mniej naturalny, chociaż na pewno bardziej efektowny.

Co do kolorystyki, to już sprawa zdecydowanie bardziej indywidualna. Moim zdaniem do TV najlepiej sprawdza się ustawienie bieli na Ciepły1 (dostępne w trybie Expert) i lekkie podbicie kolorów, a do filmów Ciepły2. Ustawienia z youtube, które polecali wiat i Llama moim zdaniem są kiepskie (m.in. wyblakła papierowa czerwień) i szkoda czasu na wklepywanie tego w ustawieniach.

Do góry