[FONT=Tahoma, sans-serif]
Plazma jest bardziej lagodna dla oczu.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Osace (Japonia) udowodniły, że zbyt jaskrawy obraz jest dużo bardziej męczący dla oczu. Badani z jednej strony określili obraz plazmowy jako ciemniejszy i mniej błyszczący niż w telewizorze LCD, z drugiej – mniej męczący i bardziej wyraźny. Okazało się, że godzina oglądania telewizora plazmowego powoduje wzrost aktywności powieki o ok. 10%, natomiast LCD o 40 %[/FONT]
Podobne badania przeprowadzono na uniwersytecie w monachium i uzyskano identyczne wynki , czyli wzrost aktywnosci powieki o 40 % w czasie ogladania telewizji na ekranach lcd, led.tv
przyklady z hdforum,dzial lcd
Witam,
Kilka dni temu zakupiłem swój pierwszy TV LCD (Philips 37PFL7605). Wcześniej tylko CRT. Po obejrzeniu raptem 2 filmów jednego wieczoru, następnego dnia rano po założeniu okularów widziałem zdecydowanie gorzej niż zwykle. Jestem krótkowidzem, w 1998 roku miałem wadę -1.5, obecnie -2.5 (badanie miesiąc temu). Przez 12 lat pogorszył mi się wzrok tylko o -1. Gdybym teraz poszedł na kolejne badanie jestem pewien że miałbym co najmniej -3.5. Jestem załamany

.
Wymieniłem telewizor 2 razy. Raz na ten sam model philipsa (obydwa miały problem dźwiękiem przez hdmi) a ostatnio wymieniłem na LG 37LH5000. Wzrok mi się pogarsza dalej, z dnia na dzień jest gorzej. Po siedzieniu przed laptopem nawet przez kilka godzin nic się nie dzieje a to przecież też matryca LCD. Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Dokładnie tego samego doświadczyłem. Od wczoraj mam LCD 32" (Sharp LE705), przesiadłem się z CRTeka 20" z wypukłym ekranem.
Wadę wzroku mam dość mocną bo około -4,5, plus na jedno oko astygmatyzm. Wczoraj obejrzałem mecz, dzisiaj dwa filmy i widzę zdecydowanie gorzej. Podejrzewam, że oko przystosowało się do sferycznego ekranu i trochę minie zanim się 'przestawi'.
W najbliższym czasie wybieram się do okulisty i trochę popytam... Może przydałyby się jakieś krople wzmacniające etc.
Bedziesz sluchal radia przez telewizor? Czy nie lepiej wlaczyc normalne radio.
Powidoki po logo to normalne,Beda sie pojawiac i znikac.Nie nalezy ogladac zbyt dlugo kanalu tvn24 hd po powidoki po logo beda na pewno.
Inne logo kanalow czyli np tvp1hd,tvp2 hd ,tvn, tvn7 ,polsat, stopklatka, tv4, tv6, itp nie jest grozne bo jest transparentne (polprzezroczyste).