LG 4K OLED ukoronowany "Królem TV" w dorocznym pojedynku telewizorów .

brodacz

Active member
Bez reklam
Błagam nie wracajmy do tej wojny. Nie było produktu idealnego i każdy wybierał to co dla niego było najodpowiedniejszym. Obecnie ideałem może stać się OLED, więc wybaczmy te choroby wieku dziecięcego.
PS Osobiście wolałem LCD ze strefowym wygaszaniem pomimo efektu halo niż plazmy z ich wadami. Rozumiem jednak, że to co mi nie przeszkadzało dla kogoś innego było nieakceptowalne. I fajnie. Dziś właściwie nie mamy wyboru i jesteśmy skazani na LCD dlatego tym bardziej trzymajmy kciuki za szybki spadek cen OLED.

collider

New member
Bez reklam
Jezeli, jak piszesz, mankamenty Oled zostana wyeliminowane i do tego cena bedzie odpowiednia to na pewno jestem za. Na razie jednak jest jak jest.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ja też jestem zawsze za szerokością asortymentu.
A że Oled jest super - to tym bardziej jestem za.

Kadajo

New member
Bez reklam
Oled w naszych domach to kwestia czasu. Co mnie osobiście bardzo cieszy bo jakością obrazu bije na głowę LCD i jest tez lepsza od plazmy. Sam czekam na ten moment aby wymienić moja wydłużona ale nadal dająca rade pv350tke.
Ceny spadają i kwestia czasu jest produkcja tych tv w innych obozach niż lg.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tak jak pisałem wcześniej napiszę kilka zdań odnośnie oleda model 930 V w 55 calach oczywiście bo 65 pewnie nikt w RP nie widział w sklepie ...
Będąc na wczasach mój sąsiad w hotelu posiada właśnie taki tv (był posiadaczem plazmy Panasa vt 50) posiada jeszcze Sony W 905 i wspomnianego oleda.

To co napiszę to są jego odczucia względem tego co widzi np. w Sonym lub co widział w plaźmie...

Więc tak jeśli chodzi o kolory to uważa że obraz jest ładniejszy na oledzie od wymienionych tv ( wg użytkownika nic nie dorównuje na chwilę obecną do tego co daje oled pod tym względem), pod względem szybkości Menu i jak ja to mówię bajerów oled spisuje się dobrze ...
I teraz niestety to co nie jest ok.... więc tak po dwóch miesiącach użytkowania wyskoczył 1 piksel, po następnym miesiącu kolejne dwa i od tamtej pory na razie nic nie jest więcej - średnio tv gra około 6-8 godzin dziennie... z odleg. około 4-4,5 m czyli dosyć daleko jak mówi praktycznie nie widać tych pikseli pomimo że są blisko siebie... ale już z około 2 m już są widoczne - a przynajmniej on i jego rodzina to zauważa...
Kolejna sprawa to płynność obrazu i tu mówi że zarówno plazma jak i Soniak lepiej się spisują pod tym względem ( czyli to co ja kiedyś pisałem, tylko ja pisałem że tak mi się wydawało oglądając w sklepie że coś nie jest za dobrze jeśli chodzi o płynność, zresztą to kilka osób o tym pisało na tym forum i nie tylko...) Zapytałem się czy wg niego to jest na zasadzie że ma takie przeczucie ( tak mu się wydaje) czy jest to dla niego odczuwalne - powiedział że wyraźnie jest to odczuwalne dla niego w akcjach bardzo szybkich...
Generalnie jest zadowolony pod warunkiem że kolejne piksele nie wyskoczą... po kilku miesiącach użytkowania nie zauważył że obraz np jest jaśniejszy tak jak to miało miejsce w modelach wcześniejszych.
Raz jeszcze przypomnę to są jego odczucia...

collider

New member
Bez reklam
No to dopiszmy kolejna wade Oled i to powazna, plynnosc. Ciekaw tez jestem jak z zuzyciem energii tego typu telewizorow.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wiesz są tacy którzy nie widzą tego że płynność jest gorsza ... nie wiem od czego to zależy jedno jest pewne jeśli Gość miał plazme i ma dalej leda Soniaka i uważa że w tych tv lepiej się to prezentuje to coś w tym musi być... a to nie jest pierwsza osoba która o tym mówi... wiele osob to zauważa również w marketach.... gdzie byłem świadkiem takich wypowiedzi.
Co do zużycia energii ja bym się tym nie przejmował...
Obraz jaki daje oled (chodzi o kolory, kontrast) jest to najładniejszy obraz jaki na chwilę obecną jest i to jest fakt... przynajmniej dla mnie...
Tylko musi być gwarancja na piksele to bez dwóch zdań - generalnie musi być jeszcze bardziej dopracowana technologia i ta płynność musi też być poprawiona...
Do tego najlepiej jakby jeszcze ze dwie, trzy firmy zajęły się oledami ale na razie chyba nic się w tej kwestii nie zmieni.

RHJG

New member
Bez reklam
Witam kolego Lolek już się stęskniłem,to po ilu piwach te piksele wyskoczyły?to były martwe czy świecące?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Nie wiem nie interesowało mnie to aż tak bardzo (na chwilę obecną nie mam zamiaru kupować oleda) dla mnie piksel to piksel nie istotny jaki ma defekt - jest defekt i to jest istotne ...przynajmniej w mojej ocenie... i to że nie chcą dawać gwarancji na to.. a raczej nie kręcił bo i po co miałby mówić źle o swoim tv, tym bardziej że generalnie to chwalił oleda poza tymi dwoma defektami - oczywiście w jego ocenie.

Ostatnia edycja:

Kadajo

New member
Bez reklam
Kiki, z tego co pamiętam 2999. Co do płynności ruchu OLED'a, to nie ma on nic wspólnego z samą matryca a z algorytmem interpolacji klatek jakiego używa lg. Wiec jeśli komuś nie podoba się "sztuczne" uplynnianie obrazu to wchodzimy do opcji i wyłączamy całkowicie trumotion.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kiki, z tego co pamiętam 2999. Co do płynności ruchu OLED'a, to nie ma on nic wspólnego z samą matryca a z algorytmem interpolacji klatek jakiego używa lg. Wiec jeśli komuś nie podoba się "sztuczne" uplynnianie obrazu to wchodzimy do opcji i wyłączamy całkowicie trumotion.

Kolego nie wiem jak w innych przypadkach w tym co ja pisałem bez względu co zrobi się z upłynniaczem temu użytkownikowi płynność ruchu w modelu 930 dla niego jest to słabiej jak w tv wymienionych w moim poście. Jeśli ktoś ma tv pół roku to myślę że wszystko już wypróbował żeby mieć jak najlepszy odbiór a tym bardziej że inne rzeczy chwalił.

Witam kolego gerus6 temat dotyczy tego modelu:LG 65EG9600 (4K OLED)

Osobiście myślę że jak się napisze o innym modelu oled tylko nie w formie "król tv" to nic nie szkodzi bo jak na razie modeli oled jest kilka na krzyż więc warto pisać o innych modelach nawet w tym wątku żeby ludzie wiedzieli jakie ma ta technologia wady jak i zalety w poprzednich modelach które są już w użytkowaniu..
Jak będzie w tym konkretnym modelu zobaczymy czas pokaże....
Więc generalnie dobrze że Gerus dał linka odnośnie innego modelu.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Spoko możemy i tam pisać - tylko o tym modelu "królu" nie ma co już pisać.... dopiero aż pojawi się w sklepach i u użytkowników... tylko ilu ich będzie.....żeby mogli swoje wrażenia tutaj napisać..

szynaboss

New member
Byłem wczoraj w Saturnie w Berlinie i mieli wyprzedaż tego TV za 5999 euro.

Na etykiecie był model z końcówką 9 (65EG9609) - czymś się to różni?

RHJG

New member
Bez reklam
Witam pewnie model na Niemcy,Austrię,Szwajcarię- myślę,że chodzi o montowane tunery do TV kablowej?Reszta bez zmian? I jakie wrażenia?

szynaboss

New member
@RHJG najśmieszniejsze jest to, że obok stał Samsung UE65JS9500 i był za... 6299 euro! 300 euro drożej za LCD przy tej samej przekątnej!

Na obu TV leciało to samo demko. LG naprawdę mnie wciągnął. Stałem i stałem i stałem. Oglądając oba TV jednocześnie było widać dużą różnicę na korzyść OLEDa. Czerń w Samsungu nie istniała :)

W domu na pewno inaczej by to wyglądało, bo wszyscy wiemy jakie oświetlenie jest w sklepach, ale widać doskonale jak Samsung popłynął z cenami. OLED tańszy od LCD.

Do góry