LCD do PC

3dfx

New member
Witajcie!

Pisałem już wcześniej w temacie stricte PCtowym jednak nikt mi nie odpisał :(

Chciałbym kupić TV który służyć ma TYLKO jako monitor do laptopa (ma wyjście HDMI i w razie czego DVI). W ogóle nie oglądam TV, kompletnie. Za to oglądam mnóstwo filmów typu DivX, a więc w kiepskiej rozdzielczości średnio 520x272. I tu moje najważniejsze pytanie:
1. czy jeśli będę oglądał takie filmy to FullHD poprawi ich jakość czy uwydatni tylko pixelozę? I jak się ma do tego wielkość matrycy? Bo rozmiar jaki mnie interesuje to min. 37 ale wolałbym 42 czy nawet 46 cali.
Oprócz oglądania ok. 700 filmów rocznie sporo czasu poświęcam też na ciupanie w gierki (sporo starych pozycji np. Heroes 3 w 800x600, a w innych raczej nie więcej niż 1024x768 ) :) i surfowanie w necie włącznie z czytaniem. A więc warto chyba aby TV miał odświeżanie min. 100hz.

Odpowiedź na pytanie 1 warunkuje odległość z jakiej bym go oglądał. Jeśli jakość będzie bardzo dobra to wolałbym mieć TV na biurku, a więc jakieś 70cm od oczu i wtedy kupić mniejszy: 37" (oszczędzam tym samym już na TV i do tego na uchwycie na ścianę). Jeśli pixeloza wymagać będzie sporego odstępu to wtedy jakieś 2 metry czy ile tam będzie trzeba. Zależy mi na jak najmniejszym, jednak takim, który pozwoli mi cieszyć się dobrym obrazem.

TV stałby tyłem do okna, z boku, ewentualnie bokiem do okna, ale i tak siedzę po nocach, a jeśli w dzień to z zasłoniętymi roletami.

Filmy oglądam ZAWSZE sam, ale często grywam z kolegami w PESa, ale dość blisko siebie, więc przede wszystkim pozycja NA WPROST (95%).

Jeśli chodzi o bajery, to jako, że TV będzie podpięty do kompa to nie potrzebuję żadnych udziwnień jak USB, czytnik kart, Internet czy inne wymysły i na tym najbardziej właśnie chciałbym oszczędzić.

Moi faworyci to:
Toshiba XV635DG - ale na tym forum wyczytałem, że dużo lepszym wyborem będzie XV555, czy dla moich potrzeb również?
LG LH4000 - słynne buczenie głośników mi nie przeszkadza, mam porządne słuchawki :) Traktuję go jako alternatywę dla niedostępnego już w rozsądnej cenie LG6000.
Jeśli 100hz nie jest super ważne to może jakiś Sharp? Na tym forum wyczytałem, że robi świetne matryce.

Im dłużej czytam to forum, tym mniej wiem :) Całkowicie się pogubiłem. Nie wiem, które opcje są mi potrzebne, a które nie. Każdy z tych TV i wiele, wiele innych widziałem na oczy i nie mam pojęcia, który jest lepszy. Sygnał był kiepski, presja, mnóstwo ich obok siebie, brak czasu, trudno mi ocenić. W Toshibie imponowały mi kolory oraz to, że czerń w nim była faktycznie czarna na tle stojących Samsungów czy LG. I chyba ma błyszcząca matrycę co bardzo mi odpowiada.
Nie wiem czy warto czekać na jakieś super świąteczne promocje bo nie wiem na których modelach się skupić. Polećcie coś proszę :) Kiki zwracam się przede wszystkim do Ciebie.

Z góry dzięki,
pozdrawiam.

P.S. Aaa no i najważniejsze. TV będzie kupowany na raty więc jestem w stanie dopłacić co nieco jeśli naprawdę będzie warto, ale raczej nie chciałbym przekraczać kwoty 3500 (4000 to raczej ostateczna już granica... no chyba, że naprawdę będzie warto to można coś dorzucić jeszcze:D:D:D:D:D:D:D:D:D ).

Ostatnia edycja:

3dfx

New member
Testowałem dzisiaj dość długo LG 42LG6000 i SONY KDL-32W5710 i jestem pod wrażeniem. W FullHD DivXy wyglądają świetnie! Postprocessing etc + ziarnistość załatwiają sprawę, moje obawy były bezpodstawne:)

Jednak po podlączeniu W5710 przez HDMI tylko PES09 wyświetlał się na pełnym ekranie; Heroes 3, America's Army, COD4 i Gears of War wyświetlały się w tak jakby w oknie na środku TV. Dopiero gdy ustawiłem w COD4 1920x1080 pojawił się w full screen. Nie mogę sobie pozwolić na granie w te gry w takiej rozdzielczości. LG6000 bez problemu wyświetlał w full screen 1024x768, dlaczego Sony nie?

3dfx

New member
Byłem dzisiaj testować LG LH3000, SMSUNG B651 i TOSHIBA XV635DG. Na wszystkich obraz żyła, po prostu IDEAŁ! Jednak i tu, prócz LH3000 był problem: mianowicie włączanie gier w niższych rozdzielczościach odbywało się w okienkach ;/ Jak to przeskalować? Gdzie wyłączyć czy tam włączyć OVERSCAN czy jakąś inną opcję która to załatwi? Jak pisałem wcześniej na LG LH3000 i LG LG6000 problemów nie było, jednak napaliłem się ta Tośkę, ktoś pomoże?

kivlov

New member
Toshiba miała najlepszy obraz czy czym się sugerowałeś? Czy litery (czcionka) nie drży jest ostra jak żyleta (podczas oglądania stron internetowych)? Ile cali testowałeś i z jakiej odległości?

A może jakąś plazmę po testujesz?

3dfx

New member
Czcionka niesamowicie wyraźna na wszystkich. Ale efekt kinowej ziarnistości w DivX moim zdaniem najlepiej wyglądał na Toshibie. Może dlatego, że Toshiba z tych wszystkich była najciemniejsza. Nie wiem czy kolory nie były lepsze w Sony, ale to trudno mi ocenić bo Sonego widziałem wczoraj.
Plazmy nie chcę kupować więc nie przetestuję.

Wiesz jak zrobić w Toshibie fullscreen w każdej rozdzielczości?

kivlov

New member
Dlaczego eliminujesz plazmę? Bardzo ciekawe porównanie mógłbyś zrobić - plazma ma najlepszy obraz tylko właśnie pytanie brzmi czy sprawdziłaby się jako monitor.
A co do FS (full screen) to na Toshibie ale starszej również fullHD nie miałem problemu ze zmianą rozdzielczości - może to wina jednak karty graficznej, albo sterowników?

3dfx

New member
Eliminuję właśnie dlatego, że nie sprawdzi się jako monitor. Ze względu na stałe punkty jak pasek zadań w windows czy tło w dokumentach word i pdf - nie chcę żeby mi się coś wypaliło.

Już udało mi się wszystko poustawiać. Wyłączyłem skalowanie w panelu nVidia a poprawki wprowadziłem z poziomu TV wyłączając overscan.

A więc już niedługo będę mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem Toshiby 42... no i tu pytanie: ZV555 czy XV635? Który lepiej nada się jako monitor?

Ostatnia edycja:

kivlov

New member
Jeśli dokonasz zakupu zdaj relację. Bardzo mnie interesuje czy 42" nie będą przy pracy na komputerze męczące. Duża ilość bieli będzie chyba rażąca w Wordzie?

3dfx

New member
Jak ktoś dużo pracuje z tekstem to używanie Worda z białym tłem to samobójstwo. Tło powinno być lekko niebieskawe. Są alternatywne programy, które pozwalają je zmienić.

Zwątpiłem czy 42" to dobry pomysł... Pierwotnie miało być 37" ale 42" Toshibka jest droższa o zaledwie 200zł... Jeśli 42" odpadnie to automatycznie odpadnie Toshiba, wtedy raczej W5500, ale zobaczymy.

3dfx

New member
Kiki a mógłbyś zarysować mi dlaczego ZV555 będzie lepszy od XV635? Wczoraj w nocy ustaliłem już, że 37XV635, a za resztę dobre słuchawki, pokrzyżowałeś mi plany... :p

Przypominam, że chodzi o monitor więc wiele filmowo-telewizyjnych bajerów będzie się marnować. NIGDY NIE PODŁĄCZE ŻADNEJ TELEWIZJI.

3dfx

New member
Kiki, czytając inne wątki zauważyłem, że polecasz ludziom nawet 46RV555 - dlaczego nie niewiele droższe XV635? Czy serie w kolejności AV, RV, XV i ZV nie są od siebie lepsze?

Ponawiam też wcześniejsze pytanie: co ma ZV555 czego nie ma XV635 i na odwrót? Jak się do siebie mają jakościowo? I jak jako monitory?

Aaaa i jeszcze jedno, ostatnie już, obiecuję:): czym różnią się XV635, XV635D i XV635DG? Może niczym i to za pewne głupie pytanie, ale trafiłem na sprzeczne opinie jakoby XV miała matrycę matową, a raz, że błyszczącą. Więc jak to jest? Bo bardzo zależy mi na BŁYSZCZĄCEJ!
Z góry dzięki :D

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tu masz serię XV:
015_P1220064.JPG

001_P1220042.JPG

A tak wygląda ZV:
001_P1210588.JPG

002_P1210589.JPG

Różnice są znaczne. I w Twoim przypadku znów masz ZV.
Porównaj:
http://www.toshiba-av.pl/porownaj
Różnice są znaczne i znaczące, mające odzwierciedlenie nawet w SD.
I Czytaj testy.

3dfx

New member
Ale mnie nie obchodzą różnice w wyglądzie, a test ZV Twojego autorstwa, naturalnie, czytałem - i o ile dobrze pamiętam ocena była bardzo dobra. Tylko coś nie widzę testu XV więc jak mam porównać? Albo po prostu nie mogę go znaleźć...

Druga sprawa to, że komuś na pytanie czy RV555 (testu tego modelu też nie widzę) czy XV635 odpowiadasz "oczywiście, że RV555" - ale dlaczego? Ja chciałbym znać powody, bo że polecasz ZV555 zamiast XV635 wiem już bardzo dobrze.
Nie zbywaj mnie proszę porównywarką na stronie producenta, ani jakimiś lakonicznymi docinkami tylko napisz co i jak, albo chociaż daj link do testów RV i XV.

Porównywarka z resztą nie działa, są tylko modele serii 6.

PS. To może inaczej: co takiego złego jest w XV? Załóżmy, że mogę kupić tylko XV (w promocyjnej cenie faktycznie jest tylko XV:) ), czy obraz będzie kiepski? Co jest nie tak ze skalowaniem w XV? Lepiej kupić jakiegoś Samsunga, Sony lub LG w tej cenie?
Napisz proszę co i jak, bez zbywania (no chyba, że linkiem do testu XV:D )

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
zdjęcia wkleiłem - bo pytałeś o różnice jakości matrycy jeśli idzie o odblask. To chyba nie wymaga komentarza.
To świadczy że zastosowane różne matryce.
Jak wejdziesz w porównywarkę to zobaczysz różnice stanowiące o jakości. końcowej.
Przekłada się to na :
Czerń
kąty
nasycenie
skalowanie
płynność
A co za ty, idzie komfort oglądania.

3dfx

New member
Ok, zwracam honor, myślałem, że mi obudowę pokazujesz, sorry. ZV dużo bardziej błyszcząca. (Jeśli 555 ma tak samo jak ta 635 na zdjęciu to ok, jest to jakieś kryterium).

Porównywarka mi nie działa ;/ Możesz zrobić mi screena?

I zakładając, że nie mogę kupić ZV555 (kosztuje mnie jakieś 3.100 z przesyłką za 42", a XV635 2.490 za 37" w EURO pod domem):
1. czy obraz w XV jest naprawdę na tyle kiepski, że w tej cenie lepiej szukać czegoś innego, np. LH4000 ewentualnie dopłacić do B650 lub W5710?
2. XV635 ma jakieś problemy ze skalowaniem?

Do góry