LE40C650 i wypalanie obrazu

danzel4711

New member
W instrukcji napisanano:

Nieruchomy obraz może spowodować trwałe uszkodzenie ekranu telewizyjnego.
- Nieruchomych obrazów nie należy wyświetlać na ekranie LCD dłużej niż przez 2 godziny, gdyż może to spowodować utrwalenie obrazu na ekranie.
Zjawisko utrwalania obrazu określa się także mianem „wypalania ekranu”. Aby uniknąć tego zjawiska, należy przy wyświetlaniu nieruchomych obrazów zmniejszyć jasność oraz kontrast ekranu.
- Oglądanie obrazu w formacie 4:3 na ekranie telewizora LCD przez długi okres czasu może powodować pozostawanie śladów krawędzi po środku ekranu oraz po jego lewej i prawej stronie. Przyczyną tego zjawiska jest różnica w natężeniu emitowanego światła. Odtwarzanie płyty DVD lub wyświetlanie obrazu z konsoli do gier może powodować powstawanie podobnego zjawiska. Wymienione powyżej objawy nie są objęte gwarancją.
- Wyświetlanie nieruchomych obrazów z konsoli do gier lub komputera przez długi okres czasu może powodować powstawanie obrazu szczątkowego
zatrzymane obrazy to właśnie logo i inne znaki firmowe.

Jaki jest sens używania media play do słuchania muzyki jeżeli możliwe jest utrwalenie obrazu. Czy ktoś poradził sobie z wygaszaniem ekranu podczas słuchania mp3?

mil999

New member
Nie używam TV do słuchania muzyki ale faktycznie to jest porażka. Oglądając film można sobie wyłączyć ekran a słuchając muzyki już nie. Tylko pogratulować pomysłu.

adamuadamu

New member
W instrukcji napisanano:

Jaki jest sens używania media play do słuchania muzyki jeżeli możliwe jest utrwalenie obrazu. Czy ktoś poradził sobie z wygaszaniem ekranu podczas słuchania mp3?

nie poradził sobie. napisałem do supportu samsunga na ten temat zapytanie (czy można wyłączyć ekran do słuchania mp3) - dostałem odpowiedź, że nie da się :lol: mediaplay w samsungach to najdroższy odtwarzacz mp3 w okolicy - ponad 100W prądu :) + to, co zje system audio

sprawdziłem empirycznie, iż działa wygaszacz ekranu po 2h odtwarzania jednego utworu - faktycznie, gdy utwór miał 2:30, to po 2h jego odtwarzania włączył się jakiś badziewny wygaszacz

BTW. zaskakuje mnie też, że samsung nie dodał przynajmniej jakiejś jednej odpustowej wizualizacji do mp3, zawsze milej by się patrzyło niż na ten drewniany obrazek tła

waldi12

New member
BTW Jak słucham mp3 z kompa (winamp) to wyświetlają mi się obrazki okładek płyt wszystkich utworów, natomiast jak słucham z TV (c650) to wyświetla mi się tylko kilka.
Nie wiecie co zrobić żeby się wszystkie wyświetlały ?

mirsie

Member
Nie używam TV do słuchania muzyki ale faktycznie to jest porażka. Oglądając film można sobie wyłączyć ekran a słuchając muzyki już nie. Tylko pogratulować pomysłu.

Obawiam się , że w nowym sofcie dodadzą opcję wyłączania głośników podczas słuchania muzyki. Podobnie logiczne jak wyłaczanie ekranu podczas oglądania filmu.

danzel4711

New member
BTW Jak słucham mp3 z kompa (winamp) to wyświetlają mi się obrazki okładek płyt wszystkich utworów, natomiast jak słucham z TV (c650) to wyświetla mi się tylko kilka.
Nie wiecie co zrobić żeby się wszystkie wyświetlały ?

Dzieje się tak z takim samym utworem na TV i PC? Tzn odtwórz ten sam utwór na PC a później TV. Sprawdź czy wyświetli. Być może nie wszystkie mp3 maja zaimplementowane miniaturki okładek.

waldi12

New member
Wszystkie utwory które wyświetlają obrazki płyt na PC są udostępnione przez PC Share (to są te same utwory) a TV wyświetla tylko niektóre.
Czy u was też tak jest ?

Mikołaj69

New member
Witam,ja u siebie c6500 zauwazylem juz drugi raz taka oto sytuacje,raz na jakis czas logo stacji(nie ma znaczenia jakiej) zaczyna drżeć na 2-3 sekundy (gora-dół).Sa to szybkie wyrazne skoki,tak jakby logo przesuwalo sie o kilka mm i pozniej jest spokoj.W tym czasie nic wiecej sie nie rusza,obraz jest ok itd.Moje pytanie czy wszystko jest OK,jest to system zapobieganiu wypalania?.Pzdr.

Doczu

New member
W instrukcji napisanano:
Nieruchomy obraz może spowodować trwałe uszkodzenie ekranu telewizyjnego.
- Nieruchomych obrazów nie należy wyświetlać na ekranie LCD dłużej niż przez 2 godziny, gdyż może to spowodować utrwalenie obrazu na ekranie.
Zjawisko utrwalania obrazu określa się także mianem „wypalania ekranu”.

Myślę, ze to tylko taka informacja "na zapas".
W pracy od 5 lat używamy jakiegoś 27" LCD LG. Wyświetla się na nim obraz statyczny przez przynajmniej 12 h dziennie. Kontrast i jasność wprawdzie nie są ustawione na max, ale ok 90%, niemniej nigdzie nie widać "wypalonego" ekranu. Podobny okres czasu mamy uzywane monitory CRT gdzie również wyświetla się obraz głównie statyczny i na nich po zgaszeniu widać wypalony luminofor.
Fakt, że te monitory świecą po 24h/dobę, ale za to działają na50% podświetlenia i kontrastu.
Myślę wiec ze to bardziej taka zapobiegawcza informacja, niż stan do którego musi dojść.

tommek82

New member
nie poradził sobie. napisałem do supportu samsunga na ten temat zapytanie (czy można wyłączyć ekran do słuchania mp3) - dostałem odpowiedź, że nie da się :lol: mediaplay w samsungach to najdroższy odtwarzacz mp3 w okolicy - ponad 100W prądu :) + to, co zje system audio

sprawdziłem empirycznie, iż działa wygaszacz ekranu po 2h odtwarzania jednego utworu - faktycznie, gdy utwór miał 2:30, to po 2h jego odtwarzania włączył się jakiś badziewny wygaszacz

BTW. zaskakuje mnie też, że samsung nie dodał przynajmniej jakiejś jednej odpustowej wizualizacji do mp3, zawsze milej by się patrzyło niż na ten drewniany obrazek tła

ja też pisałem ale odpowiedzi nie dostałem to jest porażka, kim wogóle są Ci ludzie którzy zajmują się opracowywaniem funkcji w TV. Podczas oglądania TV można wyłączyć obraz a podczas słuchania mp3 z USB MediaPlayer nie można co za nonsens.

adamuadamu

New member
ja też pisałem ale odpowiedzi nie dostałem to jest porażka, kim wogóle są Ci ludzie którzy zajmują się opracowywaniem funkcji w TV. Podczas oglądania TV można wyłączyć obraz a podczas słuchania mp3 z USB MediaPlayer nie można co za nonsens.
a dodatkowo samsung się chwali ekologią, jakieś tam planet first, eco flower :D ma ktoś adres do greenpeace czy jakiejś innej organizacji ekologicznej, która mogłaby im masowo potruć 4 litery? :twisted:

Do góry