LED 46-47" do 4500 zł

Luca Brasi

New member
1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 4x5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć? Jeszcze nie zdecydowałem
6.Jak słońce świeci w pokoju? Z prawej strony telewizora, ale w pierwszej połowie dnia
7.Jaki masz obecnie telewizor? Samsung LE32R81B
8.Co chcemy aby telewizor posiadał? Przede wszystkim dobrą jakość obrazu
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Cyfrowy
10.Jakie urządzenia? PlayStation 3, PC
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3-5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Nie mam zdania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy i seriale HD, seriale SD, czasem sport HD
14.Czy zamierzasz serfować po internecie? Raczej nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Różnie - czasami w ogóle, czasem pół godziny dziennie, a czasem 2-3 godziny
16.Preferencje co do marki? Nie jestem przywiązany do żadnej marki
17.Preferencje co do wielkości? 46-47" lub więcej
18.Co Cię denerwuje w telewizorach? Efekt teatru, jakość obrazu, polepszacze, które integrują w oryginalny materiał, dużo zbędnych aplikacji i bajerów
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Głównie wieczorami i w nocy
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000-4500 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - Nie zależy mi na 3D

Od jakiegoś czytam recenzje, tematy na wielu forach i opinie w różnych sklepach. Myślałem, że sam sobie poradzę z wyborem, ale jednak trochę mnie to przerasta:p I stąd prośba o pomoc. Generalnie najważniejsza dla mnie jest jakość obrazu - jestem kino- i serialomaniakiem (tygodniowo kilka filmów + na bieżąco prawie zawsze oglądam kilkanaście seriali). Uwielbiam jakość Blu-rayów i chętnie w nie inwestuje. Mam również PlayStation 3, ale nie nazwałbym się jakimś wielkim graczem. Chociaż są tygodnie, że filmy ustępują miejsca grom. W ogóle nie oglądam telewizji (naprawdę totalnie w ogóle:)), nawet nie mam obecnie żadnego tunera podłączonego. Tylko HD (z PC albo z Blu-raya), ewentualnie SD z PC. Nie lubię polepszaczy - chcę oglądać filmy w takiej wersji, w jakiej są oferowane. Dodawania klatek jest dla mnie taką sama ingerencją w materiał, jak dodawania lektora czy dubbing.

Jeśli chodzi o konkretne modele to póki co zastanawiałem się nad:
  • Panasonic TX-L47ET5E
  • Philips 47PFL6007
  • LG 47LM660S
  • Sony Bravia KDL-46HX750

Problem w tym, że jak już mi się wydaje, że znalazłem sensowny model, to w jakiejś recenzji albo teście czytam, że jednak jest problem z kolorami albo z nierównomiernym podświetleniem, albo... I tak w kółko:p Zdaje sobie sprawę, że żaden model nie jest idealny (a przynajmniej w tej cenie), ale są lepsze i gorsze. Ja chcę ten lepszy:p Czy raczej, żeby jak najlepiej spełniał moje potrzeby.

Z góry dzięki za pomoc:) I od razu przepraszam, że do 2 stycznia nie będę się udzielał w temacie - niedługo wyjeżdżam na sylwestra:)

Luca Brasi

New member
Dzięki za kolejną propozycję do rozważenia:) Chociaż już w jakiejś recenzji natknąłem się na narzekanie, że w ekranie wszystko strasznie się odbija i przeszkadza w oglądaniu:/

I jeszcze jedno mnie zastanawia - ta Toshiba dostępna jest w zasadzie tylko w Saturnie i MediaMarkt. Z czego to wynika? Większość telewizorów innych marek można znaleźć w wielu sklepów internetowych.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Dzięki za kolejną propozycję do rozważenia:) Chociaż już w jakiejś recenzji natknąłem się na narzekanie, że w ekranie wszystko strasznie się odbija i przeszkadza w oglądaniu:/

I jeszcze jedno mnie zastanawia - ta Toshiba dostępna jest w zasadzie tylko w Saturnie i MediaMarkt. Z czego to wynika? Większość telewizorów innych marek można znaleźć w wielu sklepów internetowych.
Ta Toshiba jest głównie w Media Expert + electro.pl - bo te sklepy mają wyłączność na ten model w tej cenie. MM i Saturny dostały go drożej, choć może na niedługo. Ceneo ostatnio w ogóle wariuje, i mi przed świętami wielu fajnych ofert na tablety nie pokazywało :p Z tym że najwidoczniej wyprzedali wszystko na święta, więc trzeba będzie poczekać na dostawy

Co do odbijania - to niestety domena lustrzanych matryc, czyli w sumie większości od LG. Wymienione przez Ciebie wyżej LG lm660, Philips 6007 i Panasonic et5e nie radzą sobie z tym specjalnie lepiej - LG powiedział bym nawet że ma gorszy filtr antyrefleksyjny.

Luca Brasi

New member
Czytam i czytam i wciąż nie mogę się zdecydować:p

Aktualnie zastanawiam się nad:
  • Toshiba VL963
  • Philips PFL6007K
  • Philips PFL5507K

Jeśli chodzi o wielkość, to nie zdecydowałem czy 47" czy 55", ale skłaniam się ku 55".
Swoją droga, to czym się różnią Philipsy w wersji z K na końcu od tych bez tj. PFL6007 i PFL5507?

Tak jak pisałem w tym temacie wyżej - nie interesuje mnie 3D, superpolepszacze czy masa aplikacji. Ważna jest jakość obrazu. Również powolne menu raczej nie będzie mi przeszkadzało, bo rzadko będę go używał - TV będzie podłączony do PS3 i peceta (filmy i seriale w jakości HD/SD). Chociaż fajnie by było móc bez problemu z pendrive'a odtwarzać filmy.

Do góry