LCD do 2tys. - pytania i propozycje

gambitx

New member
To mój pierwszy post tutaj więc witam wszystkich forumowiczów.
W najbliższym czasie (prawdopodobnie koniec grudnia początek stycznia mam zamiar kupić sobie lcd i wreszcie znieść do piwnicy starego wysłużonego Thomsona 19".

Powiem tak przeglądam już net od dwóch dni i mam coraz więcej pytań niż odpowiedzi, wiem także że takie tematy pojawiają się u Was co kilka dni (nawet przejrzałem większość z nich;) ) ale nie koniecznie pokrywają się z moim "problemem".

A więc tak jak wspomniałem w temacie przedział cenowy to nie więcej niż 2000zł (chyba żeby była jakaś okazja :rolleyes: ). Z TV mam zamiar oglądać cyfrę + na zwykłym tunerze.

Preferowany rozmiar TV - 32" (lub większy)
Jakie masz warunki - wielkość pokoju ? – 5x4m
jaki sygnał ? - tv cyfrowa,
jaka odległość od ekranu ? - 1,5m-3m
jakie urządzenia do podłączenia? - tuner cyfry + (nie znam nazwy bo jeszcze go nie mam :roll: )
jaka klasa cenowa? - 1500-maaax2000zł [sklepy internetowe]
więcej oglądasz w dzień czy w nocy? - wieczorem i w nocy
jakie masz nasłonecznienie pokoju ? - okno (obok niego miejsce na tv)
ile osób zasiada przed telewizorem? – 3

Chciałbym też aby tv pobierał jak najmniej mocy.
Czy oglądając tv z łóżka ok 3.5m od niego ekran nie będzie jakiś ciemny lub nie wyraźny (bo tak mam z moim monitorem panoramicznym)?
No i czy taki tv powinien już obsługiwać MPEG-4?
Po przeczytaniu kilku postów tutaj myślałem może o Toshibę 32 R 3500 ale może wy macie jakieś propozycję (dodatkowo jak będę podpisywał umowę z cyfrą to jest ponoć zniżka na jakieś Sharpy)

Od razu się wytłumaczę ale jestem kompletnym laikiem w tych sprawach i chciałbym uzyskać jakieś sensowne odpowiedzi bo nie oczekuję od tego zakupu jakiegoś cudu tylko nie chcę się zawieść.
Pozdrawiam.

skylla1

Member
Bez reklam
do 2 tyś

Jesli do 2 tyś zł to:
Panasonic 32lx85
Sony 32V4000
i ta Toshiba 32R3500 też może być.
Nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz, no chyba, że plazmę 37pv8 panasonica, ale to juz kwestia preferencji.

gambitx

New member
Dzięki twojej wypowiedzi jak na razie ograniczyłem swój wybór do:
-Panasonic TX-32LX85
-Toshiba 32R3500PG - TOSHIBA 32C3500PG (czym się różnią te dwa modele?)
I czy 159 W to nie jest wysoki pobór mocy? (Jaki mają zwykłe CRT?)

skylla1

Member
Bez reklam
gambitx napisał:
-Toshiba 32R3500PG - TOSHIBA 32C3500PG (czym się różnią te dwa modele?)
I czy 159 W to nie jest wysoki pobór mocy? (Jaki mają zwykłe CRT?)
Seria R ma 100Hz i tylką ją warto kupić, zapomnij o C.
Jeśli chcesz niski pobór prądu to Sony ma ok 110W a wiele nie ustępuje innym dająć dodatkowo 5 lat gwarancji.

WilkuWroclaw

New member
.

ja skałnialbym się do wyboru nowszysz modeli innej firmy,mianowicie LG, masz 5 lat gwarancji i nowszą technologię jeżeli chodzi o matrycę (patrz kontrast) . Jezeli model 32 cale to 32LG7000 lub jezeli preferujesz większy to 37LG5000, sam kupuje tego drugiego dla rodziców i w tej klasie cenowej około 2000PLN nie znalazłem nic lepszego. Może ktoś wyprowadzi mnie z błędu surową techniczną argumentacją?

WilkuWroclaw

New member
.

przepraszam, mała zmyłka, gwarancja Lg 5 letnia obejmuje modele 47 i 52 cale. tak mi to wpadło w pamięć, gdyż dla siebie chce kupić TV takiej wielkości. Nie zmienia to faktu, że parametrami te Tv są bardzo dobre. Cenowo również :)

Do góry