Witam
Właśnie jestem na etapie wyboru TV, na chwilę obecną waham się pomiędzy 42LM660S, a 47LW5400. Wiem, że różnica pomiędzy nimi jest duża. Wcześniej byłem zdecydowany na 47LW5400 ze względu na dobry stosunek ceny do tego co oferuje i jak wygląda, ale znajomi twierdzą, że to będzie za duże do pokoju w którym będzie ten TV. Pokój ma 23m2, odległość od TV do sofy to około 3,5m. Więc jak 47 za duży, to może 42, a jak 42, to mogę zainwestować w coś bardziej odbajerowanego i ładniejszego w podobnej cenie.
Do czego TV.
Pokój jak wspomniałem 23m2, odległość 3,5m. W pokoju na przeciw planowanego miejsca na TV jest okno.
Ma służyć głównie do TV kablowej z dekoderem HD Vectra, pakiet VIP, oraz do kina domowego LG BH7420P, dodatkowo podłączanie HDD ze zdjęciami i filmami z kamery HD w formacie *.MOV
Na chwilę obecną mam LG 26LE3300, ale teraz zmieniam mieszkanie na większe, więc i TV może być większy. Na starym więcej niż 26 nie wchodzi. Jeżeli chodzi o funkcjonalność, to obecny TV spełnia moje oczekiwania, brakuje tylko 3D, dlatego wstępny wybór padł na 47LW5400. Wytestowałem już ten model w sklepie i podoba mi się. Nawet z wyglądu jest OK, ramka stosunkowo cieńka. Matowy ekran poradzi sobie z oknem naprzeciw.
Funkcje multimedialne, typu IPLA, YOUTUBE, DLNA itp mam w odtwarzaczu od kina domowego. Praktycznie z tego nie korzystam, więc nie są kryterium przy wyborze TV.
W 42LM660S napewno przyda się WiDi, ale też nie jest niezbędne. Pilot Magic bardzo wygodny przy poruszaniu się np po katalogach na HDD, bawiłem się w sklepie i nie dostrzegam żadnych problemów z opisywanych w tym wątku. To czego się boję, to lustrzany ekran. Boje się, że zamiast filmu będę widział co za oknem. Rodzice mają plazmę, w słoneczny dzień ciężko się ogląda, pomimo że słońce nie świeci na TV ani w oczy, w zasadzie prawie nie wpada do pokoju. Czy ktoś ma może ten TV ustawiony naprzeciw okna i może się wypowiedzieć, czy bardzo się odbija podczas oglądania filmów, czy te odbicia bardzo przeszkadzają?
Co do wad opisywanych w tym wątku. Meczy nie oglądam, więc nie boję się pionowych pasów. A co do cloudingu, to obecnie mam LEDa i jakoś ten problem w nim albo nie występuje, albo go nie dostrzegam, a chyba w nowszych modelach nie powinno być gorzej?
Chociaż wcześniej miałem LCD 26LG4000 i w moim subiektywnym odczuciu obraz był lepszy, czerń bardziej czarna niż w obecnym LED.
Który TV lepiej się sprawdzi pod względem jakości obrazu? Dźwięku nie biorę pod uwagę, bo i tak leci przez kino.