Led-lcd 32 cale

rekin_stg

New member
Witam.

Temat zapewne jak jeden z wielu aczkolwiek, w dobie dzisiejszego postępu technologicznego rynek sprzętu RTV zmienia się z dnia na dzień dlatego zakładam nowy temat.

Moja dziewczyna planuje zakup nowego TV LED o wielkości 32 cali (może być 2d z funkcja 3d bez większego znaczenia). Na dzień dzisiejszy TV będzie wisiał w małym pokoju 3x3 z północnym oknem. Problem prześwietlenia i oglądania z dużych kątów w tym pomieszczeniu nie występuje.

Z jej wymagań to wygląd- mała ramka na resztę parametrów obowiązek wyboru przypada na mnie wiec do wymagań należy dodać:

-Tuner MPEG4
-Przyjemna barwa dźwięku (to najtrudniej sprawdzić w dużym sklepie)
-Akceptowalna czerń
-Co najmniej 100 HZ
-Poprawne skalowanie
-Mile widziane Full HD (chociaż słyszałem opinie, że przy 32 calach różnica nie jest brutalnie widoczna)

Ja aktualnie jestem, użytkownikiem Toshiby 40TL838 i chcielibyśmy kupić telewizor podobnej klasy, gdyż z tego modelu jestem bardzo zadowolony.

Telewizor będzie służył głównie pod DVB-T, ale również jako funkcja monitora (raczej dodatkowego niż głównego ze względu na jego wielkość) i bardzo sporadycznie pod PS3.

Budżet studencki to +/- 1400 zł.

Pozdrawiam :)

Krzysiek1024

New member
Proponuję poczytać specyfikację i opinie o LG 32LS570S, LG 32LS570S - opis, informacje, dane techniczne produktu, jest hdmi, DLNA, DVBT, nawet fullHD(może jest nieduża różnica, ale jak jest w cenie to lepiej przecież wziąć). Jeżeli chodzi o dźwięk to jest fajnie: DD, Virtual Surround, DTS, dźwięk bardzo fajny, dodatkowa funkcja Clear Voice II. Jako dodatek będziesz miał bardzo fajny pilot do tv, tu link do tv na stronie producenta: LG 32LS570S | LG Electronics

rekin_stg

New member
Specyfikacja techniczna LG wygląda interesująco, aczkolwiek jest to tegoroczny model i trochę przekracza zakładany budżet.

Poprosiłem dziewczynę by wypełniła ankietę magicznych 21 pytań.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 3x3
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost i również bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? słońce w ogolę nie dociera na ścianę, na ktorej ma wisiec TV
7.Jaki masz obecnie telewizor ? CRT 14 cali
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? prosty w obsłudze, przyjemna barwa dźwięku, mile widziane Full HD
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Cyfrowa telewizja naziemna, PC D-SUB/HDMI, PS3 HDMI
10.Jakie urządzenia ? MPEG4, mile widziany internet
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 5-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matowa
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, seriale, wiadomości
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Sporadycznie mniej niż 10%
16.Preferencje co do marki ? Tutaj bez preferencji na konkretna markę raczej odrzucamy PHILIPS'a Orion'a Funai'a i Thomsona choć jeżeli jesteśmy w błędzie to mile widziane argumenty przeczące naszym przekonaniom.
17.Preferencje co do wielkości ? 32"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Brak płynności obrazu, smużenie, słaby dźwięk
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 1400
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Bez znaczenia

Co do pytania 4 TV będzie oglądany również z łóżka w pozycji leżącej i zależy nam by obraz nie był ani prześwietlony ani zbyt ciemny w tej pozycji.

Ostatnia edycja:

paciks

New member
Cześć,

Wymagania podobne to podepnę się pod temat.
Szukam zastępstwa dla pełnoletniego już 24 calowego Trilux'a.
Najlepiej aby telewizor był dostępny w ofercie MediaExpert (mam 2 sklepy z tej sieci w mieście). Jeżeli nic z 'sieciówki' nie będzie warte swoich pieniędzy to w grę wchodzą tylko modele/producenci z gwarancję door-to-door.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor - 4.8m x 4.2m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora - 3.5m - 3.80m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem - 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - również bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć - stać
6.Jak słońce świeci w pokoju - telewizor będzie stał w rogu z oknem balkonowym, ekranem skierowany do środka pokoju
7.Jaki masz obecnie telewizor - 24 cale CRT Trilux
8.Co chcemy aby telewizor posiadał - FullHD + LED + USB moim zdaniem by się przydało (czyli bez ekstrawagancji)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora - chwilowo analog, po kupnie nowego telewizora przesiadka na DVB-T
10.Jakie urządzenia - nie przewiduję
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor - 3-8
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą - raczej bez znaczenia
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej - żadnych specjalnych preferencji, to co aktualnie leci w TV, po zakupie może się skuszę na oglądanie filmów w HD z pendrive'a
14.Czy zamierzasz serfować po internecie - nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie - nie
16.Preferencje co do marki - brak
17.Preferencje co do wielkości - 32 cale
18.Co Cię denerwuje w telewizorach - słaba jakość obrazu
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień - brak reguły
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup - 2000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne - nie

Po wejściu na stronę MediaExpert i filtrowaniu telewizorów do kwoty 2000zł trafiłem na kilka modeli (niektóre modele już pojawiały się na forum):
1) TOSHIBA 32TL933 - 1999zł
2) SAMSUNG UE32ES5500 - 1879zł
3) PHILIPS 32PFL4007H/12 - 1799zł (dodają 1000 filmów gratis na ipla :) )
4) PANASONIC TX-L32E5 - 1699zł
5) GRUNDIG 32 VLE 7131 BF - 1599zł
6) PHILIPS 32PFL3517H/12 - 1499zł
7) PHILIPS 32PFL3207H/12 - 1399zł
8) SAMSUNG UE32EH5000 1279zł

Oraz dodatkowo są modele 'dostępne w wybranych sklepach' więc może w którymś z moich się uchowały:
9) LG 32LS570S - 1899zł
10) LG 32LS570S - 1499zł

Z góry dziękuję za podpowiedzi co wybrać :)

olbi

New member
Jak dla mnie ten PHILIPS 32PFL3517H/12 - 1499zł, wymiata, ale poczekam na opinie innych :D Też się przymierzam do zakupu telewizora LCD.

Do góry