LED 3D do 2500zł

FELIX90

New member
Witam. To mój pierwszy post. Planuję zakup telewizora, poniżej zamieszczam ważne pytania z odpowiedziami.

1. Odległość od ekranu:
3m
2. Jak słońce świeci w pokoju?
Raczej sztuczne oświetlenie. W pokoju przez większość dnia jest ciemno bądź szaro.
3. Jak duży jest pokój:
około 11m2
4. Preferowana technologia:
LCD LED 3D DLNA
5. Jaki masz obecnie telewizor:
21" kineskopowy Phillips
6. Jakie programy najczęściej oglądasz:
filmy z zewnętrznego nośnika, ewentualnie gry
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem:
popołudniem i wieczorem
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez:
nie ma reguły
10. Matryca błyszcząca czy matowa:
obojętne
12. Preferowana marka:
obojętnie
13. Czego nie lubisz w telewizorach:
rozmytego obrazu, długiego czasu reakcji podczas przełączania programu, ograniczeń odtwarzanych formatów
14. Jakie urządzenia będą podłączone:
Pendrive, komputer, w przyszłości być może konsola i co prawdopodobniejsze dekoder HD
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń:
40% TV, 60% pendrive.
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych:
na wprost i z boku
17. Czy ważne jest wifi :
nie jest mi niezbędne
18. Czy będziesz korzystać z widgetów?
nie wiem
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora:
Niekoniecznie, posiadam wygodniejsze urządzenia do tego celu
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD :
Bardzo możliwe
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami :
tak
22. Ma mieć 3D:
chciałbym
23. Ma mieć slot na karty SD:
niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S:
Nie wiem do czego ma służyć taki tuner
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć:
HDMI, USB
26. Jaki masz sygnał:
cyfrowy i analogowy
27. Ile programów HD:
Początkowo zero, w późniejszym okresie kilka
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor:
około 4 godzin dziennie, sporadycznie do 6.
28. Ma stać czy wisieć:
stać
29. Rozdzielczość:
full HD
30. Dvb-t:
Nie wiem do czego ma służyć taki tuner
31. Na czym najbardziej Ci zależy:
Szybki czas reakcji, żywe kolory, duża ilość szczegółów, odtwarzanie wszystkich popularnych formatów z USB wraz z napisami
32. Ile osób ogląda:
1-3 osób
33. Jaka klasa cenowa:
do 2,5tyś zł (max)
34. Rozmiar:
Wszystko jest kwestią ceny i jakości. Max 37"

Mam nadzieję, że uzyskam oczekiwaną pomoc i pomożecie rozwiązać mi moje laickie rozterki. Niestety pracownicy w sklepach nie są w stanie odpowiednio doradzić. Zazwyczaj proponują najdroższy w danej klasie lub średni, ewentualnie to co jest w promocji, nie popierając tego argumentami.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
3m do ekranu i 37' to poroniony pomysł, szczególnie do HD, o 3d już nie wspominam bo to wtedy już w ogóle nie ma sensu, minimum powinno być 46-50'

FELIX90

New member
3m do ekranu i 37' to poroniony pomysł, szczególnie do HD, o 3d już nie wspominam bo to wtedy już w ogóle nie ma sensu, minimum powinno być 46-50'

To w takim razie ekran do 37" powinienem oglądać z 30 centymetrów? Na ekran 50" choćby było mnie stać to nie mam miejsca niestety.
W tej chwili gapię się w 32" LG LE5300 i jestem zadowolony w drugim pokoju mam 42" plazmę, z 2,5m ogląda mi się niewygodnie. Dostaję zeza.

FELIX90

New member
W takim razie jestem jakiś wyjątkowy skoro film w hd na 32" bardzo mi się podoba. 42 cale z takiej odległości jak już mówiłem męczą mi wzrok. Nie potrafię skupić się na całym ekranie na raz.
Nie jestem jakimś zboczeńcem RTV, szukam zwyczajnie dobrego sprzętu. Znam już opinię na temat odległości od telewizora. To z jakiej będę na niego patrzeć, chyba nie ma znaczenia na dobór modelu skoro podałem jaka wielkość mnie interesuje :).
Pozdrawiam

FELIX90

New member
Ech cholera, teraz jak patrzę w te telewizory... Można mieć wielki ekran za nie tak ogromne pieniądze jak się spodziewałem. Może i bym wygospodarował trochę miejsca? Musiałbym pomierzyć dokładnie pojutrze, choć w tej chwili myślę, że 42" to jest opór w moim przypadku. Ten samsung jest fajny, ale nie ma DLNA na którym mi zależy a także nie jest to full HD co przy tej przekątnej chyba ma znaczenie.

don111

Banned
brak full hd nie ma aż takiego znaczenia przy 3m do ekranu... choć jest tez model 51D550 z full hd i chyba ma DLNA, jak masz opory co do wielkości to postawiłbym na Panasonic 42ST30

don111

Banned
a dlaczego LED a nie plazma ? od kiedy LED jest wyznacznikiem jakości ? to wciąż zwykły LCD ze wszystkimi ich problemami, tylko z niższym zużyciem energii
plazma = idealne podświetlenie matrycy, szybsza matryca, brak smużenia, brak problemu kątów, lepszy kontrast, czerń, naturalne kolory i odwzorowanie ruchu
LED przebija plazmę tylko w jasnym pomieszczeniu np w sklepie, potrafi jaśniej i efektowniej świecić oraz nie ma odbić jeśli ma matową matrycę (plazma ma zawsze szybę)

FELIX90

New member
Witam ponownie.
Byłem dziś w sklepie, przeglądałem te konkretne modele. Cóż mogę powiedzieć.
3D z pewnością nie jest dla mnie. Nie podoba mi się to, źle się z tym czuję, poza tym noszę okulary korekcyjne.
Na czym zatem mi zależy?
Wszystko co pisałem wcześniej jest dalej aktualne, odpada jedynie 3d, niekonieczna jest dla mnie obsługa DLNA i Wi-Fi ready. Reszta pozostaje bez zmian. Mam nadzieję, że to pomoże obniżyć cenę do pułapu max 2000 złotych i dzięki temu znajdzie się telewizor godny polecenia.
W chwili obecnej telewizję oglądam za pomocą anteny domowej (wewnętrznej - tymczasowy brak możliwości instalacji czegokolwiek innego), w przyszłości kablówka, cyfrowa telewizja.

don111

Banned
Postawiłbym na Samsunga 43D450 (bdb czerń) lub LG 42PT353 (najlepszy obraz na słabym sygnale), celowo hd ready bo obraz będzie lepszy, do tego zaoszczędzisz
ewentualnie jeśli godzisz się na ciut gorszy obraz SD ale z większymi możliwościami przy HD to Panasonic 42S30

FELIX90

New member
Dziękuję za odpowiedź. Teraz pora na zastanowienie się nad tymi dwoma telewizorami. Nie ukrywam, że wolałbym FullHD, ale w takim układzie trzeba się zastanowić czy jest sens.
Jak wygląda sprawa podłączania plazmy do komputera bądź konsoli? Jest ok?
Edit:
Co z modelami:
SAMSUNG PS43D490
LG 42" 42PJ350
LG 42" 42PJ550 ?
LG nie mają problemu z partycją NTFS. Który wybrać spośród dwóch pierwszych wymienionych przez ciebie i trzech przeze mnie?

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie wiem w czym miałby być groszy Panasonic S30 - bo na pewno nie jest gorszy jakością obrazu.
Ja zostałbym przy Panasonicu i to zdecydowanie - ale decyzja należy do Ciebie.

Do góry