Witam
Sprawa niby prosta ale im dalej wlas to...Do rzeczy, muszę kupić dla rodziców TV do sypialni. Obecnie w salonie są rozpieszczani plazmą Panasonic 55VT60
Sam kupiłem sobie ten model wiedząc że to ostatnia plazma więc TV na lata, aż OLEDy staną się opłacalne (co już się stało, po 2-3 latach cena podobna do plazm
)
Wymagania są niby prostę, liczy się tylko obraz bo będzie używany wieczorem/nocy, sporadycznie w ciągu dnia. 4K nie potrzebuje bo uważam że w tej samej cenie lepszego FHD kupie niż 4K, poza tym z odległości 3,5m i tak różnicy nie zauważą i to w tym wieku, niestety. Odstrasza mnie powszechny clauding, banding w LCDkach stąd moja prośba o poradę dobrego LCD do nocnego oglądania (w ciągu dnia też jest tam trochę ponuro). Smart TV, 3D nie potrzebuje
...może nawet 50cali?
myślałem nad panasem 55cs630 ale ponoć jakość w panasach spadła przez ostatnie dwa lata. Jeszcze polecacie Sony 55W755 ale ma spory clouding. Generalnie SONY nie lubie, albo SONY nie lubi mnie bo przez 20 lat wszystko co miałem od SONY to padało (TV, AV, MiniDisc, telefon itp) a od innych producentów NIC, więc mam bana na ta firmę.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 28m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? okno za TV (TV w rogu-okno rozciąga sie w prawą stronę)
7. Jaki masz obecnie telewizor? 55" Panasonic plazma 55VT60 w salonie, w sypialni jakiś stary CRT
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NC+
9. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 3h
10. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak, nieszczęsne TVP INFO itp
11. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, Wiadomości, przyrodnicze
12. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie, moooze youtube
13. Czy zamierzasz grać w gry? NIE
14. Preferencje co do marki? Sony, Panasonic, LG
15. Preferencje co do wielkości? 55 cali, 50 raczej za małą na dłuższą metę
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami (egipskie ciemności) i sporadycznie w ciągu dnia ale wcale nie jest jakoś bardzo jasno.
17. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000 zł celuje w 3500
18. Jak często wymieniasz telewizory w domu? jak będzie ładnie chodził i się nie psuł to na długie lata!
19. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? NIE, jeżeli już to Youtube, albo DLNA. generalnie to jest VU+ podpięty więc on będzie pełnił te funkcje.
Sprawa niby prosta ale im dalej wlas to...Do rzeczy, muszę kupić dla rodziców TV do sypialni. Obecnie w salonie są rozpieszczani plazmą Panasonic 55VT60
Wymagania są niby prostę, liczy się tylko obraz bo będzie używany wieczorem/nocy, sporadycznie w ciągu dnia. 4K nie potrzebuje bo uważam że w tej samej cenie lepszego FHD kupie niż 4K, poza tym z odległości 3,5m i tak różnicy nie zauważą i to w tym wieku, niestety. Odstrasza mnie powszechny clauding, banding w LCDkach stąd moja prośba o poradę dobrego LCD do nocnego oglądania (w ciągu dnia też jest tam trochę ponuro). Smart TV, 3D nie potrzebuje
...może nawet 50cali?
myślałem nad panasem 55cs630 ale ponoć jakość w panasach spadła przez ostatnie dwa lata. Jeszcze polecacie Sony 55W755 ale ma spory clouding. Generalnie SONY nie lubie, albo SONY nie lubi mnie bo przez 20 lat wszystko co miałem od SONY to padało (TV, AV, MiniDisc, telefon itp) a od innych producentów NIC, więc mam bana na ta firmę.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 28m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ok. 3,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
6. Jak słońce świeci w pokoju? okno za TV (TV w rogu-okno rozciąga sie w prawą stronę)
7. Jaki masz obecnie telewizor? 55" Panasonic plazma 55VT60 w salonie, w sypialni jakiś stary CRT
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? NC+
9. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 3h
10. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program? Tak, nieszczęsne TVP INFO itp
11. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, Wiadomości, przyrodnicze
12. Czy zamierzasz serfować po internecie? Nie, moooze youtube
13. Czy zamierzasz grać w gry? NIE
14. Preferencje co do marki? Sony, Panasonic, LG
15. Preferencje co do wielkości? 55 cali, 50 raczej za małą na dłuższą metę
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami (egipskie ciemności) i sporadycznie w ciągu dnia ale wcale nie jest jakoś bardzo jasno.
17. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 4000 zł celuje w 3500
18. Jak często wymieniasz telewizory w domu? jak będzie ładnie chodził i się nie psuł to na długie lata!
19. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych? NIE, jeżeli już to Youtube, albo DLNA. generalnie to jest VU+ podpięty więc on będzie pełnił te funkcje.
Ostatnia edycja: