lg 3d brak wyjścia audio analogowo

gruniu

New member
Kupiłem w/w tv i okazało się ze brakuje mu wyjścia audio analogowo. Ma takie po euro, ale tylko w przypadku podłączania się przez euro lub kabel antenowy, a ja podpinam się przez hdmi. Ma wyjście optyczne ale moja wieża takiego wejścia.
Wyjście słuchawkowe nie wchodzi w rolę ponieważ wyłącza dźwięk w tv.
Podłączenie tunera do wiezy, powoduje desynchronizacje obrazu i dźwięku.
Jak to podłączyć? Może jakiś konwerter optyczno-analogowy?
Jaka będzie strata dźwięku?

tdx

New member
Bez reklam
Niestety optyk jest najlepszym rozwiązaniem.
Konwerter optyk >> analog będzie w cenie połowy dobrej wieży z optykiem.
Innymi słowy najlepiej zainwestować w nowe urządzenie

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Możesz kupić jakiś podstawowy DAC zewnętrzny. On przekonwertuje sygnał cyfrowy na analogowy. Straty nie będziesz miał, a wręcz poprawę dźwięku. DAC używane są wlaśnie jako urzędzenie pośrednie między nośnikiem w wzmacniaczem w celu poprawy jakości dźwięku. Takie podstawowe urządzenie kupisz za parę stówek, niektóre mają nawet wyjścia sluchawkowe czy wejścia USB.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Zależy jakie? Można kupić również używki, w takich sprzetach raczej nie ma co się popsuć. DAC'e masz w róznych cenach, a w Twoim przypadku nie chodzi żeby zagrało to jak dobrej klasy CD tylko żeby poprawić jakość dźwięku z TV i przekonwertować sygnał. Przeciez za 200zł tez coś znajdziesz? Wejdź w Allegro na DAC'e i posortuj cenowo, zobaczysz jakie jest zróznicowanie.

PeteShadow

New member
Bez reklam
Chodzi Ci o uzyskanie stereo czy czegoś więcej? Technics SA-AX530 to ampli sprzed ery Dolby Digitall (posiada tylko Dolby Surround), więc co byś nie zrobił, to na kino domowe i tak się nie nadaje. Przyłączam się do opinii kolegi tdx, wymiana wzmacniacza będzie najlepszym rozwiązaniem. Za wymianą przemawia też fakt, że to sprzęt z lat 80'tych i jego żywot dobiega raczej końca. Sam miałem wyższy model z tego okresu i po latach były duże problemy z zimnymi lutami.

robiz

New member
Jeżeli potrzeba DAC'a, niedrogiego i najlepszego w swojej klasie cenowej , to polecam FIIO D3. Optyk z TV do DAC z DAC analog do wieży i musi działac
DAC - 140 zł.
robiz

Do góry