Ostatnie dwa dni spędziłem na googlowaniu informacji na temat kalibracji tego modelu, z przykrością stwierdziłem że jest on raczej mało popularny bo nie znalazłem NIC. Jedynie wzmianke w jakimś biednym teście o tym żeby uruchomić tryb kinowy, zmniejszyć gamma i ustawienia kolorów przestawić na standardowe, efekt nie był oszałamiający.
Dziś rano wzięłem się sam dosyć ostro(jak na domowe możliwości) za tematykę kalibracji. Dorwałem całkiem fajne plansze "AVS HD 709 Calibration Disk". Dostępne na stronie
MPEG-2 HD Test Patterns
W pdfie jest instrukcja po ang, nawet nieźle jest wszystko wytłumaczone. Ja sobie wrzuciłem wersję .mp4 na pendrive'a. Inaczej bym musiał użyć PC, a to za sobą niesie inne ustawienia np. karty graficznej i ogólne wyświetlania w systemie.
Wyłączyłem zbędne bajery i niestety ustawiłem "jedynie" jasność, kontrast oraz ostrość obrazu. Kolorki zostawiłem, bo nie posiadam okularków z niebieskimi szkiełkami(ale postaram się je dorwać) - czyli kolory mam na poziomie 50/100, wyłączone wzmocnienie kolorów oraz tryb wyświetlania kolorów na standardowy. Efekt już jest całkiem ciekawy, a jak doszlifuję kolorki to powinno być jeszcze lepiej. W każdym bądź razie, ustawienia zamieszcze pod wieczór, bo teraz nie mam za bardzo możliwości to spisać. Pozdrawiam.