LE40B750 vs. LE40a856

mateo102

New member
Witam,

Mało wiadomości jest na temat LE40B750, a opinii to już w ogóle - zeróweczka. Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat porównania tych dwóch modeli? Co takiego ma lepszego LE40B750 od starszego LE40a856 ? Mam okazje zakupić ten starszy model za 2500zł - cena atrakcyjna według mnie, tyle że TV jest powystawowy - podobno w sklepie stał dwa tygodnie. I teraz pytanko czy warto dokładać do tego nowszego modelu czy brać tańszego powystawowego z serii B ?

Pokój mały TV będzie wisiał na ścianie oglądany z odległości 2,5m sygnał kablówka, ale głównie to będzie się oglądać filmy z kompa + Xbox. Słońce nie problem - żaluzje w dół i jest ciemno.

MAdam

New member
Chciałeś powiedzieć powystawowego z serii A. Nie bierz 40A856, tragicznie podświetlona matryca. Jak chcesz Samsunga to już lepszy będzie 40B651/650, lepsze 100HZ, nowy procesor, oczywiście i 40B750 i 40B651/651 do kompa będzie idealny. Czytelność,ostrość super. Tylko z kablówką analogową to raczej średnio będzie, ale przy 40 calach to mało gdzie analog daję radę.

ADAM12116

New member
MAdam napisał:
tragicznie podświetlona matryca. Jak chcesz Samsunga to już lepszy będzie 40B651/650, lepsze 100HZ, nowy procesor, oczywiście i 40B750 i 40B651/651 do kompa będzie idealny.
czy ty wiesz co bredzisz???:D:D:D gdzie tu masz tragedie w podświetleniu?? chyba , że miałeś jakiś skopany egzemplarz, tak sie składa ze mam i A856 i B651, 100Hz tak samo teatr i koniec:p, różnic w obrazie nie zanotowałem, z kompa i tu i tu jest super, filmy z USB i w tym i w tym raz chodzą dobrze a nieraz nie chodzą , nieraz się lubią zacinać, wszystko zależy od jakości kompresji i kodeków.

jeśli sprzęt jest ok jak najbardziej warto brać

Ostatnia edycja:

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Moim zdaniem powystawowy sprzęt to bardzo nie pewna inwestycja , tym bardziej że model nie jest już produkowany. Sam miałem 46 A686 , teraz 46B750 i jest (dla mnie) różnica na korzyśc B750.

MAdam

New member
ADAM12116 napisał:
czy ty wiesz co bredzisz???:D:D:D gdzie tu masz tragedie w podświetleniu?? chyba , że miałeś jakiś skopany egzemplarz, tak sie składa ze mam i A856 i B651, 100Hz tak samo teatr i koniec:p, różnic w obrazie nie zanotowałem, z kompa i tu i tu jest super, filmy z USB i w tym i w tym raz chodzą dobrze a nieraz nie chodzą , nieraz się lubią zacinać, wszystko zależy od jakości kompresji i kodeków.

jeśli sprzęt jest ok jak najbardziej warto brać
Troszkę grzeczniej proszę. Tak się składa, że w serii B650/651 masz dodatkową możliwość ręcznego ustawiania redukcji juddera oraz redukcji rozmycia w 100Hz przez co bardziej skutecznie zredukujesz efekt teatru, a w serii A856 masz tylko gotowe opcje niska, standard,wysoka. W B750 masz 200Hz i ustawienia pewnie podobne jak w B650/651. Po prostu radzę Ci nie wchodż w ten model. Wcale nie jest taki tani jak na powystawowy, ciut drożej masz B650/651. Nie miałem trafionego egzemplarza, widziałem kilka i każdy kto ma do czynienia z różnymi modelami tv na co dzień to powtwierdzi nierównomierne podświetlenie większości egzemplarzy A856. Współpracę z kompem wiadomo wszystkie Samsungi z serii B i A mają doskonałą, nawet w serii A był trochę mniejszy inputlag. Teraz za 2500 to jeszcze mozna dyskutować, ale jak model 40B856 był aktualny to kosztował o wiele za dużo w porównaniu do swojej jakości, w końcu to był najwyższy tradycyjny model z serii A (oprócz 9 LED oczywiście). A jego namiętne buczenie było słyszalne po drugiej stronie 20m pokoju ;)

Ostatnia edycja:

ADAM12116

New member
MAdam napisał:
Troszkę grzeczniej proszę.
A kto tu jest niegrzeczny?;) z buczeniem się zgadzam buczy przeraźliwie, w moim 25m pokoju słusze go po drugiej stronie pokoju jak jest cicho w mieszkaniu, uważam , ze to masakra, wołałem serwis ale powiedzieli ze to normalne hehehe i weź tu z nimi gadaj!!!!! i to główna wada, podświetlenie jest ok.

tak wogóle to sreberka nadal dokuczają samsungom, miałem 2 egzemplarze B650 ze sreberkami !!!! coś te obudowy skopane

Ostatnia edycja:

MAdam

New member
ADAM12116 napisał:
A kto tu jest niegrzeczny?;) z buczeniem się zgadzam buczy przeraźliwie, w moim 25m pokoju słusze go po drugiej stronie pokoju jak jest cicho w mieszkaniu, uważam , ze to masakra, wołałem serwis ale powiedzieli ze to normalne hehehe i weź tu z nimi gadaj!!!!! i to główna wada, podświetlenie jest ok.

tak wogóle to sreberka nadal dokuczają samsungom, miałem 2 egzemplarze B650 ze sreberkami !!!! coś te obudowy skopane

Oczywiście w moim 40B651 też wymienili mi ramkę, bo skazy od środka się powiększały, ale z tym nic nie zrobisz, ważne, że wymieniają bez problemów

ADAM12116

New member
ja nie wiem czy to do nich nie dociera co się dzieje z tymi obudowami?, w 856 wymiana obudowy 1x, w 560 wymiana obudowy 2x i pewnie niedługo 856 znowu pojedzie bo znowu coś się zaczyna pojawiać:(, ładnie wyglądają te obudowy ale kompletnie niepraktyczne są, kurz się tego ima strasznie, ciężko szmatka usunąć nawet bo bardziej klei sie do ramy tv niż do szmatki, trzeba uważać jak się czyści bo rysują się masakrycznie, no i to srebrne dziadostwo co się pojawia, podstawa w 856 super bo ze szkła.

mateo102

New member
Widziałem na żywo le40b750 jakoś mnie nie zachwycił tak jak LE40a856. Szkoda ze nie mialem okazji widziec tych dwóch modeli obok siebie, ale ogólnie jak widzialem Le40a856 to robił na mnie wrażenie bardzo duże! Natomiast LE40b750 stał obok LE40B550 i Panowie ja nie widziałem żadnej różnicy w obrazie?!! Obok siebie ten sam kanał nSPORT - mecz piłki nożnej. Nawet zdjęcia porobiłem żebym się nie pomylił z niczym pisząc tego posta.

Podsumowując jeżeli taka różnica jest między 40b750 a 40b550 ze ja nic nie zauwazylem to na prawde nie ma sensu placic prawie 4 tyś za 40b750 ... No chyba że mnie ktoś uświadomi i sprowadzi na ziemię. Bardzo bym prosił. Dziękuje.

Ostatnia edycja:

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Jeżeli nie widzisz żadnej różnicy:rolleyes:to nie przepłacaj i bierz tańszy model.
Dla mnie jest różnica na korzyśc 750 , ale to tylko moje odczucie;).

mateo102

New member
dzieki diana za odp. a powiedz co dokladnie widać w czym tą różnice? jest ona według Ciebie bardzo duża? bo np. jak widziałem le40a656 a le40a856 to prawie jak czarno bialy telewizor obok kolorowego tak mnie powaliła różnica...

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Matryca,matryca.. związane z tym kąty , kolory.......,najlepiej wejdz na stronę samsunga i skorzystaj z porównywarki Porównaj wszystkie parametry i myślę że w teorii będzie wszystko jasne :p. Następnie praktyka w sklepie ( może lepiej prezentacja w domu) chociaż nie do końca będzie to miarodajnym testem.
ps. posiadałem a686 i zapewniam (też nosiłem się z zamiarem kupna a856 bo ;cienki; ) i żadnej przepaści nie widziałem;).

mateo102

New member
oj to nie wiem ja widziałem przeogromną miedzy a656, a a856 - 40 cali... Dokładniej to było tak że pojechałem kupić a656 ale jak zobaczyłem różnice to zrezygnowałem i postanowiłem dozbierać do a856 który wtedy kosztował 4,5tyś. Na cienkość nie zwracam uwagi jest to dla mnie mało ważne TV i tak będzie wisiał.

krasnal-pl

New member
Panowie sorry ze w tym temacie ale nie moge sie odnalesc na tym forum... i tematu zalozyc tez... mam nadzieje ze wam to nie przeszkodzi i cos poradzicie :) a wiec

Witam wszystkich uzytkownikow i prosze o pomoc...

Od dwoch dni jestem posiadzaczem modelu Samsunga LE40B750... nie wiem tylko czy szczesliwym :) Mam nastepujacy problem... po podlaczeniu TV do anteny satelitarnej i kina domowego wszystko wygladalo ok i mozna bylo korzystac zarowno z TV jak i DVD... problem pojawil sie gdy wylaczylem TV... wlaczylem go nastepnego dnia... Obraz pojawil sie na ekranie (TV Polsat) i juz chcialem sie delektowac ogladaniem gdy po kilku sekundach obrazl znikl... telewizor byl jakby w jakims transie i po kilku sekundach tv wlaczyl sie ponownie na zlacze nr 2 czyli dvd (dodam ze podlaczenia kablami dokonalem w sposob taki ze Telewizja satelitarna podlaczona zostala kablem euro pod zlacze televizora euro (ext 1(rgb) ) a dvd pod takie samo zlacze euro podpisane (ext 2(av) )... Z nerwow zaczelem juz tak kombinowac kablami ze w koncu porblem ustal... ale pojawil sie znow kolejnego dnia.... i teraz kurde nie wiem czy ja cos zle podlaczam czy ja cos zle ustawiam czy poprostu trafil mi si felerny telewizor.... Dziwny problem jak dla mnie po on chwile chodzi i sie wylacza ale w jakis chyba tryb jakby czegos szukal i po chwili znow wlacza ale na zlaczu 2 czyli dvd... jak zmienie na zlacze nr 1 to po chwili znow to samo tryb jakby czuwania i po kilku sekundach znow zlacze 2.... Oszaleje chyba bo zamiast sie delektowac to sie wkurzam... Jezeli ktos mialby ochote pomoc mi w rozwiazaniu problemu prosze napisac co jest nie tak... albo odezwac sie prywatnie Gadu Gadu - 1512434 lub mail adamkrasnal@interia.pl Z gory dziekuje za pomoc i mam nadzieje do uslyszenia :)

jarobed

New member
W sprawie problemu z LE40B750

Musisz zakupić kable HDMI 1.3 .... u mnie podłączony jest dekoder polsatu i dvd philipsa i śmiga bez problemu.... tak samo jak z innymi wejściami usb, lan, vga ..... pod usb podpinam dysk 500 GB sformatowany na trzy partycje w tym jedna na NTFS a dwie na FAT32 i tv czyta wszystko bez problemów.... ja jestem bardzo zadowolony z tv... obraz super.... pozdro

Do góry