Led 32" do 2000zł

Escudoo

New member
Witam, na samym początku chciałbym nadmienić, że absolutnie nie wiem co wybrać i na co się zdecydować, ponieważ na telewizorach nie znam się zupełnie, nie znam trendów i nie śledzę ich, co prawda parę godzin spędziłem już na studiowaniu forum różnych, ale dalej niewiele mi to mówi.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 5x5m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4/4,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Pod bardzo delikatnym kątem, druga telewizorowa miejscówką prawie na wprost.
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać we wnęce (długość/głębie/wysokość) 800/340/570 co ogranicza mnie chyba do 32", bo następny rozmiar z tego co wiem to 37, ale ewentualnie może coś się uda tam na ścisk zmieścić w większym rozmiarze.
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Jeżeli uznamy, że telewizor będzie stał we wnęce na płn. ścianie, a my siedzimy na płd. to cała zachodnia ściana jest w oknach, ale są firanki i żaluzje.
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Nastoletni Samsung CRT 30"
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? No i właśnie nie wiem, czy jakiś internet, 3d, smart TV nie jest przerostem formy nad treścią i czegoś czego rodzice mogą po prostu nie ogarnąć. Jeżeli miałby być to normalny LCD to pewnie starczą standardowe wyjścia na hdmi i tunery do odbioru telewizji cyfrowej.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? Póki co kablówka, może namówię ich razem z nowym telewizorem na jakąś cyfrówkę.
10.Jakie urządzenia ? Ew. Playstation, czy jakieś inne konsole, ale sporadycznie. Czasem też laptop.
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 5-6
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem, miałem w swoim życiu tylko tego CRT :)
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Rodzice najczęściej oglądają seriale i inne Must be the mam talent na lodzie, sporadycznie filmy.
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Raczej nie, jeżeli już to bardzo rzadko.
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? Sporadycznie na play station, jak się telewizorek spodoba, w przeliczeniu na % pewnie 1 albo 2.
16.Preferencje co do marki ? Żadnych, po wizycie w Saturnie, gdzie jednego dnia namawiali mnie na Samsunga, a drugiego inny pan doradca powiedział, że to syf, postanowiłem, że nie mam zdania :)
17.Preferencje co do wielkości ? Ogranicza mnie wspomniana wcześniej wnęka, więc chyba 32"

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Pół na pół.
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Raczej nie, wątpię żeby rodzice to w ogóle wykorzystywali, jeżeli tak to nie znam różnic.

Od razu zaznaczę, że nie chce źle wydawać pieniędzy i kupować coś, co mogłoby mi się nie przydać tylko po to aby te 2000zł wydać, jest to budżet, ale chciałbym go rozsądnie zagospodarować :)
Z góry dziękuję na pomoc i pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:

czarex

New member
jak dla rodzicow bez neta 3d (z czego i tak nie beda korzystac...) to tani i dobry TV to philips 32pfl3107h bardzo pozytywnie mnie zaskoczył łatwym i bardzo przyjaznym menu, dobrym, a raczej za ta kase bardz dobrym obrazem no i własnie cena - która jest niska (ok 1200)

Jak dla rodziców 32 to polecam tego. W zupełności wystarczy, a za oszczedzoną kase mozesz im kupic cyfre+ z kanalami HD :D

Escudoo

New member
Dzięki za odpowiedź :) A jeszcze jakieś modele do porównania? Może skoro mam nie brać żadnego smarta ( Szczerze mówiąc to brat na niego naciska, ale chyba to rzeczywiście bez sensu) to mogę się zastanowić nad czymś spokojnie droższym jeżeli np. jakość obrazów w filmach jest tego warta, do tego ich na pewno nakłonię :)

Karpaj

New member
Bez reklam
Weź coś z prawdziwym 100hz -m przy okazji dojdą dodatki jak smart, 3d etc, ale poprawi się zdecydowanie jakość i płynność obrazu 2D.

Sharp 32LE630
Philips 32PFL5007
Toshiba 32TL933
Panasonic 32ET5E

Escudoo

New member
800/340/570 - to są max wymiary, których przekroczyć nie mogę co by nie było, wiem, że przydałby się większy, ale mam nadzieję, że ten też będzie dla nich dużo lepszy od starego CRT. No dobra to te są, mógłbyś je jakoś ustawić miejscami, który z nich jest najlepszy? A co do takich telewizorów, to trafiłem jeszcze na Samsung UE32ES6100 co o nim sądzicie?

Do góry