LG 42LM765S czy Samsung UE46D6750, a może coś innego do 3500-4000?

tetete

New member
Witam wszystkich forumowiczów!

Zabieram się do kupna telewizorka do salonu. Na chwilę obecną upatrzyłem model LG, ale rzucił mi się w oczy jeszcze Samsung UE46D6750. Ciekawostką w LG jest Magic Remote :)
Poprzednio mój wybór padł na LG 42LM620S + adapter WiFi (fajna promocja w euro rtv), ale odpadł ze względu na brak możliwości nagrywania programów.

Czy ktoś pomoże? Chciałbym oczywiście kupić coś bliżej 3k i żeby TV miał wszystko...(żartuję) Podejdźcie do wyboru jakbyście sami kupowali. Jakie są wasze opinie?

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 18m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ~3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? 90-60 stopni
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? brak (pokój od strony północnej)
7.Jaki masz obecnie telewizor ? brak
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? DLNA, Wifi, TimeShift?, przeglądarka
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? DVB-T
10.Jakie urządzenia ? brak
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 4-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak preferencji
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? 40-46
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3500 (4k to absolutne max)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? brak preferencji

tetete

New member
Sony 40HX750
Sharp 40 LE830
Panasonic 42ET5
Toshiba 42VL963

Dzięki za sugestie
Mam jednak pytanie: czym te telewizory są lepsze od podanych wcześniej? Chociażby od LG42ML640s?
żaden z nich nie występuje na liście: www-euro-com-pl/search/telewizory-led-lcd-plazmowe,i6:5:4,m1,n2:1,o1,t1,do4000.bhtml?keyword=timeshift

Biorąc pod uwagę specyfikacje techniczne, albo nie posiadają Wifi, albo brak nagrywania na USB. Czy chodzi tutaj o rodzaj zastosowanej matrycy? (IPS?)

tetete

New member
PS. Czy znacie jakąś witrynę na której można tak dokładnie filtrować telewizory wg wielu parametrów jak na euro-com-pl?

tetete

New member
Wybór chcę oprzeć na radach forumowiczów i możliwościach tv.

Poszukuję telewizora na kilka dobrych lat.
Dobrze aby miał przeglądarkę, ponieważ nie mam zamiaru w najbliższym czasie kupować kolejnego komputera, a czasami jednego brakuje...
Obecnie nie oglądam filmów 3D, ale to z powodu, że nie mam na czym.
Jako, że mam małe dziecko i bardzo często trzeba wstawać przyda się możliwość nagrywania PVR i TimeShift
Dysk przenośny też znajduje się na wyposażeniu mieszkania, więc możliwość odtwarzania avi/mkv też się przyda.
Pokój 4x4,5 więc nie wiem, czy 40" nie zniknie w pokoju, a 46-50 raczej poza zasięgiem ze względu na w/w.

Czytając co-nie-co na forum zauważyłem, że część poleca LG ze względu na stosunek możliwości/cena, a część Sony ze względu na jakość obrazu. Jak ma się TV marki LG do Sony?

Karpaj

New member
Bez reklam
LG ma przewagę nad Sonym tylko pod względem magic pilota (no i w zależności od upodobań dzięki 3d pasywnemu). Jakość obrazu w telewizorach tego producenta jest niestety słaba.

tetete

New member
LG ma przewagę nad Sonym tylko pod względem magic pilota (no i w zależności od upodobań dzięki 3d pasywnemu). Jakość obrazu w telewizorach tego producenta jest niestety słaba.
Drążąc dalej temat: pisząc o jakości obrazu masz na myśli kąty widzenia, kontrast, czy odwzorowanie kolorów?
TV u mnie będzie stał w pokoju od północy stąd większe znaczenie mają dla mnie kąty widzenia. Jaką matryce mają wspomniane wcześniej LG 42LM765S i Sony KDL-40HX750

kini0

New member
Bez reklam
IPS ma lepsze kąty, ale gorszą czerń i co za tym idzie kontrast. Odwzorowanie kolorów jest w LG dobre, możesz sprawdzić na AVForums testy telewizorków Cinema 3D, tam masz wszystko dokładnie sprawdzone. No i ma (bynajmniej dla mnie...) przyjemniejsze w odbiorze 3D- ale to już kwestia dyskusyjna, bo rozdziałka nie taka, bla bla bla... ;)

Karpaj

New member
Bez reklam
IPS ma sens w monitorach dobrej klasy, ale wtedy mówimy już zazwyczaj o profesjonalnym sprzęcie dla grafików. To co pokazują matryce "ips" w telewizorach to jest kpina, bo są lepsze od TN ledwo o kilka %. I do tego mają problemy z odcieniami szarości.
Przy 3D - też preferuję pasywne :)

Do góry