Witam,
Im więcej czytam, tym jestem głupszy
Kilka modeli już mi zostało poleconych (dzięki Kiki),ale co chwili coś nowego mi wpada do głowy/w oko i już sam nie wiem czego chcę, także mam nadzieję, że mi pomożecie
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? szer. 5m x dł 5 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? +/- 3,5-4 m przy oglądaniu; przy graniu może być 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Siedzimy przeważnie na wprost. Rzadko pod, kątem powiedzmy max 30 stopni.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Nie ma znaczenia czy tv będzie stał czy wisiał.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna są od strony płd./zach., po prawej stronie od TV. jednak słońce bezpośrednio nie świeci na TV.
7. Co chcemy aby telewizor posiadał ? skłaniam się do matryca 100 hz, ale przy rzeczowej argumentacji, mogę zmienić zdanie
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? kablówka przez moduł Ci lub dekoder (nie wiem co lepsze)
9. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? na stałe konsola, odtwarzacz blu-ray i dekodaer lub moduł CI, czasem : aparat cyfrowy ewentualnie pendrive
10. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
11. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport 30%, konsola 30%, bajki 20%, filmy i inne 20%
13. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? netflix i YouTube
14. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? konsola
15. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? dzień 40% dzień 60% wieczór
16. Preferencje co do wielkości? od 55 do 70"
17. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak płynności podczas oglądania kanałów sportowych, zawieszający się Youtube, przeglądarka itp...
18. Preferencje co do marki ? brak
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? jeżeli 55" to do 3000pln , 65-70"3500pln (taki warunek żony
)
Mój aktualny TV to Philips 32PFL5605H.
Modele, które mi zostały polecone:
LG 55SM8600
LG 55SM8200
TCL 65EC780
Philips 65PUS7304
Modele, które sam "wybrałem":
Samsung 65RU8002
Philips 55PUS7334 (teraz w Euro za 2399pln)
Philips 70PUS7304 (teraz w Euro za nieco ponad 3500)
Niestety TCL i Philipsy to tylko 50hz... za to ceny Philipsów i samsunga dosyć kuszące.
Im więcej czytam, tym jestem głupszy
Kilka modeli już mi zostało poleconych (dzięki Kiki),ale co chwili coś nowego mi wpada do głowy/w oko i już sam nie wiem czego chcę, także mam nadzieję, że mi pomożecie
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? szer. 5m x dł 5 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? +/- 3,5-4 m przy oglądaniu; przy graniu może być 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Siedzimy przeważnie na wprost. Rzadko pod, kątem powiedzmy max 30 stopni.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Nie ma znaczenia czy tv będzie stał czy wisiał.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Okna są od strony płd./zach., po prawej stronie od TV. jednak słońce bezpośrednio nie świeci na TV.
7. Co chcemy aby telewizor posiadał ? skłaniam się do matryca 100 hz, ale przy rzeczowej argumentacji, mogę zmienić zdanie
8. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? kablówka przez moduł Ci lub dekoder (nie wiem co lepsze)
9. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? na stałe konsola, odtwarzacz blu-ray i dekodaer lub moduł CI, czasem : aparat cyfrowy ewentualnie pendrive
10. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-5
11. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętne
12. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Sport 30%, konsola 30%, bajki 20%, filmy i inne 20%
13. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? netflix i YouTube
14. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola? konsola
15. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? dzień 40% dzień 60% wieczór
16. Preferencje co do wielkości? od 55 do 70"
17. Co Cię denerwuje w telewizorach ? brak płynności podczas oglądania kanałów sportowych, zawieszający się Youtube, przeglądarka itp...
18. Preferencje co do marki ? brak
19. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? jeżeli 55" to do 3000pln , 65-70"3500pln (taki warunek żony
Mój aktualny TV to Philips 32PFL5605H.
Modele, które mi zostały polecone:
LG 55SM8600
LG 55SM8200
TCL 65EC780
Philips 65PUS7304
Modele, które sam "wybrałem":
Samsung 65RU8002
Philips 55PUS7334 (teraz w Euro za 2399pln)
Philips 70PUS7304 (teraz w Euro za nieco ponad 3500)
Niestety TCL i Philipsy to tylko 50hz... za to ceny Philipsów i samsunga dosyć kuszące.