Lg 49" uh 6107 4k

eManual

New member
Witam.

Szukam informacji na temat tego TV. W necie zero testów, jakichś ciekawych opinii brak.
Może ktoś wie coś więcej... co tam za matryca, jakie odświeżanie, czy ten HDR jest fajny czy tylko przereklamowany?
Będę wdzięczny za informacje.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Model 60 Hz.

Display: 48.5 in, IPS, Direct LED, 3840 x 2160 pixels
Viewing angles (H/V): 178 ° / 178 °
Refresh rate: 60 Hz
Frame interpolation: 1200 PMI (Picture Mastering Index)
TV tuner: Analog (NTSC/PAL/SECAM), DVB-T, DVB-T2, DVB-S, DVB-S2, DVB-C
Cores: 4
Dimensions: 1108 x 657 x 81.5 mm
Weight: 11.7 kg
Network: LAN

A ile masz max kasy ?

eManual

New member
@kiki - dzięki za info tak szybko. Tych wiadomości szukam dla brata. Ja kupiłem model LG 652V i jestem mega zadowolony. Tam jest matryca 100Hz więc widzę że owe 4K i 60Hz to chyba nie za dobre połączenie. Ale jakiej jakości jest martyca? To pełne 4K czy RGBW?

eManual

New member
:/ no to nieciekawie... taka matryca to jak FULL HD plus... przy czym na np napisach jakość jest gorsza niż na FHD z powodu przekłamania. Szkoda, bo już brat ten TV kupił...
Jeden plus to to, że jest tam WebOS 3.0 (zaktualizował z 3.00.30 na 3.20.05) i to może być spory plus w połączeniu z 4rdzeniowym procesorem którego chyba brak w LF652V. Jest też tam HDR plus... nie wiem czy to daje coś więcej.
Brakuje mi jakiegoś rzeczowego testu tego TV. Ktoś coś ma?

eManual

New member
chyba do 14 dni może oddać :) a jest coś w podobnej cenie (3300) z pełnym 4K lub co byś polecał jeśli wziąć i pod uwagę FHD?
No i czy rzeczywiście 60Hz matryca to fes tragedia czy PMI to poprawi?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Masz z dobrych 4 K i 100Hz :
TCL 55S7806
TCL 55S7906

Z modeli mniejszych 4K i 100 Hz:
- Philips 49PUS6561

Modele fullhd 100Hz:
- Sony 50 W755
- Sony 50 W809

Rick1

New member
nie chciałbym zakładać nowego tematu bo rzecz dotyczy tej samej serii telewizora chodzi mianowicie o model lg uh 668 V który zamierzam kupić. Spotkałem się już tu z takimi opiniami że to oszustwo ze strony lg reklamować ten tv jako 4k i wręcz odradzanie zakupu. Czy ktoś już jednak kupił taki telewizor jak wrażenia ? chciałbym się również upewnić czy ten model ma matryce 100 Hz i podstawowe pytanie jaki wpływ ma ta matryca RGBW na codzienne oglądanie programów o różnej jakości od sd do 4k ? posiadam osiedlową tv kablową z kilkoma kanałami hd no i oczywiście domowy internet

Rick1

New member
gdy tymczasem na stronie ceneo w specyfikacji technicznej jest napisane Wskaźnik PMI/Hz - 1200/100 Hz dla telewizora 49" dokładnie tak samo jest napisane na oficjalnej stronie Lg.com, co ciekawe dla telewizora 55 " jest napisane ,, Wskaźnik PMI/Hz - 1700/100 Hz no i komu tu wierzyć ? ;-). Może by się dało fizycznie jakoś sprawdzić na telewizorze ,ja nie wiem jak ale są tu z pewnością tacy fachowcy dla których to pewnie drobnostka :)

Ostatnia edycja:

Rick1

New member
no jasne ,jeśli ten model będzie w sklepie i sprzedawca pozwoli a do eclip to generalnie jak pisałem w pierwszym poście na ten temat ,lubię oglądać transmisje sportowe: piłka nożna ,F1 a wszyscy przestrzegają przed kupnem telewizora z matrycą 60 Hz gdy się ogląda takie programy więc się zastanawiam czy ta matryca 60 Hz ma rzeczywiście wpływ na komfort oglądania

eclip

New member
@eclip
Zrób tak:
Jak sprawdzić matrycę w TV LG:
"Wchodzimy w menu obrazu, następnie w menu opcji i sprawdzamy, czy jest tam funkcja TruMotion. Jeśli jest to upewniamy się, że po wybraniu trybu "Własny" mamy dwa suwaki: de-judder, oraz de-blur. Jeśli tak, to na pewno matryca ma przynajmniej 120Hz. Jeśli jest jeden suwak, lub nie ma wcale, to matryca ma 60Hz"

imho 60Hz

Pzdr

Attachments

• IMG_0136.jpg
    IMG_0136.jpg
    370,9 KB · Wyś: 102
Ostatnia edycja:

Rick1

New member
no tak wszystko jasne lg na swojej oficjalnej stronie zamieszcza nieprawdziwe informacje odnośnie specyfikacji no bo jak rozumieć zapis ,,Wskaźnik PMI/Hz - 1200/100Hz ? i jeszcze pytanko do kolegi RHJG odnośnie tego 49 uh 668v czy te dodatki HDR Pro, ultra luminance, lokalne przyciemnianie color prime itd. rzeczywiście poprawiają jakość obrazu w stosunku do starszych modeli oraz jak się ogląda transmisje sportowe np. mecze czy zauważyłeś jakieś niedoskonałości ,coś co by ci przeszkadzało lub drażniło podczas oglądania ?

Rick1

New member
Na szczęście tenisa nie oglądam ;-) tylko mecze i F1 a na Bonda to chyba wystarczy i 60 Hz ( chyba że zatrudnią młodszego :) ....

Rick1

New member
no niestety te z matrycami 100 hz są dość drogie (55 ") chyba że w full hd coś by się znalazło ale w tych modelach pewnie jest tez niezły mętlik

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Najtańszy 55", 100Hz, 4K, HDR, VP9, Amdorid, Ambilight jest Philips 55PUS6561, cena poniżej 4 tyś zł z kalibracją.
Nowe modele innych firm o tych samych parametrach kosztują 1,5 - 2 tyś zł drożej.
Panasonic 58DX750
Samsung 55KS7000
Sony 55XD8505

Do góry