LG 42LE4500- wifi/dlna

andyraq

New member
Witam. Jestem w posiadaniu telewizora Lg LE4500, który posiada wifi z obsługą protokołu DLNA. I teraz moje pytanie. Jak to wszystko połączyć? Z laptopem, telefonem. Router wifi w domu posiadam. W instrukcji nie potrafiłem znaleźć jakiejkolwiek wzmianki o tym. Proszę o pomoc. Pozdrawiam i z góry dziękuję :)

tdx

New member
Bez reklam
Twój model nie posiada wifi nawet neta przewodowo mu podpiąć nie można. Zostałeś wprowadzony w błąd

za stroną producenta:
kliknij

andyraq

New member
Tak widzę, jest tylko Wireless AV Link Ready. Czyli potrzeba dodatkowego urządzenia do tego typu zabiegu. Jeszcze jedno. Kupując kabel HDMI, wystarczy taki zwyczajny do 100zl? Czy mam się czymś kierować? Zwracać uwagę na jakiś detal.

andyraq

New member
Jeszcze jedno pytanie. Nagrałem na pen drive'a film w formacie mkv (pen drive- ntfs) i telewizor nie chce odtworzyć podczas gdy na komputerze film śmiga jak trzeba! W czym tkwi problem? telewizor mieli i mieli po czy stwierdza, ze plik jest nieprawidłowy.

tdx

New member
Bez reklam
HDMI kup jaki chcesz byle by działał :) Nie wiem jaki długi kabel potrzebujesz ale w 50zl bez problemu powinieneś się zmieścić. co do filmu mkv to musi być to codec: video H.264, MPEG-1,2,4 audio: MP2,MP3,Dolby Digital,AAC
HE-AAC,LPCM

andyraq

New member
Super, dziękuję za pomoc. Proszę mi jeszcze powiedzieć czy w przypadku samsunga UE40D5000 będzie ta sama sytuacja? Wyczytałem, że obsługuje on kodek audio DTS 2.0 czyli dzisiejsze filmy hd, full hd powinny na nim śmigać z pozycji pen drive'a tak? Ponieważ jak tak patrzę to tylko w kodekach audio: aac-3 oraz DTS są dzisiejsze filmy hd, full hd co mnie niezmiernie denerwuje w mojej sytuacji. Co więcej w kwestii wifi to zostałem wprowadzony w błąd i zastanawiam się czy nie spróbować wymienić LG na Samsunga. W końcu podstawa prawna o sprzedaży konsumpcyjnej jasno i klarownie mówi, że "1. Sprzedawca dokonujący sprzedaży w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany udzielić kupującemu jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji, wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania ze sprzedanego towaru konsumpcyjnego."

tdx

New member
Bez reklam
Tak jeśli ktoś ci powiedział że ma wifi i dlna spokojnie możesz wymienić na inny tv. I tak samsung ma kodeki DTS wiec oglądanie filmów HD nie będzie problemem z USB / HDD

andyraq

New member
Rozumiem, że mogę się także doczepić w kwestii filmów hd tak? Miał odtwarzać, a tu się okazuje, że nie odtwarza z powodu braku obsługi dzisiejszych kodekow, gdy konkurencja (w tej samej cenie) radzi sobie bez problemu.

I czy wymiana na ten konkretny model (samsung d5000) będzie dobrym pomysłem?

Ostatnia edycja:
Do góry