LCD 50"-60" tak do 6000 zł

tas23

New member
Witam,

Szukam i szukam, ale modeli jest tyle, że mnie głowa boli:) Może ktoś z Was mi pomoże.
Obecnie mam plazmę LG 50PC51 i nie do końca jestem zadowolony (obudowa trzeszczy, tylko 60Hz przy podłączaniu komputera). Jako, że mam okazję sprzedać ją prawie za tyle za ile kupiłem to nie ma się nad czym zastanawiać:)

I teraz szukam sobie LCD. Jako, że trzeba się rozwijać, to niechętnie kupię coś o matrycy 50". Najchętniej 52-55", ale może i rozsądne 60" się znajdzie.
Najchętniej nie przekraczałbym kwoty 6000 zł, a jeśli to bardzo niewiele.

Ale do rzeczy:
Jakie masz warunki - pokój 5x5m
Preferowana wielkość matrycy – 52-60"
Preferowane marki - preferuję w kolejności: Sharp lub Samsung, ale specjalnie się nie załamię jeśli będzie to Sony, Panasonic, Philips lub Toshiba.
Jaki sygnał – wstępnie sd, kablówka, za pół roku Cyfra+ HD
Czy siedzisz na wprost telewizora czy również z boku? – na wprost
Jaka odległość od ekranu – 3-4m
Jakie urządzenia do podłączenia - DVD, komputer, PS3
Jaka klasa cenowa – ~6000 zł
Więcej oglądasz w dzień czy w nocy – wieczorami, chociaż ewentualne odbicia będę niwelował zasłonami w oknach.
Jakie masz nasłonecznienie pokoju – okna na Południe - Południowy Wschód, a TV będzie na ścianie Zachód - Południowy Zachód
Ile osób zasiada przed telewizorem – 2-3
Jaki masz ulubiony program – filmy, Discovery HD
Oglądasz przy włączonym świetle czy bez światła - przy świetle (ale nieduże natężenie),
Ma stać czy wisieć - stać
Czy ma być HD Ready czy Full HD – Full HD
Ilość złącz HDMI - minimum 3 sztuki

Dodatki, które byłyby mile widziane, ale nie warunkują wyboru:
- wbudowany dysk,
- dostęp do Internetu (mam też w PS3, więc tragedii nie będzie bez tego).

Z góry dziękuję za propozycje.

Pozdrawiam
Marcin

osip

New member
Wszystko zalezy od preferencji kazdego z nas, jaki sygnal bedziemy mieli itp.
Dla jednego bedzie za duzy, a dla innego w sam raz.
Ja mam bardzo podobne warunki jak autor [odleglosc 4,5 m] i 50" jest minimum jak dla mnie, a najlepiej od 58".
Jak wiemy tv, maleje w oczach po kilku tygodniach, zapewne tez tak mial autor i dlatego chcialby cos wiekszego niz 50".

Cyborg65

New member
Witam

Nie chce mi się latać po całym necie więc najprościej
Naprawdę warto brać pod uwagę DLNA
Jak nie dziś to jutro może się przydać a możliwości co najmniej imponujące.
Pozdrawiam:popcorn:

tas23

New member
Dzięki osip!

p-opala
Tak jak mówi osip, kwestia preferencji. Obecnie mam LG w sypialni i jak jest do ekranu ze 2,5m to dobrze:) Ogląda się jak w środkowych rzędach w kinie. Dla mnie mógłby być większy.

Cyborg65
Na razie nie myślałem o DLNA, ale odnoszę wrażenie, że w części tę funkcjonalność zastępuje mi PS3. Mam na kompie Media Serwer i na razie działa.

Macie może jeszcze jakieś propozycje?
Zwróciłem uwagę jeszcze na Sharpa LC-52HD1E - zdaje się być sensowny. Co o nim myślicie? Ma tylko 2x HDMI, ale za to dysk...

Pozdrawiam
Marcin

osip

New member
LC-52HD1E mialem ci zaproponowac, ale ma wlasnie tylko 2 hdmi.
Tv super wykonczony i bogato wyposazony, z dyskiem twardym.
Tylko, ze to model troszke starszy. Ale wydaje mi sie, ze warto, tylko czy spelnia twoje oczekiwania.

Ares78

New member
Czy 55' Sonego to nie jest za duzo na odległość ogladania ok 4m?

Tak jak wspomnieli przedmówcy dużo zależy od samego sygnału który będzie podawany, do analogowej kablówki nie jest to dobry pomysł. Dla kogoś kto ma platformę cyfrową z kanałami HD i odtwarzacz blu ray odległość jest jak najbardziej ok, także preferencje użytkownika mają tutaj dużo do powiedzenia...

Cyborg65 Dokładnie, zwłaszcza jak jeszcze skorzysta się możliwości bezprzewodowego połączenia.

tas23

New member
Już prawie...

Witam,

No więc jestem w przededniu podjęcia decyzji, w sumie to jutro chciałbym coś kupić:)

Ostatecznie do finału dotarły:
- Sony 55EX500,
- Samsung 55C650,
- Sharp LC-52LE705.

Czy poza wielkością (Sharp najmniejszy) widzicie jakieś istotne różnice między tymi modelami? Wszystkie są polecane i mają dobre parametry. Czy też wybierać co mi się bardziej podoba?
Może ktoś się pokusi o ich podsumowanie?

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pomoc.
Marcin

Kampaj

New member
Bez reklam
Sony ma lepszy system 100Hz niż konkurencja. Tworzy idealnie środkową klatkę, przez co ostrość będzie większa. Tylko na pewno najdroższy.
A Toshiba 55ZV635 nie mieści się już w cenie?

tas23

New member
Dziękuję za informację.
Toshiby nie brałem pod uwagę, bo była na forum porównywana z powyższymi modelami i z reguły wypadała gorzej.

Ktoś ma jeszcze jakieś uwagi?:) Bo dzisiaj jadę dokonać ostatecznego wyboru.

Pozdrawiam
Marcin

Do góry