LG 37LC51 + yamaha RX-V440RDS + film z laptopa

L3g1on

New member
Witam serdecznie wszystkich na forum hdtv!
kompletuje pierwsze kino domowe niestety fundusze mam bardzo ograniczone a sprzęty stare :/
ale chciałby otrzymać chociaż namiastkę dobrego dźwięku w filmach.
poniżej sprzęt który posiadam
tv LG 37LC51
amplituner yamaha RX-V440RDS (znajomy przywiezie mi go na święta)
głośniki eltax discovery

chcę oglądać filmy z laptopa (ma wyjście hdmi)
Problemem wydaje się telewizor gdyż ma wyjście tylko 2x cinch (tylko stereo?) czy amplituner jakoś rozdzieli to na pozostałe kanały czy tylko głos będzie rozdzielony na dwa kanały Lewy + Prawy?
przepraszam za chaotyczną wypowiedź ale nie wiem jak to dokładniej opisać.
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

L3g1on

New member
wzmacniacz dotarł, na ten moment podłączone jest laptop -hdmi-> tv - 2xcinch-> ampli
wbudowane dekodery nawet nieźle rozdzielają dźwięk.
Natomiast jestem zawiedziony ogromnie kolumnami eltax discovery w filmach jeszcze jako tako się sprawdzają, natomiast muzyka w stereo bardzo słabo, a nie jestem jakimś audiofilem.
mam jeszcze pytanie odnośnie suba mam taki stary głośnik który kiedyś miałem w samochodzie (JBL GT series 12") dość mocny, czy mogę go podłączyć bezpośrednio pod ten ampli?
(kiedyś w samochodzie miałem go podłączonego przez mostkowanie dwóch kanałów, w ampli. zostały mi dwa wolne kanały i zastanawiam się czy można to tam podłączyć)

Teraz czas na większy telewizor.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

L3g1on

New member
ale co może być źle ustawione wszystkie głośniki grają jak jest ustawione pro logic, jak dam stereo to grają dwa frontowe. wyraźny jest brak suba. Dlatego zastanawiam się czy można podłączyć tego JBLa

Do góry