LG 42LE5300 LED - słaba płynność obrazu...

maxoff

New member
Od kilku dni męczę się z ustawieniami TRUEMOTION w tym telewizorku (42LE5300) i nie mogę znaleźć właściwych ustawień by obraz był cały czas plynny ! Może ktoś pomoże bo zaczyna mnie wqurwiać ten TV i za chwilę chyba wezwę panów z LG by wsadzili go sobie w dup....sko :).
Próbowałem już różnych kombinacji i ciagle co jakiś czas spada mi FPS (mniej lub bardziej) - ale denerwuje mnie to bo w tych czasach by TV nie dawał plynnego obrazu to porażka ! Nie dość że smuży to jeszcze brak mu płynności.... porażka na całej lini.

maxoff

New member
Podpinam playerka HD "MANTA EMPEROR ALLPLAYER C200" oczywiście po HDMI.
Playerek jest OK bo do niedawna miałem plazme Panasonica 50" i nic nie przycinało na tych samych filmach. Ale cos mnie tknęło na zmiane telewizora i po zakupie tego LED'a mam właśnie momentami spadki FPS. Zauważyłem że po zmianie w ustawieniach TRUMOTION są różnice w spadkach ale ciągle co jakiś czas (mimo różnych ustawień tegoż TruMotion) mam spadki (większe lub mniejsze).....

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Niestety kolega wścieka się na tv ponieważ nie posiada odpowiedniej wiedzy. Problem rwania/spadków fps/itp/itd z włączonym "100/200/600/motionflow/truemotion/itp" występuje ponieważ ilośc klatek odtwarzanego filmu nie pokrywa się z odświeżaniem tv - oglądasz film 25fps przy odświeżaniu 60hz=rwanie co jakiś czas, oglądasz film 24fps przy odświeżaniu 50fps=rwanie co jakiś czas,itp. ,itd. Zapuść jakiś film np. dvd 25fps, upewnij się czy tv ustawił 50hz i sprawdz czy dalej rwie. Twoja plazma zapewne nie miała systemu poprawy ruchu a tylko "poprawy ostrości 100hz" przez co nie było rwania.

maxoff

New member
"SierzantHarris" czyli co sugerujesz że na tym TV nie da się ogladać filmów których fps=24 klatki - bo już nie rozumiem...
Ja nie chcę oglądać zwykłych DVD tylko filmy HD w 720p. lub 1080p.
Proszę wytłumaczyć czy jest taka możliwość by obraz był płynny czy nie, bo jak nie to oddaję ten złom do serwisu lub sklepu.....

maxoff

New member
"SierzantHarris" chyba jednak nie masz racji.... Dziś te same pliki z filmami odpaliłem bezpośrednio z USB telewizora i nie ma najmniejszych przycieć więc jak to wytłumaczyć że po HDMI są rwania, a ten sam film na USB idzie płynnie...?!? Może to wina kabla HDMI (mam jakaś chińszczyzne) ale z drugiej strony na tym samym kablu i plazmie było wszystko OK... Druga sprawa to że dziś sporo powalczyłem z różnymi ustawieniami w Menu Obrazu i zauważyłem że po zmniejszeniu ostrości na ok. 80-85% rwania są już dużo mniejsze i powiedzmy już do zaakceptowania. Wydaje mi się że elektronika nie daje rady podczas obróbki obrazu przy 1080p. z dużą ilością szczegółów i przy duzej ostrości obrazu - i stąd te spadki FPS !

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Tu nie chodzi o kabel ani nic poza tym że:
jeśli oglądasz film np. 720p który kręcono w 24 klatkach to tv powinien się ustawić na 24hz, w przypadku odtwarzania z usb zapewne tak jest bo tv ma wbudowany player a kiedy oglądasz przez swoją mantę to tv zapewne ustawia sie na 60hz bo manta nie posiada trybu 24p. Chodzi o to by ilośc herców w tv pokrywała się z ilością klatek filmu - film 24fps to powinno być 24/48/72/96hz, film 25fps to 25/50/75/100hz itp itd. Jest tez inny problem - 99% filmów nie wiedzieć czemu jest kręcona w 23.976 fps a tylu herców nie da się ustawić w tv tak więc są sprzęty które przyśpieszają filmy o 4% żeby było 24fps. Czy kiedy oglądasz np. cyfrę+ lub jakąs kablówkę z włączonym "100hz" to też Ci rwie? (nie powinno bo tv nadaje w Palu czyli 25fps i 50hz) Jeśli tak to coś jest nie tak z tv ale wątpię.

Dla jasności w czym problem, sprawdz podczas odtwarzania filmu np. 720p 23.976/24 fps ile herców ustawia tv, jeśli masz funkcję "info" lub coś takiego na pilocie to sprawa sie wyjasni.

maxoff

New member
No to fakt... myślałem tylko że elektronika która jest w TV sama sobie to ustawi i będzie OK.
Co do Manty to miałem w niej tryb 24p tylko nie wiem co podkusiło mnie ostatnio na zmianę softu i teraz takowego trybu NIE MAM :-( a softu starego nigdzie także nie ma by powrócić. Spróbuję napisać do Manty (do serwisu) moze podeślą stary soft i wtedy oblukam co i jak. Dzięki

maxoff

New member
"SierzantHarris" dzięki za naprowadzenie mnie na przyczynę ! Tak miałeś rację, zainstalowałem w Mancie nowy soft z funkcją 1080p. 24Hz i wszystko płynnie i idealnie jest odtwarzane. Telewizor przy filmach automatycznie przełącza się w tryb 24Hz i wszystko pięknie śmiga ;-) - dziękuję !

dawidsco

New member
kurcze mam to samo, ale czytam was i dalej nie wiem co zrobic.kupilem oststnio hd multi playera ale obraz skacze bardziej niz bezposrednio przez usb(teraz jest hdmi).jak to ustawic?jak ustawic hertze?jak je sprawdzic?

Do góry