LCD czy plazma do sygnału z anteny zbiorczej, i jaki model

dartrz

New member
WITAM,

szukałem na forum ale nie znalazłem.

odległość od ekranu = 2,0 - 2,8 m
jak słońce świeci w pokoju = od 13:00 zaczyna zaglądać w okna i świeci na tv z boku,
jak duży jest pokój = 15 m^2
jaki masz obecnie telewizor = CRT 21
jakie programy najczęściej oglądasz = filmy, sport, DIVX, dvd
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem = 50/50
preferowana wielkość telewizora = 32...37
preferowana marka = sony panasonic
czego nie lubisz w telewizorach = śnieżenia , głośnej pracy, zbyt dużych refleksów
jakie urządzenia będą podłączone = odtwarzacz DVD,
siedzisz na wprost czy również z katów bocznych = na wprost
ma czytać przez USB filmy = może czytać ale nie musi bo jest DVD z czytnikiem
ile godzin dziennie ma grać telewizor = 5-10h
ile osób zasiada przed telewizorem = 2-3
ma stać czy wisieć = wisieć
jaka klasa cenowa = 3000 - 4000zl
aktualnie sygnał = z anteny zbiorczej

Powtórzę: lcd czy plazma (ew. jaki model). Myślałem dużo o sony KDL EX 500 32... ale podobno plazmy są lepsze do anten siatkowych i zbiorczych

Dziękuję z góry

DArek

walher

New member
Miałem podobny problem z tym że miałem możliwość porównania pomiędzy plazmą a LCD. Wybór padł na plazmę Panasonica - lepsze kolory, żadnych pikseli, lepszy kąt oglądania - praktycznie wszystko na plus dla panasonica. LCD jest do zniesienia przy sygnale cyfrowym (ale nie lepszy niż plazma) - do analogu polecam wyłącznie plazmę.

LUPO78

Banned
lcd z dobrym skalowaniem obrazu SD,jeżeli już jesteś w zasięgu DVB-T to będzie tylko lepiej niż się możesz spodziewać

gemaro

New member
LUPO78 myślisz, że do takich rzeczy dobry byłby sharp 700E? Stoję przed podobnym wyborem i tak chodzę między panasem g20 a tym sharpem.

dartrz

New member
Plazma powiadasz.... hmm

wczoraj też oglądałem Sharpa tyle że 705....
obraz miał nieprzecietny in plus oczywiście... lepsze niż wszystkie inne TV wokoło

Całkiem byłem zdziwiony bo obraz tak zachwalanego SONY KDL 500 kulawo wyglądał.

co do sygnału analogowego to widziałem u krewniaka odbiór na LCD samsunga i było całkiem całkiem...a miał jakąś śmieszna antenę (wyglądała jak prosty kawałek druta)

Ja z okien widzę PKIN więc ten sygnał będzie jeszcze mocniejszy

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
zacznijmy od tego że do takich warunków lepszym rozwiązaniem jest 40". Tym bardziej że mieści się w klasie cenowej i to w extra wydaniu.

dartrz

New member
Ok. w takim razie jakie modele (i dlaczego) polecacie.

Prawdopodobnie będzie to 37 cali.

Po kilku dniowym przeszukaniu forum wpadło mi w oko pare modeli:

1. Panasonic G20 lub V10 (V20 za drogi) powstaje pytanie lcd czy plazma. Przyznam że przeglądając szanowne forum tkwiłem do pewnego momentu w przeświadczeniu że te modele to plazmy. Okazuje się że może być i plazma i LCD :) [mam nadzieję że nic nie pokręciłem]
V10 ma matrycę IPS Alpha (duży plus) nie wiem tylko czy wersja LCD czy plazma

2. Toshiba XV 733 - to prawda że gorszą matrycę do wersji 40` ? Zniechęca mnie trochę opinia że są gorsze głośniki - dźwięk bez niskich tonów. A swoją drogą jak to jest u Panasonica? Może są jakieś lepsze (droższe) Toshiby

3. Sharpy?

Generalnie musi być b. dobre skalowanie, dźwięk i ("szyba") nie powodująca odbić.
Proszę o TYPY

Czy faktycznie są b. znaczące różnice w zużyciu prądu LCD i Plazm (może to już przeszłość?)

I na koniec - przy kupnie plazmy męczyłby mnie fakt że "może się wypalić".
Czy ktoś może mnie uspokoić...

Z góry dziękuję

Do góry