LCD/LED raczej 37 cali - prosze o porade

pat66

New member
Witam

Tak jak w temacie, poszukuje LCD lub LED.

1. Odleglosc ogladania 2-3m.
2. Ogladanie TV bez grania na konsoli
3. Sygnal z Polsatu cyfrowego (ewntualnie naziemna cyfrowa)
4. Raczej 37 cali
5. Budzet - maks 1900zl
6. Full HD
7. Pokoj srednio nasloneczniony

Co do wielkosci jeszcze sie waham miedzy 32, a 37 cali, ale w drugim pokoju mam LG 37 LH4020 i wydaje mi sie ze 37 bedzie optymalny dla mnie. Co do czestotliwosci odswiezania, to czy bede widzial roznice na co dzien miedzy 100 a 50 Hz ?

Prosze o porade drodzy forumowicze. Pozdrawiam

pat66

New member
A ewentualne tansze zamienniki ? ;) Bo w sklepach "normalnych" chyba ciezko bedzie mi sie w budzecie zmiescic.

Jeszcze jedno. Jak wyglada sprawa z plynnoscia/smuzeniem obrazu w tym modelu co poleciles?

A np 37PFL4606H - lepiej wypada Samsung ?

Ostatnia edycja:

don111

Banned
jak chcesz taniej i lepiej to wybrałbym LG 42PT353 lub Panasonic 42CX3, full hd do niczego Ci nie potrzebne przy tym sygnale, na tych dwóch obraz będzie wbrew pozorom wyraźnie ostrzejszy i znacznie mniej zaszumiony od full hd
inna sprawa - że to plazmy więc nie będzie nierównego podświetlenia, obraz będzie identyczny pod każdym kątem, nie ma smużenia bo matryca jest znacznie szybsza od LCD, nie ma też nienaturalnego ruchu tzw teatrzyku (jak w LCD 100hz+), obraz ogólnie jest znacznie bardziej naturalny i rzeczywisty (np kolor skóry)

pat66

New member
Musze przyznac ze zastanawialem sie nad 37 cali, ale po przeczytaniu kilkunastu opini szczegolnie o tym lg jestem znowu w punkcie wyjscia. Mozesz mi jeszcze podpowiedziec odnosnie filmow w full HD? Czy widac roznice miedzy np tym Samsungiem co polecal Kiki, a LG ? W sumie duzo tego ogladac nie bede, ale czasmi sie trafi jakis kanal HD (chociaz z tego co sam zauwalylem te jakosci sygnau rozne sa).

pat66

New member
A jeszcze jedno. Widzialem na forum tez watek odnosnie PW450- i zakonczyl sie tym ze jedna osoba wybrala wlasnie ten model. Czy czyms sie rozni od PT353 - oprocz 3D ktorego wcale mi nie potrzeba ?

don111

Banned
chyba niczym szczególnym się nie różni, to będzie podobna jakość bez 3d
pytasz o filmy full hd, masz odtwarzacz Blue ray ? bo z satelity nie ma full hd
między Samsungiem delikatnie może być widać różnicę ostrości z 2m, z 3m to bez większego znaczenia... tylko dotyczy to statycznych scen lub w minimalnym ruchu i na materiale HD, przy szybszym ruchu Samsung straci ostrość i będą rozmazy/smużenie, również przy SD różnica ostrości będzie na korzyść LG

pat66

New member
Tak mam odtwarzacz, jeszcze zakupiony w tamtym roku. Co prawda filmow w full HD faktycznie duzo nie ogladalem przez ten czas, wiec nie wiem czy jest sens sie tak na tym tv z full HD skupiac. Zalezy mi po prostu na dobrym obrazie, czyli naturalne oddanie barw(przynajmniej na tyle ile sie da) i plynnosci obrazu.
Podales ten model LG i poczytalem o nim troche i ludziska go zachwalaja. U kumpla widzialem tego Samsunga 40D5000 i przyznam ze jakiegos oszalamiajacego na mnie wrazenia nie zrobil. W domu mam LG37LH4020 i nawet nie narzekam. Oczekuje zeby nowy TV byl nie gorszy.

Reasumujac z tego co pisales i tego co czytalem to sklaniam sie do tego LG, tylko musialbym przywyknac do 42cali ;) ale to chyba nie bedzie problem.

don111

Banned
jeśli chcesz płynność i naturalne barwy to zapomnij o jakimkolwiek LCD/LED w tej kwocie
pytałeś o tańsze modele więc wymieniłem te dwa, jakbyś chciał wydać całą kwotę to jest Panasonic 42S30, jeśli masz cyfrowy polsat z dekoderem HD i łączysz go po hdmi to można do niego dopłacić, jest to lepszy tv ogólnie od tamtych, jednak nieco słabiej wypada na nim SD od plazm hd ready (ale i tak lepiej od LCD)
zobacz np tutaj
http://www.hdtv.com.pl/forum/727461-post26.html

pat66

New member
Czekam na multiroom HD w polsacie, bo na razie maja tylko SD. Pytam tylko czy jest duża róznica w jakosci obrazu miedzy tymi plazami w full HD i HD ready na sygnale np z odtwarzacza blu ray lub kalach hd?

don111

Banned
z 2m będzie widać delikatną różnicę na blue ray, na kanałach HD raczej nie, z 3m obraz (ostrość) będzie wyglądał praktycznie identycznie, na kanałach SD ostrość będzie lepsza na hd ready
różnica na korzyść Panasonica S30 będzie w zaciemnieniu, bo posiada wyraźnie głębszą czerń od modelu LG, od Panasonica Cx również (tu będzie mniejsza)

pat66

New member
Bylem dzisiaj w kilku sklepach i patrzylem na PT353 i S30. Oba prezentuja sie zacnie. I w sumie roznicy nie widze (przynajmniej na tych filmikach reklamowych). Chyba bede sie decydowal na PT353 ze wzgledu na cene. Za cene S30 bede mial LG z 5 letnia gwarancja i chyba jeszcze cos zostanie. U mnie LG kosztuje 1599, a panasonic 1999. Jeszcze sie przespie z tematem i trzeba bedzie w koncu cos wybrac.
Btw dziekuje za podpowiedzi:)

Jeszcze zapomnialem ze na promocji jest PW451 - tylko 100 drozszy od PT.

Ostatnia edycja:
Do góry