LCD 40cali do gier, internetu i tv

wiadro

New member
Witam

Proszę specjalistów o poradę:
potrzebuje telewizora do (czas) 50% internet (z PC) , 30% Gier (PC), 15% telewizja (sygnał DVB-t naziemny, może w dalekiej przyszłości cyfra bądź cyfrowy polsat), 5% filmy Blu- ray (z PC)

a) wielkość około 40 cali , full HD-tak, hdmi-tak;
b) budżet około 2000 zł (może być i 2500 nawet 3000 jeśli napraw warto);
c) wifi, internet, skype w tv mnie nie interesuje;
d) 3d też mnie nie interesuje
e) preferowana marka sony, ale nie koniecznie

w sprawach technicznych , tu wszyscy inaczej mówią(szczególnie sprzedawcy)... lepsza plazma ale do wyświetlania białych stron www będzie zbyt prądożerna więc odpada, jakie odświeżanie w tv powinno być, chodzi mi szczególnie o gry z pc - 50Hz, 100Hz czy może 200Hz? Jakie parametry są decydujące o jakości obrazu? Czas reakcji - jest zauważalny z PC a wyświetlany na ekranie? inne parametry.

Proszę o poradę ze wskazaniem na konkretne modele lub chociaż podpowiedź w postaci linku.

wiadro

New member
garta graficzna to GTX 660 Ti ;
Tv fajnie gdyby miało tryb nocny, przyciemniony mocno obraz, oraz koniecznie tryb Gry pc czyli bez dodatkowego cyfrowego przerabiania obrazu.

Karpaj

New member
Bez reklam
Spróbuj Toshiba 40TL933 lub Sony 42EX440. Na tym pierwszym będziesz mieć naprawdę świetną współpracę z komputerem - wiem z doświadczenia :p

wiadro

New member
Spróbuj Toshiba 40TL933 lub Sony 42EX440. Na tym pierwszym będziesz mieć naprawdę świetną współpracę z komputerem - wiem z doświadczenia :p

Dzięki za podpowiedź
pojawia się ale przy Sony 42EX440:
1) Obsługiwane formaty wejściowe sygnałów z komputera
640x480@60Hz / 800x600@60Hz / 1280x768@60Hz-R / 1280x768@60Hz / 1360x768@60Hz / 1024x768@60Hz
Są to za małe rozdzielczości, musi być rozdzielczość 1920x1080

2)Optymalizacja ruchu:
Motionflow XR100
Liczba klatek na sekundę: (Hz)
50

Czy to nie za mało? jeśli chodzi o częstotliwość odświeżania abstrahując od punktu 1?

Karpaj

New member
Bez reklam
Co do klatek - i tak na komputerze wykorzystasz max 60, żeby nie zwiększać input laga.
A co do rozdzielczości - aż mnie zaskoczyłeś, bo tego modelu nie testowałem jeszcze z komputerem, ale jeśli nie obsługuje full hd po hdmi to był by strzał w stopę Sony.

wiadro

New member
Co do klatek - i tak na komputerze wykorzystasz max 60, żeby nie zwiększać input laga.
A co do rozdzielczości - aż mnie zaskoczyłeś, bo tego modelu nie testowałem jeszcze z komputerem, ale jeśli nie obsługuje full hd po hdmi to był by strzał w stopę Sony.

Tu akurat było to wyszczególnione natomiast inne telewizory na stronie www sony w specyfikacjach nie mają takich danych (rozdzielczości) napisanych przez co utrudnione jest znaleźienie odpowiedniego tv.

Niestety w sklepie sony w moim mieście sprzedawca nie zna się na tyle bym mu zaufał z czystym sumieniem przy wyborze tv.. dlatego zdecydowałem się zapytać tu.

jeśli macie inne propozycje zapraszam do dyskusji.

co do do Toshiba 40TL933 8ms opóźnienia(czas reakcji) według Ciebie jest niezauważalna?

zibciu

Member
Oczywiście że rozdzielczości które podałeś to takie które przyjmie telewizor... po złączu PC. Taka charakterystyką łącza. Nie inaczej jest w Toshibie. Ale podłączysz pod HDMI i już masz rozdzielczość natywną full hd. Przynajmniej powinieneś. Sprawdź tylko, czy obsługuje chroma subsampling (obraz żyletka). Dla mnie to był powód wyboru Tosi. Tyle, że modelu VL963...

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

wiadro

New member
Oczywiście że rozdzielczości które podałeś to takie które przyjmie telewizor... po złączu PC. Taka charakterystyką łącza. Nie inaczej jest w Toshibie. Ale podłączysz pod HDMI i już masz rozdzielczość natywną full hd. Przynajmniej powinieneś. Sprawdź tylko, czy obsługuje chroma subsampling (obraz żyletka).

Sony KDL-40EX650 - obsługuje 1920x1080p60 tyle że ma niepotrzebne wifi i tylko 50Hz.. po co jest te motionflow 100Hz kiedy tak naprawdę jest to 50Hz?

Karpaj

New member
Bez reklam
Marketing - obecnie tylko Sharp nie podbija nigdzie takiego sztucznego licznika.

A co do pytania - to 8ms jest zupelnie niezauważalne, gdyż liczy się tak naprawdę input lag - a ten jest na tym samym poziomie co u innych firm przy czasie reakcji 3ms :)

wiadro

New member
Marketing - obecnie tylko Sharp nie podbija nigdzie takiego sztucznego licznika.

A co do pytania - to 8ms jest zupelnie niezauważalne, gdyż liczy się tak naprawdę input lag - a ten jest na tym samym poziomie co u innych firm przy czasie reakcji 3ms :)

W takim razie czy jest różnica
mając tv 100 Hz i sygnał z karty graf. z PC 1920x1080 60p
a tv 50 Hz i ten sam sygnał z karty graf. z PC 1920x1080 60p?

KDL-40EX650 | Wszystkie telewizory LCD z ekranem 102 cm / 40" | Dane techniczne | KDL40EX650BAE2 | KDL40EX650 | Sony
Nadaje się ten 40ex650 z tymi swoimi 50 Hz?

Karpaj

New member
Bez reklam
50hz dotyczy telewizji (w Europie), przy komputerze będziesz mieć 60hz.

Sony jak najbardziej się sprawdzi, z tym że przepłacasz tutaj za wbudowane wi-fi i funkcje internetowe, o czym sam pisałeś że Cie nie interesuje.

matiss88

New member
To sony 40hx750 , do tego jakbyś miał karte alior sync ( zwracają 5% zakupów np na allegro) dorwiesz go już z dostawą za jakies 2950-3000 do tego alior sync 5% ( działa korzystam z tego ) 150 zł masz zwrotu i wychodzi Cię ten tv za jakieś 2850? Ja od dłuższego czasu szukam dokładnie takiego tv jak Ty i jedyne co ,że nie zdecydowałem się na niego to liczę że może gdzieś bedzię na promocji jeszcze ze 2stówki taniej ..choć jest ich coraz mniej w sieci i może się przeliczę ;)

wiadro

New member
Najlepiej podłącz w sklepie laptopa i sprawdź ;-)

Odchodząc od tematu gier, dziś byłem i porównywałem na żywo Sony ex440 vs ex650 vs hx750
ex650 odpada bo ma te samo odświeżanie czyli 50Hz i zbedne funkcje od 440

Natomiast hx750(200Hz) a ex440(50Hz) jest znaczna różnica, na żywo przy dvb-t tvp1 hd na 440 widać smużenie napisów na końcu filmu, jest niestety zauważalne rozmywanie przy ruchach postaci, tym bardziej przy zmianie krajobrazu/ujęcia

niestety hx750 jest równo o 1000zł droższy (2 szt. okularów 3d w komplecie) - Pytanie czy warto??

wiadro

New member
To sony 40hx750 , do tego jakbyś miał karte alior sync ( zwracają 5% zakupów np na allegro) dorwiesz go już z dostawą za jakies 2950-3000 do tego alior sync 5% ( działa korzystam z tego ) 150 zł masz zwrotu i wychodzi Cię ten tv za jakieś 2850? Ja od dłuższego czasu szukam dokładnie takiego tv jak Ty i jedyne co ,że nie zdecydowałem się na niego to liczę że może gdzieś bedzię na promocji jeszcze ze 2stówki taniej ..choć jest ich coraz mniej w sieci i może się przeliczę ;)

Jeśli kupywać to teraz, lub w styczniu bo na święta tańsze nie będą. Sony ma dziwną politykę cenową skoro w salonie sony-440-2200zł a obok w tym samym centrum h. w euroRTVagd-440-2000zł
W sony HX750 wycenili na 3200 wraz z 2 szt. okularów 3d, - więc nie jest źle ponegocjuje jeszcze.

Jeśli chodzi o sklepy internetowe, jak jest z gwarancją sony? można reklamować w ich salonie nawet gdy się kupiło w internecie??
Jak wejść do trybu serwisowego i sprawdzić przepracowane godziny?

Do góry