LCD 50-55 cali. Ciężki wybór

markx

New member
ProszProszę o pomoc w wyborze odbiornika LCD.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 18m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 2,8 m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? Głównie na wprost, ale czasami też lekko bokiem
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? Z lewej strony TV
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Ostatni porządny CRT Philipsa 32 z pixel plus 2
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Kamerkę, ale nie jest to czynnik decydujący
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? UPC
10.Jakie urządzenia ? Wzmacniacz audio i może komputer
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ok 5
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? chyba mat, ale az tak nie jest to istotne
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Film, naukowe, sport
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? Tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - tak, ale na tą chwile tylko gry z android market
16.Preferencje co do marki ? Philips ... ale o tym własnie niżej
17.Preferencje co do wielkości ? Min.50. Celuje w 55
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? Zamulanie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Głównie wieczór
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? Moja psychologiczna bariera za TV to 4000 ale o tym też niżej :)
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Tak, chyba pasywne nie męczą tak wzroku. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że nie będzie to używane na co dzień, wiec też raczej aż tak nie istotne.

Bardzo mi się podoba philips 8109. Ambilight x4, android i inne bajery. Jednak

1. Praktycznie nie do dostania, a jeżeli tak to 55 cali za 5350 zł (sporo dla mnie), a 48 cali wydaje mi się mały.
2. To co ludzie wypisują o sofcie chyba niestety dyskwalifikuje ten odbiornik. Nie wyobrażam sobie gdybym miał ustawiać non stop TV od nowa, albo wyłączać z kontaktu bo nie reaguje.

Wiadomo, że ten odbiornik ma bardzo dobry obraz, jednak dla mnie na chwilę obecna TV to coś więcej niż tylko odbiornik. To centrum rozrywki skupione w jednym punkcie. Strasznie nie lubię być ograniczany softem, dlatego zainteresowałem się androidem. Pytanie tylko czy lepiej philips (i się modlić żeby nie miał w/w wad), sony (tez android), a może coś tańszego + jakiegoś dongle ? Niestety każdy inny odbiornik niż philips = brak ambilight :(

Plusy dongle. Mogę wymienić jak zacznie zamulać
Minusy dongle. Chyba nie wszystkie aplikacje dobrze współpracują wtedy z TV (nie są zdefiniowane pod konkretny odbiornik). A chciałbym odpalać co najmniej:

Kodi
Gry z Android market
Przeglądarkę

Wiem, że wymagania mam spore, a budżet ograniczony ale próbuje znaleźć złoty środek. Tzn. kompromis cena/jakość/możliwośći. Dodam, że nie mam parcia na kupno na już i może bym wyskoczył z większej kasy gdyby .....dawali gwarancje 5 lat.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeśli max 4 tyś zł to :
- Philips 55PFH6510
- Hitachi 55HZT66
- TCL 58S7806
- Toshiba 55L7453

bzyq

Member
Jeśli nie chcesz przepłacać za Tv zastanów się na LG 55lf652v mam go od wczoraj i swoje pierwsze spostrzeżenia na jego temat napisałem tu i tu.

Jego wadą i zaletą jest matryca IPS ;)

WebOS2 działa na razie bardzo płynnie i super intuicyjny jest.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Zależy na czym Ci zależy ?
Obraz lepszy w Philipsie i Toshibie.
Multimedia największe możliwości teraz Philips z poziomu Androida, Kodi z wtyczkami, MxPlayer.

Do góry